דגים בתקופת ההריון וההנקה: מועיל או מזיק?
מצד אחד הם עשירים באומגה ,3 ומצד שני הם עלולים להכיל מזהמים שונים. מצד אחד הם חיוניים להתפתחות המוח והראייה, ומצד שני הם עלולים לפגוע במערכת העצבים והחיסון. אז לאכול או לא לאכול דגים בתקופת ההריון וההנקה? הדיאטנית הקלינית טובה קראוזה מנסה לתת תשובות
מהן חומצות שומן מסוג אומגה 3 ומדוע הן חשובות
חומצות שומן מסוג אומגה 3 הן חומצות שומן רב בלתי רוויות שממלאות תפקידים רבים וחיוניים בגופנו. בקבוצה הזו נכללות חומצת שומן אלפא לינולנית שנמצאת בעיקר במזונות מהצומח (כמו אגוזי מלך, זרעי פשתן, שמן קנולה וירקות עליים) וחומצות השומן EPA ו־,DHA שמגיעות לתזונה לנו בעיקר מדגים ומפירות ים, אך לא נמצאות בירקות, באגוזים או בשמנים מהצומח.
חומצת השומן DHA חיונית להתפתחות המוח והראייה אצל העובר במהלך ההריון ואצל התינוק אחרי הלידה. בנוסף, מחקרים מייחסים קשר בין תזונה שמכילה כמות מספקת של אומגה 3 בהריון ובהנקה לבין מניעת לידה מוקדמת, אינטליגנציה גבוהה יותר וחדות ראייה טובה יותר אצל התינוק וכן מניעת רעלת הריון ואפילו דיכאון שאחרי לידה.
החומצה האלפא לינולנית יכולה להפוך בגופנו לEPA- ול,DHA- אך רק בשיעורים נמוכים יחסית, ולכן חשוב מאוד לקבל את שתי חומצות השומן האלה מהמזון המקורי שבו הן נמצאות.
מה הסכנה באכילת דגים בהריון ובהנקה
דגים עלולים להכיל מזהמים שונים, שהבולטים בהם הם המתכת כספית, שיכולה להצטבר בבשר הדגים בצורת התרכובת הרעילה מתיל כספית, וכן קבוצת כימיקלים בשם דיוקסינים שמצטברים בשומן הדגים.
הכספית עלולה לפגוע במקומות שונים בגוף העובר ובעיקר במערכת העצבים המתפתחת. חומרת הסיכון תלויה במידת החשיפה לכספית. דיוקסינים ושאר מזהמים עלולים אף הם להשפיע על מערכת העצבים של העובר וכן על מערכת החיסון שלו. בנוסף, החומרים האלה נחשבים למסרטנים.
המזהמים מגיעים למים שבהם חיים הדגים בעיקר משפכים תעשייתיים ומצטברים בגופם דרך שרשרת המזון. המשמעות היא שדגים טורפים מכילים יותר מזהמים, וככל שהדג גדול יותר וחי זמן רב יותר, כך ריכוז המזהמים בגופו עלול להיות גבוה יותר.
מה אומרים באמריקה
מינהל המזון והתרופות האמריקאי, ה־,FDA פירסם במרץ 2004 בשיתוף עם הסוכנות האמריקאית להגנת הסביבה את המלצותיו לצריכת דגים לנשים שעשויות להרות, לנשים הרות, למניקות ולילדים צעירים, בהתייחסו לכמות הכספית שבדגים ובפירות ים.
על פי ההמלצות האלה יש להימנע מהדגים הבאים, שריכוז הכספית בהם גבוה במיוחד: כריש, דג חרב, קינג מקרל ו־.Tilefish מדובר בדגים גדולים מאוד שלא מהווים חלק מהתפריט הישראלי.
על פי המלצות ה־,FDA דגים ופירות ים אחרים מכילים כמות נמוכה יותר של כספית, ולכן אפשר ואף כדאי לאכול מגוון מהם במהלך ההריון וההנקה. עם זאת, מומלץ להגביל את כמותם ל־340 גרם בשבוע — כמות ששווה לשתי מנות. לילדים יש להגיש מנות קטנות יותר.
