שתף קטע נבחר
צילום: jupiter

24 ביוני

24 ביוני 1922 – על חשיבותה של גבורה: רבים מהקוראים בוודאי זוכרים כמה וכמה סצנות מסדרת הסרטים "בחזרה לעתיד" בהן גיבורנו מרטי מקפליי נכנס לקטטות מיותרות רק כדי להוכיח לביף טאנן (או הנכד שלו, או הסבא שלו) שאינו פחדן. נשאיר בצד את הסצנות המבדרות האלה. מצער מהן, סיפורם האמיתי של נערים רבים שמתגייסים לצבא מלאי מוטיבציה לשרת כחיילים קרביים, כדי להראות עד כמה הם גיבורים, ולבסוף מוצאים את מותם. אדם שמצא את מותו ב-24 ביוני 1922 מסיבה דומה היה ולטר רטנאו.

 

ולטר רטנאו נולד בברלין ב-1867, והיה מייסד קונצרן החשמל והאלקטרוניקה .A.E.G. בינואר 1922 מונה לשר החוץ של גרמניה, המשרה הגבוהה ביותר לה זכה יהודי להגיע בגרמניה עד אז וגם כיום. באותה תקופה של תחילת שנות ה-20 מצבה הכלכלי של גרמניה הידרדר בשל החובות העצומים למדינות אירופה ובשל האינפלציה המשתוללת, ופוליטיקאים רבים נרצחו. למרות האיומים התכופים על חייו סירב רטנאו לקבל שמירה אישית, מאחר שחשש להצטייר כפחדן. ב-24 ביוני 1922 חסמו שלושה צעירים מחברי התנועה הימנית הקיצונית והאנטישמית, "הקורפוסים החופשיים" (Freikorps), את מכוניתו הפתוחה של רטנאו וריססו אותה בכדורים. הוא נפצע אנושות ונפטר זמן קצר לאחר מכן.

 

רוצים לדעת יותר? עיינו בערך "ולטר רטנאו ".

 

החידה היומית

 

מי אני? אני צייר ספרדי רב סגנונות. רוב חיי חייתי בצרפת, וב-24 ביוני 1901 הצגתי את תערוכתי הראשונה, בפריס.

 

מה עוד קרה ב-24 ביוני?

 

24 ביוני 1859 – אני לוזר?: פרנץ יוזף ה-1, קיסר אוסטריה, מובס בקרב עקוב מדם ליד סולפרינו. פרנץ יוזף נענה להפצרות מפקדי צבאו, והכריז מלחמה על סרדיניה, בשל התגרותה באוסטריה. אוסטריה הובסה במספר קרבות, ואז ביקש פרנץ יוזף לפקד בעצמו על הצבא, והפסיד בקרב.

 

24 ביוני 1915 – גרעינים: נולד סר פרד הויל, מתמטיקאי ואסטרונום בריטי. הויל הסביר את תהליכי היווצרות היסודות הכימיים בכוכבים (נוקליאוסינתזה), פיתח את דגם המצב היציב של היקום ותרם תרומות חשובות אחרות לאסטרונומיה ולקוסמולוגיה.

 

24 ביוני 1941 – אינטלקטואלי, אינטרטקסטואלי, ואינטרדיסציפלינארי: נולדה ז'וליה קריסטבה. קריסטבה היא אינטלקטואלית בינתחומית, בלשנית, מבקרת ספרות, סמיוטיקאית, פסיכואנליטיקאית ומחברת רומנים אוטוביוגרפיים למחצה. תרומותיה לחקר התרבות רבות ומגוונות, בין העיקריות שבהן ניתן להצביע על ניתוח יחסי חברה-לשון-סובייקט בהתבסס על גישה אינטרטקסטואלית (מונח שטבעה בעצמה) ובינתחומית.

 

24 ביוני 1948 – חומה: ברית המועצות חוסמת את הגישה לברלין המערבית: בוועידת פוטסדאם שהתקיימה בתום מלחמת העולם השניה הוחלט על חלוקתה של ברלין בין ארבע המעצמות המנצחות: ארה"ב, בריטניה, צרפת וברה"מ. שלוש בנות הברית איחדו את חלקיהן תחת מנהל משותף והנהיגו את המטבע של גרמניה המערבית. בתגובה ביקשה ברית המועצות לנתק את ברלין מגרמניה המערבית והטילה מצור על החלק המערבי של העיר, אולם בנות הברית הזרימו לה אספקה, והמצור נכשל.

 

24 ביוני 1950 – נעלים גבוהות: נולד משה (בוגי) יעלון. יעלון היה הרמטכ"ל ה-17 של צה"ל, בין 2002 - 2005. התבטאויות שונות של יעלון זכו לכותרות בעיתונים והפכו אותו למטרה לביקורת פוליטית, בעיקר מחוגי השמאל. בין יתר אזכוריו בכלי התקשורת היו גם שמועות על יחסים עכורים ומאבקי כוחות בינו ובין שר הבטחון דאז, שאול מופז, שמועות שקיבלנו אישוש נוסף כאשר החליט מופז בתחילת 2005 שלא להאריך את כהונתו של יעלון.

 

24 ביוני 1960 – הקם להרגך, השכם להרגו: נסיון התנקשות ברומולו בטנקורט. רומולו בטנקורט היה אבי הדמוקרטיה של ונצואלה ונשיאה. בטנקורט סירב להכיר במשטרים צבאיים או משטרים שאינם דמוקרטיים, ובמיוחד התנגד לרודן הפשיסטי מהרפובליקה הדומיניקנית, רפאל טרוחילו. ב-24 ביוני 1960 ביצעו סוכנים של טרוחילו נסיון התנקשות בבטנקורט. עוזרו הצבאי נהרג והוא עצמו נכווה קשות. דעת הקהל העולמית גינתה את טרוחילו, שנרצח בעצמו ב-1961.

 

24 ביוני 2002 – גם מפה לא תמיד עוזרת: בוש מציג את "מפת הדרכים". לאחר שקרוב לשנתיים לא חלה כל התקדמות בתהליך המדיני ועל רקע המשך אנתיפאדת אל-אקצא, הציג הנשיא בוש מתווה לחידוש התהליך המדיני בין ישראל לפלסטינאים, שזכה בתואר ”מפת הדרכים”.

 

בחזרה ל-1948

 

העיתון "ידיעות אחרונות" מדווח ב-24 ביוני 1948 על מברקו של ברנדוט למזכ"ל האו"ם:

 

'ברנדוט: אני חוקר נסיון אצ"ל להכניס נשק ועולים בניגוד להפוגה'.

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חידה פתורה: בילי וילדר
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
פחד מנחשים
צילום: דודי ועקנין
מומלצים