צ'כיה: מחאת המונים נגד תוכנית קיצוצי מסים
עשרות אלפי עובדים יצאו לרחובות פראג במחאה על תוכנית הרפורמות של ממשלת הימין-מרכז, שכוללת קיצוצי מסים, העלת מע"מ וקיצוץ במגזר הציבורי. בניגריה הסתיימה השביתה הכללית, ובדרום אפריקה היא נכנסת לשבוע הרביעי
לדברי מילן סטץ', יו"ר ה-CMKOS (קונפדרציית האיגודים הגדולה בצ'כיה) "הרפורמה תורמת רק לעשירים, וכל השאר ישלמו". עוד אמר סטץ' כי חבילת הרפורמה, שכוללת קיצוצי מסים לעשירים וחברות, תוביל לצניחה בהכנסות הקופה הציבורית, ותרע את מצב המימון הציבורי. לדבריו, "זו אינה רפורמה. רפורמה היתה מתבצעת עבור כל האזרחים".
נציגי איגודי עובדים מהמדינות השכנות אוסטריה, סלובקיה וגרמניה, הביעו תמיכה בעמיתיהם הצ'כים. "מניסיוננו במדינות רבות באירופה, רפורמה היא שם נרדף לדה-רגולציה והגדלת הגמישות של שוקי העבודה", אמר ריינר הופמן מקונפדרציית איגודי הסחר האירופים.
מפגינים אמרו כי הרפורמה אולי תקל עליהם בתחום המסים, אך גם תגדיל את הוצאותיהם על שירותי בריאות ועל מזון, מצב שבסופו של דבר ירע את מצבם.
הממשלה הצ'כית העבירה ברוב דחוק את חבילת הרפורמות הכלכליות בקריאה ראשונה, שכוללת קיצוצי מסים של 15% על משכורות. המרוויחים הגדולים ביותר מהקיצוץ הם בעלי המשכורות הגבוהות, שמשלמים כיום את שיעור המס המקסימלי, שעומד על 32%.
בנוסף, כוללת החבילה קיצוץ של מס החברות ל-19% עד 2010, מהרמה הנוכחית של 25%, והעלאת המע"מ הנמוך ביותר מ-5% ל-9%. עוד הציעה הממשלה קיצוץ שנתי של 3% בכוח העבודה במגזר הציבורי.
עד סוף הקיץ צפויים המחוקקים בצ'כיה להצביע שוב על החבילה, וכמה חברים בקואליציה הזהירו כי הם עשוים להצביע נגדה אם לא יתבצעו בה שינויים. ממשלת צ'כיה אומרת כי המדינה חייבת לרסן את ההוצאות הציבוריות שלה, אם ברצונה להצטרף לגוש האירו ב-2012.
הסתיימה השביתה בניגריה
שני איגודי העובדים המרכזיים בניגריה הודיעו אתמול על הפסקת השביתה הכללית, שנמשכה ארבעה ימים, והתקיימה במחאה על העלאת מחירי הדלק. זאת, לאחר שהושג הסכם עם הממשלה.
במסגרת הפשרה התחייב ראש הממשלה החדש אומארו יאראדואה לא להעלות את מחירי הדלק לצרכן במשך שנה. המחיר הנוכחי יישאר 70 נאירה (0.55 דולר) לליטר, לעומת המחיר הקודם שעמד על 65 נאירה לליטר, כמחצית מההעלאה שביצע הנשיא הקודם אולוסגון אובאסאנג'ו ביום שבו עזב את תפקידו.
הממשלה הסכימה גם לבטל את התוכנית להכפיל את מס המכירות, וכן הורתה לבחון מחדש את הפרטת שני בתי הזיקוק על ידי אובאסאנג'ו. בתי הזיקוק נמכרו לקונסורציום בהובלת מקורב לנשיא הקודם. עוד הסכימה הממשלה להעלאת שכר של 15% למשרתי הציבור, שתחול רטרואקטיבית על כל 2007.
השביתה הכללית שיתקה את רוב כלכלת ניגריה, יצואנית הנפט הגדולה באפריקה והמדינה המאוכלסת ביותר ביבשת, והובילה לסגירה של בתי ספר, משרדים ממשלתיים, בנקים ותחנות דלק, אך לא השפיעה על ייצוא הנפט מהמדינה.
מחיר הנפט עלה בסוף השבוע בשל החשש כי השביתה תימשך ותוביל לשיבוש בייצוא הנפט מהמדינה. מחיר הנפט עלה ב-55 סנט ל-69.20 דולר לחבית במסחר בבורסת ניו-יורק. מחיר הנפט מסוג ברנט (הים הצפוני) עלה ב-74 סנט ל-70.96 דולר לחבית במסחר בלונדון.
דרום אפריקה: השביתה נכנסת לשבוע רביעי
איגודי העובדים בדרום אפריקה דחו בסוף השבוע את הצעת הממשלה להעלאת שכר בסך 7.5%, והשביתה הגדולה ביותר במדינה מאז סוף תקופת
האפרטהייד צפויה להיכנס לשבוע הרביעי שלה.
האיגודים זעמו על אזהרת הממשלה כי עליהם לקבל את ההצעה עד יום רביעי השבוע, ושרת השירותים והמינהל הציבורי, ג'רלדין פרייזר-מולקטי, אותתה כי היא מוכנה לחכות לתשובה סופית במשך 21 ימי עבודה נוספים.
מאות אלפי עובדי המגזר הציבורי במדינה פתחו בשביתה ב-1 ביוני, במסגרתה שותקה מערכת החינוך, ובתי החולים פועלים במתכונת חירום בסיועם של רופאים צבאיים. האיגודים דורשים העלאת שכר של 12%, אך מאותתים כי יהיו מוכנים להתפשר על העלאה באזור ה-9%.