כך לדוגמה ה־FDA מציין שמות של חמישה מאכלי ים נפוצים שבבדיקות נמצאו בהם כמויות הכספית הנמוכות ביותר: חסילונים, סלמון, זהבון ,(Pollock) שפמנון (Catfish) וטונה בהירה, שמשמשת לשימורים. עם זאת, ה־FDA מדגיש שסוג אחר של טונה מזן אלבאקור (שנקרא גם ׳טונה לבנה׳) מכיל יותר כספית מאשר הטונה הבהירה, ולכן אם רוצים לאכול ממנו יש להגביל את הכמות ל־170 גרם בשבוע.
הקרב על הטונה
לפני כשנה, ביוני ,2006 פורסמה במגזין הצרכנות האמריקאי ׳קונסיומר ריפורט׳ אזהרה לנשים הרות מפני צריכה של כל סוגי הטונה המשומרת. המגזין התבסס על ניתוח מעמיק יותר של נתוני ה־ ,FDA שלפיהם ב־6% מהפחיות של שימורי הטונה הבהירה נמצאה כמות כספית גבוהה יותר, בדומה לרמות שנמצאות בטונה מזן אלבאקור. הדג שממנו מכינים את שימורי הטונה הבהירה נקרא סקיפג׳ק, והוא
דג קטן יחסית. עם זאת, כנראה, השימורים שהכילו יותר כספית כללו גם טונה מזן אחר, גדול יותר ולכן עשיר יותר בכספית.
מומחי המגזין טענו שמכיוון שעדיין קיימת אי ודאות בנוגע לבטיחות חשיפה חד פעמית של העובר לכספית, עדיף להימנע לחלוטין מצריכת טונה במהלך ההריון ולבחור בסוגים אחרים של דגים ומזון מהים.
תגובת ה־FDA לטענה הזו היתה שאין הוכחה לכך שאכילה חד פעמית של דג שמכיל יותר כספית אכן עלולה להזיק ושהגורם המשפיע יותר הוא כמות הכספית הממוצעת שנאכלת לאורך זמן, בדיוק כשם שפרוסת עוגה אחת לא גורמת להשמנה בעוד שאכילת עודף קלוריות לאורך זמן מגבירה את הסבירות לכך. על פי ה־,FDA סקירה מדעית ארוכת שנים משכנעת שגם אם נשים הרות יאכלו מדי פעם טונה שמכילה כספית בכמות שמעל הממוצע, הסכנה קטנה מאוד, והמלצותיו ממרץ 2004 לא השתנו: אפשר לאכול טונה בהירה משומרת במהלך ההריון בכמות שלא עולה על 340 גרם בשבוע.
דעות לכאן ולכאן
בספרות המדעית של השנים האחרונות ניתן למצוא מצד אחד מחקרים שמצדדים באכילת דגים בהריון ומצד שני מאמרים שממליצים לצמצם או להימנע מכך לחלוטין. כך לדוגמה מאמר שפורסם בכתב העת ׳Acta paediatrica׳ באוקטובר 2006 הציג נתונים שלפיהם האוכלוסייה באירופה שצורכת דגים עלולה לעבור את הרמה המקסימלית של כספית שנחשבת לבטוחה, ולכן המליץ לנשים הרות ולילדים קטנים להפחית באופן משמעותי את צריכת הדגים או להימנע לחלוטין מאכילתם.
