שתף קטע נבחר

 

דו"ח: שינוי האקלים הוביל לטבח בדרפור

מומחי תוכנית הסביבה של האו"ם (UNEP) קובעים בדו"ח שפרסמו בסוף השבוע כי הטבח בדרפור נולד כתוצאה ממלחמה על משאבים טבעיים, כתוצאה משינויי האקלים. מדבר סהרה כבש 200 קילומטרים וכמויות המים פחתו בכשליש תוך 40 שנה. 200 אלף בני אדם שילמו בחייהם ועוד כ-2.4 מיליון הפכו לפליטים

הדבר הבא - מלחמות על מים: יותר מ-200 אלף בני אדם נהרגו בארבע שנים של מלחמה בלתי פוסקת בחבל דרפור בסודן וכ-2.4 מיליון הפכו לפליטים. דו"ח שפרסם בסוף השבוע ארגון UNEP (תוכנית הסביבה של האו"ם) טוען כי שינוי האקלים הוא שעומד במוקד אותו סכסוך עקוב מדם: "ניתן ללמוד לקח קודר ממה שקורה בדרפור לגבי מדינות אחרות שנמצאות בסיכון", נקבע בדו"ח שנכתב במשך שנה וחצי.

 

מומחי תוכנית הסביבה של האו"ם טוענים כי העימות בסודן הוא מלחמה על משאבים ההולכים ופוחתים. כך למשל, כמויות המים בדרפור פחתו בכ-30 אחוז בתוך כ-40 שנה. הבעיה הסביבתית הקשה ביותר בסודן היא ה"מדבּוּר" - מדבר סהרה הולך וכובש שטחים נוספים. מאז שנות ה-30 התקדם המדבר כ-200 קילומטרים נוספים דרומה. אם יתממשו התחזיות הקודרות, התוצרת החקלאית צפויה לצנוח בעוד כ-70 אחוזים. אזור זה צפוי להתחמם ב-0.5 מעלה עד 1.5 מעלות בין 2030 ל-2060.

 

החוואים ניצבים בפני בעיה הולכת וגדלה של מציאת מספוא לבקר ולגמלים, והתחרות בין השבטים על המשאבים הסביבתיים יצרה מוקד לסכסוך קשה. שבטים ערביים נעים דרומה, בשל התקדמות המדבר, וכורתים עצים כדי להאכיל את הגמלים שלהם. חוקרי UNEP סבורים שהעימות בסודן עלול לגלוש מחוץ לגבולות המדינה, משום שהמערכת האקולוגית חוצה גבולות: "זה ממחיש את מה שהופך להיות איום גלובלי", אמר אחים שטיינר, העומד בראש הארגון.

 

לדבריו, "לא צריך להיות גאון כדי להבין שכאשר המדבר מתפשט דרומה, יש מגבלה לכמות שמערכת אקולוגית אחת יכולה לכלכל, ואז אתה מקבל קבוצות שנלחמות זו בזו". שטיינר הוסיף כי לבעיות האקלים יש תפקיד גם בסכסוכים בצ'אד ובאזורים בדרום אפריקה שנפגעו מבצורת ומשטפונות.

 

ראש תוכנית הסביבה של האו"ם אומר כי "הטרגדיה בסודן היא לא רק טרגדיה של מדינה אחת באפריקה - זה חלון לעולם הגדול, להבין כיצד סוגיות ניצול משאבים טבעיים כמו אדמה ויערות, הכרוכות עם שינויי אקלים, עלולות להפר את היציבות של קהילות ואף מדינות שלמות".

 

מחנות הפליטים רק מחריפים את המצב 

הדו"ח קובע כי המחנות שהוקמו לשיכון מיליוני הפליטים רק עלולים להחריף את הבעיות. הצורך להרוות את צמאונם של הפליטים גרם לניצול מי התהום. יערות נכרתים, משום שהפליטים זקוקים לחימום בעץ. האו"ם מציע לסודן להפחית את הזיהום שמייצרת תעשיית הנפט שלה ולהשקיע יותר משאבים בשימור הסביבה.

 

דברים ברוח דומה לזו המובעים בדו"ח, אמר בתחילת השבוע מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, במאמר שפרסם בעיתון "וושינגטון פוסט". "הקונפליקט בדרפור החל כמשבר אקולוגי שחלק גדול ממנו קשור לשינויי האקלים. "אין זה מקרה שהאלימות בדרפור פרצה במהלך הבצורת. כשהאדמה בחבל היתה עשירה, החוואים השחורים חלקו את אדמות המרעה והמים עם השבטים הערבים. כעת, הם שומרים על האדמות והבארות מפני ניצול יתר".

 

הטבח בדרפור החל בתחילת 2003, כאשר מורדים אפריקנים החלו להתקומם נגד ממשלת סודן, הנשלטת בידי ערבים. המורדים טענו שהממשלה מדכאת את האפריקנים השחורים לטובת הערבים. העימות החריף כאמור בשל מלחמה על קרקעות ומים.

 

ה"טיימס" הבריטי עימת את טענות מומחי האו"ם עם מומחים לאפריקה, שהביעו ספק באשר לממצאים. אריק ריבס, מומחה אמריקני לאזור דרפור, אומר שאין ספק שהאזור הזה נפגע כתוצאה מההתחממות הגלובלית, אך לטענתו - זה רק תירוץ עבור האו"ם להסביר את חוסר יכולתו לעצור את ההרג. לדבריו, "חשוב להבין כיצד ממשלת חרטום נוהגת בברוטליות".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פליט מדרפור
צילום: רויטרס
מחפשים מים
צילום: איי פי
פליטים מסודן בישראל
צילום: ענת ברשקובסקי
מומלצים