שתף קטע נבחר
צילום: jupiter

שתי מדינות לעם אחד

25 ביוני 1950 – מצפון תיפתח הרעה: ב-25 ביוני 1950 נפתחה מלחמת קוריאה כאשר צבא צפון קוריאה פלש לדרום קוריאה, מצויד בנשק רוסי מודרני, 100,000 חיילים, טנקים, ותותחים. צבא צפון קוריאה דהר דרומה, ובמקביל, ממשלת צפון קוריאה סירבה להיענות לדרישת מועצת הביטחון של האו"ם להפסקת אש ונסיגת הצבא. ארה"ב קראה לכל חברות האו"ם לפעול לסיכול התוקפנות הצפונית, ומאז ואילך התנהלה כל הפעילות הצבאית נגד צפון קוריאה תחת דגל האו"ם, אם כי ארה"ב היא שנשאה בעיקר הנטל.

 

ב-19 באוקטובר נפלה בידי האו"ם עיר הבירה של הצפון, פיונגיאנג. סין העממית הזהירה שוב ושוב כי לא תעמוד מנגד בעוד "כוחות האימפריאליזם" מתקרבים לגבולה, ולבסוף פתחה במתקפת נגד, והדפה את כוחות האו"ם בחזרה לקו הרוחב 38º. לפי אומדן, השתתפו בלחימה מעל למיליון חיילים סינים.

 

קו הרוחב 38º מפריד היום בין המדינה המודרנית קוריאה הדרומית, ובין מדינת "ציר הרשע" – קוריאה הצפונית. קוריאה הצפונית מחזיקה בנשק גרעיני, אולם לפני יומיים נמסר כי תסגור את הכור האטומי בתוך מספר שבועות. סופו של הסיפור הזה יסיר דאגה אחת מעל לבם של מנהיגי העולם החופשי, אולם אין צורך למהר לישון בשקט – בעיה חדשה תצוץ בוודאי במהרה.

 

רוצים לדעת עוד? עיינו בערך "מלחמת קוריאה ".

 

החידה היומית

 

איזו מדינה זכתה לעצמאות מפורטוגל ב-25 ביוני 1975?

 

מה עוד קרה ב-25 ביוני?

 

25 ביוני 1852 – בתים משוגעים: נולד האדריכל הספרדי אנטוניו גאודי אי קורנט. גאודי היה מעורב בתכנון בניינים בברצלונה עוד בהיותו סטודנט. הבניינים והארמונות שבנה מפוארים וגדושי פרטים, ורובם מצויים בברצלונה או בסביבתה. בשנת 1926 נפגע גאודי על-ידי חשמלית, ומת.

 

25 ביוני 1864 – איזה בלגן: נולד המדען הגרמני וולתר הרמן נרנסט. נרנסט ניסח את החוק השלישי של התרמודינמיקה, המגדיר את טמפרטורת האפס המוחלט כמצב של סדר מושלם ככל האפשר, או "חוסר אנטרופיה", ועל כך זכה בפרס נובל בשנת 1920.

 

25 ביוני 1876 – פרים רובצים וסוסים משוגעים: החל קרב ליטל ביגהורן. ב- 1874 יצאה משלחת של הצבא האמריקני כדי לאשר את הימצאותם של עורקי זהב בדרום דקוטה, וזאת למרות הסכם קודם במסגרתו נקבע כי איזור זה ישאר בידי האינדיאנים. ב-1876 החליט הממשל האמריקני להתעלם מההסכם הקודם והחליט להגביל את מקום מושבם של האינדיאנים באזור. בתגובה כינס הצ'יף האינדיאני סיטינג בול את ראשי השבטים ושיכנעם לצאת למלחמה בכוחות הצבא שנשלחו לאיזור. כך החל ב-25 ביוני 1876 קרב ליטל ביגהורן, אשר בסופו ניצחו האינדיאנים.

 

25 ביוני 1894 – שימוש בטיל כדי לצאת מכדור-הארץ? בדיחה!: נולד הרמן אוברת, מדען הטילים הגרמני. אוברת החל להתעניין באסטרונאוטיקה בנעוריו, בהשראת ספרו של ז'יל ורן "מן הארץ אל הירח". ב-1922 הגיש עבודת דוקטורט על השימוש בטיל כדי להיחלץ ממשיכת הכבידה של כדור הארץ. האוניברסיטה דחתה את עבודתו כ"פנטסיה", ואוברת מעולם לא זכה בתואר דוקטור.

 

25 ביוני 1903 – שיעור בחירות המחשבה: נולד אריק בלייר, שלימים נודע כג'ורג' אורוול. אורוול היה מחשובי הסופרים של המאה העשרים, והתריע בכתיבתו כנגד אובדן חירות המחשבה האנושית בחברה המודרנית. ספרו 1984 הפך למשל תרבותי ותקשורתי שגור, והוליך את הביטוי "האח הגדול".

 

25 ביוני 1907 – חצי פרס: נולד הפיסיקאי הגרמני ג'והאנס האנס דניאל ינסן. ינסן זכה בפרס נובל עם מריה גפרט מאייר ב-1936, על מחקרם אודות מבנה הגרעין.

 

25 ביוני 1991 – פורצות דרך עצמאיות: סלובניה וקרואטיה פורשות מהפדרציה יוגוסלביה, והופכות למדינות עצמאיות. בהמשך אותה שנה פרשו גם יתר הרפובליקות מן האיחוד הפדרטיבי.

 

בחזרה ל-1948

 

העיתון "ידיעות אחרונות" מדווח ב-25 ביוני 1948 על אלימות באזורנו:

 

"המצרים הפציצו את באר-טוביה וכפר-ורבורג. לפני כן לא נתנו מעבר לשיירה לנגב, על אף הוראות ברנדוט."


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צייר רב סגנונות
צילום: איי פי
בית טיפוסי
צילום: צבי פלג
המנצח בקרב
האח הגדול מאזין
צילום: איי פי
מומלצים