לעומת זאת, במאמר אחר, שהתפרסם באותו חודש בכתב העת של האיגוד הרפואי האמריקאי וסקר את המידע העכשווי בנוגע לתועלת שבצריכת דגים מול הנזק האפשרי מכך, סוכם שעבור נשים בגיל הפוריות היתרונות של צריכה מתונה של דגים, למעט סוגים מסוימים, עולים על הסיכונים, ולכן מומלצים צריכה של שתי מנות דג בשבוע וגיוון בסוגי הדגים שאוכלים, כלומר, המלצה זהה לזו של ה־.FDA
לוקוס. נראה שהיתרונות גדולים מהחסרונות (צילום: ירון ברנר)
בפברואר השנה התפרסם בכתב העת ׳לנצט׳ מחקר שנערך בבריטניה ועקב אחרי התפתחות ילדיהן של קרוב ל־12 אלף נשים שצריכת הדגים שלהן נבדקה כשהיו בשבוע 32 להריונן. המחקר הזה מהווה חלק מסדרת מחקרים בשם ׳הילדים של שנות ה־90׳, שנערכים על ידי חוקרים מאוניברסיטת בריסטול. המחקרים האלה עוקבים אחרי ילדים שנולדו בתחילת שנות ה־90 במטרה לזהות דרכים לשפר את מצבם הבריאותי ואת התפתחותם.
במחקר נמצא שילדים שנולדו לנשים שצרכו פחות מ־340 גרם דגים ופירות ים הגיעו לתוצאות נמוכות יותר הן במדדי אינטליגנציה שונים והן במדדי התפתחות בבדיקות שנערכו מגיל חצי שנה ועד גיל .8 לעומת זאת, צריכה גבוהה מ־340 גרם היתה קשורה לתוצאות טובות יותר של התפתחות הילדים. החוקרים סיכמו שלא נמצאה כל עדות שתתמוך בהמלצות ה־FDA להפחתת צריכת הדגים במהלך ההריון. להיפך, הם הבחינו בכך שילדים לאמהות שאכלו כמויות קטנות של דגים ופירות ים — פחות מ־ 340 גרם בשבוע — היו מועדים יותר לתוצאות התפתחות תת אופטימליות של מערכת העצבים לעומת ילדים לאמהות שאכלו כמות גדולה יותר מהמומלץ.
אז מה עושים?
לאור כל המידע שמפורט כאן, ומכיוון שצריכת הדגים בארץ ממילא לא גבוהה, נראה שנכון יהיה לפעול על פי המלצות ה־,FDA כיוון שעבור נשים רבות שתי מנות דג בשבוע הן הרבה יותר ממה שהן אוכלות בדרך כלל.
בנוסף, דגי בריכה בארץ, שנמצאים תחת פיקוח ארגון מגדלי הדגים, גדלים בתנאים של פיקוח וטרינרי ולא אמורים להכיל כספית. מכיוון שתזונת הדגים האלה מועשרת באומגה 3 הם מכילים כמויות גדולות של חומצות השומן האלה — במיוחד דגים מסוג בורי, לברק, באס ופורל.
פעמים רבות נשאלת השאלה אם לא עדיף להימנע מצריכת דגים ולהסתפק בתוספים של אומגה ,3 שעוברים תהליכי ניקוי ממזהמים וממתכות כבדות.
התשובה לכך עדיין לא חד משמעית. מצד אחד ידוע שהתוספים האלה בטוחים לשימוש בהריון, ויש מחקרים שמצביעים על תועלת בנטילתם, אך מצד שני טרם הוכח באופן מוחלט שצריכת תוספי אומגה 3 מביאה לאותם יתרונות בדיוק כמו אלה שנצפו במחקרים שנערכו על אוכלוסיות שבהן צריכת הדגים גבוהה. היום יש שממליצים על נטילת התוסף הזה, אם כי אין המלצה רשמית ליטול אותו במהלך ההריון או ההנקה. כמו בנושאים רבים בתחום התזונה, גם בתחום הזה עדיין יש להמשיך לחקור.
- הכותבת היא דיאטנית קלינית, מתמחה בתזונה בהריון ואחרי הלידה, מעמותת הדיאטנים הקליניים בישראל ׳עתיד׳.
- יש לכם שאלה בנושא גידול ילדים? ’קו להורה‘
פועל בימים ראשון ורביעי בשעות 09:00-15:00 טלפון: 6406888•03