שתף קטע נבחר
 

9 עצות יעילות להתמודד עם חרדת טיסות

תנשמו עמוק, פתרו תשבץ, צפו בסרט, קחו תרופות, דמיינו שאתם במקום בטוח, כווצו שרירים והרפו - רק אל תפסיקו לטוס בגלל הפחד. מומחי שירותי בריאות כללית מנדבים עצות

אצל רובנו העלייה למטוס מלווה בתחושה לא נעימה לקראת ההסתגרות בחלל סגור וצפוף לכמה שעות, וזה עוד לפני שהזכרנו את הפחד מפני אסונות אוויריים. לרוב העייפות, ההרגל, שיחת חולין עם מישהו או כוסית יין יעזרו לשכך את החששות ולהעביר את הזמן, אבל יש כאלה שטיסות מעוררות אצלם פחדים וחרדות של ממש. לדברי ד"ר צופי מרום, פסיכולוגית בכירה בשירותי בריאות כללית, קיימים שלושה סוגי חרדות מטיסה:

 

  1. פחד מפני נפילת המטוס כתוצאה מתקלה והמחשבה שאין סיכוי לשרוד.
  2. הפחד ממחבלים ומפיגועים על המטוס.
  3. התקפי פאניקה, אגורפוביה וקלסטרופוביה. האנשים האלה פוחדים להימצא במקומות סגורים בשל החשש שלא יוכלו להימלט בשעת צרה.


העצה החשובה מכל - אל תימנעו מלטוס (צילום: חגי אהרן)

 

לדברי ד"ר מרום, במקרים של חרדות קיצוניות רצוי לפנות לקבלת טיפול פסיכולוגי קצר מועד שמבוסס על הגישה ההתנהגותית־קוגניטיבית. במידת הצורך ניתן להיעזר גם בתרופות. עם זאת, כשמדובר בפחד טיסה יש מה לעשות גם באופן עצמאי:

 

  • לא לנסות להימנע מלטוס, אלא להיפך. ההימנעות משמרת ומנציחה את הפחד ולעיתים אף מעצימה ומגבירה אותו.

 

  • מומלץ לנהוג בהדרגתיות — להתחיל מטיסות קצרות, למשל לאילת, ליוון או לקפריסין, ורק עם הזמן לעלות שלב ולטוס לאירופה. אם תעברו את זה בשלום, ניתן לנסות גם לחצות את האוקיינוס.

 

  • קחו בחשבון שהחרדה עוברת בסופו של דבר. היא לא מסוכנת ולא באמת משתגעים ממנה.

 

  • אין טעם להיעזר באמצעים כמו שתיית אלכוהול, טיסה בעיניים קשורות, הימנעות מהצצה החוצה בעת הטיסה וכו׳. כל אלה רק מביאים להעצמת הטרדה ולהנצחת הפחד.

 

  • מומלץ לנסות למקד את תשומת הלב בדברים שאינם קולות המנוע, הבעות הפנים של הדיילות וכו׳. מוטב להעביר את הזמן בשיחה עם השותפים לטיסה, לפתור תשבצים, לראות סרט, לצייר או להסתובב. כך ניתן להסיט את המיקוד מהגירויים השליליים ומהמחשבות החרדתיות. 

 

  • חשוב לשמור על פרופורציות — לא לקרוא רק על תאונות מטוסים ושאר אסונות אוויריים, אלא לאזן את התמונה ולקחת בחשבון שבדרך כלל הטיסות מסתיימות בשלום.

 

  • אם החרדה שלכם מתמקדת בטיסות, וממילא אורח החיים שלכם לא כולל טיסות מרובות, ניתן להיעזר בנטילת תרופות הרגעה בזמן הטיסה.

 

ציפי גלעדי, מנחה לדמיון מודרך בכללית רפואה משלימה, ממליצה על תרגילים קלים להפחתת תחושות הפחד בזמן הטיסה:

 

  • תרגיל נשימה: הופכים את הנשימה למודעת ונשלטת באמצעות נשימות סרעפת־בטן — מנפחים את הבטן בספירה עד שלוש (כמו בעת ניפוח בלון) ואז לאט־לאט מכווצים את שרירי הבטן, תוך כדי ספירה עד שש, ונושפים אוויר החוצה.

 

  • תרגיל דמיון מודרך: עוצמים עיניים ומדמיינים מקום בתודעה שהוא בטוח, הכי משוחרר ולא מאיים. במקום להתרכז באיום הטיסה מפנים את התודעה למקום הבטוח, הפתוח, ואז מתחילים להרפות את השרירים. תחילה מדמיינים את כפות הרגליים — אם הן מתוחות מרפים אותן באמצעות ספירה עד חמש לכיווץ וספירה עד עשר להרפיה. עושים כך גם לגבי השוקיים ואז עולים לכיוון הירכיים, האגן והישבן.

 

כשמגיעים לבטן, מכווצים חזק את שרירי הבטן ומכניסים אותה פנימה בספירה עד חמש, ואז מרפים בספירה עד עשר. עוברים לכתפיים — מכווצים את הכתפיים ומרימים אותן לכיוון האוזניים תוך כדי ספירה עד חמש ומרפים ומורידים אותן לספירה עד עשר. משם ממשיכים לכפות הידיים, ולסיום — הפנים: מכווצים את שרירי הפנים, סוגרים ומכווצים חזק את הפה, העיניים, המצח — ומרפים.

 

בסיום התרגיל מדמיינים את המקום הבטוח, מה מזג האוויר בו, עם מי נמצאים שם, מה לובשים, איך הכל נראה מסביב. חווים את התחושות הנעימות, וכשהרוגע משתלט ניתן לחזור למקום שבו נמצאים, כלומר למטוס, להיפרד מהמקום הבטוח שהיה בשימוש בעת התרגיל ולשמור על הגוף רגוע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
פאניקה, קלסטרופוביה, אגורפוביה
צילום: רויטרס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים