שתף קטע נבחר

 

האיחוד האירופי הסכים על מנדט לניסוח חוקה

נציגי 27 המדינות, המכונסים בבריסל, הסכימו לפנות בוקר על קווי יסוד לחוקה אירופית חדשה, לאחר דיונים מרתוניים בשעות הלילה. זאת לאחר שמוקדם יותר הושגה פשרה עם פולין, שבימים האחרונים הערימה קשיים בדיונים לקביעת נוסח מוסכם לחוקה

מנהיגי האיחוד האירופי הסכימו לפנות בוקר (שבת) בבריסל על מנדט לניסוח חוקה אירופית חדשה, במקום זו שנדחתה לפני שנתיים על ידי מצביעי הולנד וצרפת.  זאת, לאחר שבשעות הלילה הושגה פשרה עם פולין, שסללה את הדרך לגיבוש נוסח מוסכם לחוקה.  

 

הדיונים נמשכו לאורך כל שעות הלילה, וסמוך לשעה 5:00 יצאו מנהיגי המדינות ובישרו לכלי התקשורת כי תהליך ניסוח החוקה החדשה ייפתח בחודשים הקרובים, בשאיפה לסיימו עד לשנת 2009.

 

נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, אמר בשיחה עם כתבים: "אמסור לכם חדשות טובות. כרגע הגענו להסכם על מנדט מפורט לחוקה". גם ראש ממשלת בריטניה, שארצו הגיעה לדיונים עם שורה של השגות, הודיע: "ההסכם מאפשר לנו כעת להתקדם".

 

הוסר המכשול העיקרי - פולין

פריצת הדרך התאפשרה לאחר שמוקדם יותר הסכים נשיא פולין, לך קצ'ינסקי, לפשרה בנושא זכות ההצבעה של המדינות החברות באיחוד. "הם שיכנעו אותו והושג הסכם", אמר השר הספרדי אלברטו נווארו.

 

החשש העיקרי של פולין היה כי שיטת ההצבעה שהוצעה בטיוטת החוקה, תחזק את המדינות הגדולות באיחוד, על חשבון מדינות קטנות. בפתח הדיונים, אף הזהירו גורמים פולנים, כי ורשה עשוייה להשתמש בזכות הווטו שלה.

 

קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, שמנהלת את הוועידה מתוקף היותה של גרמניה הנשיאה התורנית של האיחוד, פעלה להסרת התנגדותה של פולין, ואף איימה כי יתנהלו שיחות ללא קשר לעמדה הפולנית.

 

דיפלומטים מסרו כי פולין הסכימה להסיר את התנגדותה, לאחר שהובטח לה כי הליך ההצבעה החדש לא ייכנס לתוקף לפני שנת 2017. כמו כן, הוצעה לה תמיכתן של מדינות אירופה באם תיקלע למשבר אנרגיה. תרחיש מסוג זה הדאיג מאוד את מקבלי ההחלטות בפולין, שתלויה באופן מוחלט בייבוא גז ונפט מרוסיה.  

 

את הסכם הפשרה זקפו לזכותם נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, ומנהיגי ספרד, ליטא ולוקסמבורג. המתווכים קיוו בכך, להתגבר על הביקורת שמתח קצ'ינסקי על גרמניה, כשאמר כי בדיון על זכות ההצבעה, יש להביא בחשבון את אזרחי פולין הרבים שנהרגו במהלך הכיבוש הנאצי בתקופת מלחמת העולם השנייה. לדבריו, אלמלא המלחמה, היתה אוכלוסיית פולין גדולה בהרבה.

 

גם לבריטניה היו השגות לקראת הדיונים, אולם דיפלומטים בריטים ציינו כי הם משוכנעים שההסכם שהושג עומד בכל הקווים האדומים שהציבה לונדון. זאת, בעיקר בסוגיות של מדיניות החוץ, סמכויות מוסדות האיחוד, וסמכויות של מנגנוני אכיפת החוק. דובר מטעם ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, הביע שביעות רצון מההתקדמות בשיחות, ואמר כי ההסכם שהושג לא יצריך לקיים משאל עם במדינה.

 

הסכמה ראשונה

הישג נוסף שנרשם בוועידה, הוא הסכמה על הגדרת התפקיד וסמכויותיו של הממונה על מדיניות החוץ של 27 המדינות. הוחלט כי נושא התפקיד ייקרא "הנציג העליון של האיחוד האירופי למדיניות חוץ וביטחון", וירכז בידיו את הסמכויות שמחזיקים כיום חוויאר סולאנה - הממונה על מדיניות החוץ - ובניטה פררו-ולדנר, נציבת קשרי החוץ.

 

משתתפי הוועידה ניהלו במהלך הלילה מגעים עם מדינות שהסתייגו מההסכם עם פולין. מדינות כמו איטליה, בלגיה, פינלנד, יוון ואוסטריה, שאימצו את החוקה הקודמת, הביעו חוסר שביעות רצון מההסכם עם פולין, ונציגיהן נועדו במטרה לגבש הצעה חלופית. כמה מדינות הביעו התנגדות לסעיף העוסק במוסר ודיני משפחה - שנועד לרכך את עמדת פולין - בטענה שהוא מערער את מחוייבות האיחוד לזכויות אדם. 

 


פורסם לראשונה 23/06/2007 04:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התפשר. קצ'ינסקי
צילום: רויטרס
תיווך. סרקוזי
צילום: רויטרס
רשמה הישג. מרקל
צילום: איי אף פי
מומלצים