שתף קטע נבחר

 

עיראק: עונש מוות ל"עלי הכימי", טובח הכורדים

בן דודו של סדאם חוסיין, שפיקד על הפגזת כפרי הכורדים בצפון עיראק בגז חרדל וגז עצבים, נידון לעונש מוות בתליה. יחד עימו נידונו למוות גם שר ההגנה של סדאם ובכיר נוסף במשרדו

בית משפט בבגדד גזר היום (א') עונש מוות בתליה על עלי חסן אל מג'יד, המכונה "עלי הכימי", ועל שני בכירים נוספים במשטרו של סדאם חוסיין, בגין מעורבותם במבצע לטיהור הכפרים הכורדים בשנות ה-80 והשימוש בנשק כימי נגדם התושבים.

 

במבצע, שכונה "אנפל" (שלל מלחמה) ונמשך כשבעה חודשים, נרצחו לטענת התביעה כ-180 אלף כורדים בידי הצבא העיראקי בהוראתו הישירה של סדאם. צבאו של סדאם השתמש בגז חרדל וגז עצבים על מנת לגרש מיליוני כורדים מבתיהם, ולדכא את שאיפותיהם לעצמאות לאחר שחשד שהם משתפים פעולה עם האיראנים נגדו. רוב הקורבנות היו נשים וילדים, שכן הגברים ברחו מהאזור והצטרפו עוד קודם לכן לכוחות המחתרת.

 

בית המשפט דן מאז אוגוסט במבצע "אנפל", והתביעה הושיבה שישה אנשי בעת' בכירים על ספסל הנאשמים, ביניהם "על הכימי" ושר ההגנה של סדאם. הנאשם השביעי בתיק היה סדאם חוסיין עצמו, עד שנמחק מהרשימה עם הוצאתו להורג.

 

"עלי הכימי", בן דודו של סדאם חוסיין, היה אחד האנשים הבכירים המאיימים ביותר במשטר הבעת'. הוא זכה לכינויו כשהגה והוביל את השימוש בנשק כימי נגד האוכלוסיה הכורדית בכפרים בצפון מזרח עיראק בתקופת מבצע "אנפל" ובמיוחד לאחר טבח בחלבג'ה, שם נהרגו כ-5,000 תושבים.

 

השופט שישב בדין הרשיע אותו ברצח-עם, בפשעים נגד האנושות ובפשעי מלחמה בגין הפקודה לכוחות הביטחון להשתמש בנשק כימי בהתקפה על האזרחים - וגזר עליו עונש מוות בתליה. העונש יבוצע לאחר שבית דין לערעורים ידון בו - כמתחייב על פי החוקה העיראקית.

 

דקות קודם לכן גזר בית המשפט עונש דומה על שר ההגנה של סדאם חוסיין, סולטן חשים אחמד אל-טאי, ובכיר נוסף במשרדו, בגין ההוראה לפתוח במתקפה רחבת-היקף נגד האזרחים, ובשימוש בנשק כימי. שני בכירים נדונו למאסר עולם ורק נאשם אחד - מושל מוסול - זוכה מחוסר ראיות.

 

במהלך מבצע "אנפל" הכריז סדאם על שטחים נרחבים של האזור הכורדי בצפון עיראק כעל "אזורים אסורים" והורה לכפריים לעזוב את בתיהם ולהתיישב בכפרים קולקטיביים. מי שהמרה את פיו נשפט באשמת בגידה ותמיכה באיראן.


הנרצחים נקברו בקברי אחים במערב עיראק (צילום: AP)

 

רבים מתושבי הכפרים הכורדים, שנמלטו מאימת צבאו של סדאם, נעצרו ונשלחו למחנות מעצר. רבים מהם לא נראו עוד שוב. ההערכות הן שהם נרצחו ונטמנו בקברי אחים במדבריות במערב עיראק.

 

במקביל פתח הצבא במתקפה אווירית ובהפגזה של הכפרים בפצצות ופגזים כימיים. עדים במשפט סיפרו על משפחות שלמות שחלו ומתו כתוצאה מהשימוש בנשק הכימי. הם סיפרו על ניצולים שטבלו את פניהם בחלב בניסיון להקל על צריבת הגז המעוור, ועל מאות שנמלטו על גבי פרדות וחמורים כשמסוקים ממשיכים לירות עליהם. העדים האחרים סיפרו על מעצרים המוניים של תושבי הכפרים למשך חודשים ארוכים, על עינויים ואלימות ועל אנשים שנעלמו לאחר שנלקחו לחקירות. 

 

אל-מג'יד הודה במהלך המשפט כי הורה לתקוף את הכפרים ולהוציא את כל התושבים הכורדים להורג משום שהתעלמו מההוראה לפנות את בתיהם ולעזוב את הכפרים מבעוד מועד. עם זאת, הוא הכחיש כי הורה לעשות שימוש בנשק כימי. באותה תקופה היה אל-מג'יד מפקד הצבא בצפון עיראק, והחזיק באזור בסמכויות דומות לאלו שהיו לסדאם עצמו.

 

משפט "אנפל" מתייחס למבצע כולו, אך אינו כולל את התקרית המפורסמת ביותר במסגרתו - ההפצצה הנועדת לשימצה של העיירה הכורדית חלבג'ה במרס 1988, בה נהרגו על פי הערכות 5,000 כורדים. תקרית זו הייתה אמורה להיות חלק מחקירה וממשפט נפרד בעתיד, אולם נוכח גזר דין המוות לנאשמים המרכזיים, ייתכן שהתוכניות ייגנזו, למורת רוחם של הכורדים, שדרשו בתקופה האחרונה לשפוט את האחראים למתקפה לפני ביצוע גזר הדין של משפט "אנפל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עלי הכימי בבית המשפט
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
שעון על שלד בקבר אחים בעיראק. ארכיון
צילום: איי אף פי
מומלצים