שתף קטע נבחר

האם קרם ההגנה שלכם עובד? תבדקו בעצמכם

המדפים עמוסים בתכשירי הגנה מהשמש, אז איך בוחרים את הטוב ביותר? הארגון למידע סביבתי ewg בארצות-הברית בדק 783 תכשירים ובנה מנוע חיפוש לתוצאות הבדיקות. הממצאים: עשרות תכשירים אינם מגינים במידה מספקת מפני קרינת השמש, אחרים כללו הבטחות שווא או הכילו חומרים מסוכנים שנספגים דרך העור לזרם הדם ועלולים לגרום לתופעות קשות. חלק מהמותגים נמכרים גם בישראל. בתוך כך החליט האיחוד האירופי לאסור את השימוש בשם "חוסם קרינה" על התכשירים

האם אתם בטוחים תחת קרם ההגנה? על פי דו"ח חדש, כנראה שממש לא. בבדיקה של 783 תכשירי הגנה מקרינת השמש שנערכה בארצות-הברית נמצא כי רבים מהמוצרים הנמכרים אינם יעילים ואינם בטוחים לשימוש. אחד מכל שמונה מוצרים המכילים מסנן קרינה גבוה נמצא שאינו מגן בפני קרינת ה-UVA.

 

ממצאי המחקר המדאיגים נאספו מתוך כ-400 עבודות מדעיות שבדקו את יעילות מסנני הקרינה ובטיחותם. מהבדיקה עולה כי 84% מתוך 783 מסנני הקרינה מציעים הגנה לא מספיקה מקרינת השמש, או שמכילים מרכיבים שאינם בטוחים באופן משמעותי. רק 16% מהמוצרים בשוק האמריקני נמצאו יעילים ובטוחים, החוסמים הן את קרינת ה-UVA והן את קרינת ה-UVA, ואינם מכילים מרכיבים מסוכנים משמעותית לגוף האדם.

 

54% מהמוצרים אינם עמידים לקרני השמש

עוד מגלה הדו"ח כי 14% מתוך מסנני הקרינה בעלי מקדם הגנה של 30 ומעלה מגינים רק בפני קרינת ה-UVB ואינם מגינים בפני קרינת ה-UVA. קרינה זו קשורה לפגיעה בתאי העור, הזדקנות מוקדמת וסכנת סרטן. עם זאת, מינהל המזון והתרופות האמריקני, ה-FDA, אינו מחייב את החברות להכיל הגנה בפני קרני ה-UVA.


קרם הגנה שמתן? בדקתן אם הוא יעיל? (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

באופן תמוה, רבים מהקרמים שנבדקו אינם עמידים אף לקרינת השמש, ומתפרקים על ידי הקרינה בתוך דקות עד שעות, מה שמאפשר לקרינת ה-UV המסקרנת לחדור לרקמת העור. 54% מהמוצרים בשוק מכילים מרכיבים שאינם עמידים לקרני השמש. ה-FDA אינו דורש מהמוצרים להיות עמידים לקרינת השמש.

 

48% מהמוצרים כללו הבטחות כוזבות

לפחות 48% מהמוצרים בשוק כוללים הבטחות שהוגדרו כמטעות את הציבור. טענות כגון "הגנה למשך כל היום", "עמיד במים" או "חוסם את קרני השמש המזיקות" נמצאו כשקריות, ועדיין מתנוססות על גבי המוצרים.

 

מוצרים רבים מכילים מרכיבים הנספגים דרך העור ישירות לזרם הדם, חלקם רעילים לגוף. חלק מהם משחררים רדיקלים חופשיים בחשיפה לקרני השמש, אחרים דומים בהרכבם להורמון אסטרוגן ועלולים לגרום להפרעה הורמונלית, אחרים עלולים לגרום לתופעות אלרגיות.

 

מחברי הדו"ח קראו לראשי ה-FDA לקבוע הנחיות מחודשות לבטיחות מסנני הקרינה, לחייב את היצרניות להוסיף הגנה בפני קרני ה-UVA, לערוך בדיקות מחודשות הנוגעות לספיגת התכשירים לזרם הדם ולקבוע את הסכנות מפני המרכיבים הרעילים במותגים השונים. 

 

חוסם קרינה? אין דבר כזה

בתוך כך הודיע השבוע האיחוד האירופי כי הוא עומד לאסור את השימוש במילה "חוסם קרינה" ו- "100% הגנה בפני קרני השמש" על התכשירים השונים. המטרה היא לצמצם את מקרי סרטן העור שקוטלים אלפי בני אדם מידי שנה ברחבי העולם. "אף תכשיר אינו מגן באופן מוחלט מקרני השמש" אומרים באיחוד, "ועל הצרכנים לדעת זאת היטב".

 

על פי ההחלטה יהיה על יצרניות התכשירים למצוא מונח אחר לתיאור המוצר. היצרניות עוד יחוייבו להציב את דרגת ההגנה מפני קרני ה-UVA, הגורמות להזדקנות מוקדמת של העור, כמו גם על מידת ההגנה מפני קרני ה-UVB הגורמות לכוויות עור ולסרטן.

 

  • רוצים לראות מה אומרת הבדיקה על תכשיר ההגנה שלכם? לחצו כאן

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שיזוף. נספג לזרם הדם
צילום: איי פי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים