שתף קטע נבחר
צילום: jupiter

22-23 ביוני

23 ביוני 1894 – התנהגותו של זכר אנושי: שאלת הלגיטימציה של ההומוסקסואליות עולה ותופסת מקום מרכזי במדינת ישראל, שנחשבת לאחת הנאורות ביחסה כלפי הומוסקסואליות. נחשבת לאחת הנאורות, ועם זאת, זכותם של חברי קהילת הלהט"ב לצעוד בבירת המדינה מוטלת בספק בידי רבים, אשר מפרשים בדרכם היחודית את המושג - דמוקרטיה.

 

אחד הראשונים שביצע מחקר סוציולוגי על ההתנהגות המינית של בני האדם (גם אם מסקנותיו הוטלו בספק), והוסיף לשאלה המוסרית של ההומוסקסואליות (הפשוטה יותר) גם שאלה מדעית, היה אלפרד קינסי, שנולד ב-23 ביוני 1894.

 

תוצאות מחקרו של קינסי פורסמו בשני ספרים, בהפרש של מספר שנים – "התנהגות מינית בזכר האנושי", ו"התנהגות מינית בנקבה האנושית", ועוררו סערה ציבורית. מבין ממצאיו של קינסי: בין 4%-10% מהגברים הם הומוסקסואלים; 69% מהגברים דיווחו על שימוש בשירותי מין בתשלום; 50% מהנשים קיימו יחסי מין לפני הנישואין (ומדובר על ארה"ב השמרנית בשנות ה-50); 26% מהנשים הנשואות בגדו בבעליהן.

 

רוצים לדעת עוד? עיינו בערך "אלפרד קינסי ".

 

החידה היומית

 

מי אני? נולדתי ב-22 ביוני 1906. זכיתי בשישה פרסי אוסקר והגיבורים באחד מסרטי האהובים היו גברים שהתחפשו לנשים.

 

מה קרה ב-22 ביוני?

 

22 ביוני 1805 – תמיד מהפכן: נולד המהפכן והפטריוט האיטלקי ג'וזפה מציני. מציני היה ממקימי התנועה לשחרור ולאיחוד איטליה – הריסורג'ימנו ("תקומה"). בשנת 1830 גורש מציני מאיטליה, ועקר לצרפת. גם מצרפת הוא גורש, ועבר לשוויץ, שם הספיק לשהות שנים ספורות, עד שגורש ללונדון.

 

22 ביוני 1868 – אבי הצורך בהקלדה עיוורת: כריסטופר שולס רושם פטנט על מכונת הכתיבה. בתחילה פיתח שולס מכונה להטבעת מספרים, ובעצת חבר, פיתח ממכונה זו מכונה המטביעה אותיות.

 

22 ביוני 1914 – חלוצת החלוצות: נולדה הלוחמת והצנחנית חביבה רייק. רייק נולדה באימפריה האוסטרו-הונגרית, וב-1939 עלתה לישראל. מפקד הפלמ"ח, יגאל אלון, אמר שהיתה אחת המפקדות הראשונות בפלמ"ח ובכך סללה דרך לשילוב בנות בכל התפקידים.

 

22 ביוני 1931 – הקשר בין ההמנון לאלימות: המנצח ארטורו טוסקניני מסרב לבצע את ההמנון הפישסטי (Giovinezza). טוסקניני המשיך לעמוד על דעתו גם לאחר שספג מהלומות מבריונים פשיסטים.

 

22 ביוני 1941 – מלחמת העולם השנייה: נפתח מבצע ברברוסה, בו פלשה גרמניה לברית המועצות. באותו יום, נעשה טבח בשטחים שנכבשו באמצעות "עוצבות מבצע" (איינזאצגרופן) של ה-ס"ס. מאות אלפי יהודים נרצחו בירי ובמכוניות גז.

 

מה קרה ב-23 ביוני?

 

23 ביוני 1894 – תקומתה של יוון העתיקה: מוקם הוועד האולימפי הבינלאומי, שהחל לדון בחידוש המשחקים האולימפיים. בדיוק 99 שנה לאחר מכן, ב-23 ביוני 1993, נפתח המוזיאון האולימפי בלוזאן.

 

23 ביוני 1912 – עניין של צורת חשיבה: נולד המתמטיקאי הבריטי אלן טורינג. טורינג פיתח את "מכונת טורינג", שלא נועדה כלל להיבנות ממש, אבל תיאורה כלל את כל עקרונות המחשוב המודרני, וכך שימשה בסיס לפיתוח המחשב, מהלך שטורינג עצמו נטל בו חלק.

 

23 ביוני 1940 – ריצה למרחקים גדולים: נולדה האצנית וילמה רודולף. רודולף היתה האצנית האמריקנית הראשונה שזכתה בשלוש מדליות זהב אולימפיות. היא הייתה ילדה נכה, בת למשפחה אפרו-אמריקאית ענייה ומרובת ילדים, והצלחתה הגדולה היתה כנגד כל הסיכויים, הרפואיים, החברתיים והתרבותיים.

 

23 ביוני 1940 – ממשלה בשלט רחוק: שרל דה גול מקים ממשלה גולה של "צרפת החופשית" בלונדון. יום לפני כן, נחתם הסכם שביתת נשק שחילק את צרפת לשני חלקים, אחד היה בשלטון גרמני, ובשני הוקם ממשל עצמאי, לכאורה, בראשון פטן (ממשלת וישי).

 

23 ביוני 1956 – בחירות דמוקרטיות: גמאל עבד אנ-נאצר נבחר לנשיא מצרים. נאצר נבחר להיות נשיא לשש שנים במשאל עם שבו היה המועמד היחיד.

 

בחזרה ל-1948

 

העיתון "ידיעות אחרונות" מניח לברנדוט (שעובר לכותרת השניה) ועובר לדווח על הנושא הלוהט הבא - אלטלנה. ב-22 ביוני 1948 מדווח העיתון בכותרתו הראשית:

 

"אנית הנשק פרצה המצור ובאה לתל-אביב – עם בוא האניה נשמעו יריות. – בוטל העוצר בנתניה."

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
על הגאווה
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
אני מאתמול, אבל תמיד כיף לראות אותי, לא?
צילום: איי פי
הקלדה עיוורת
מומלצים