שתף קטע נבחר

נחל חדרה: מזיהום לשיקום

גורלו של נחל חדרה שפר עליו, הביצות והזוהמה שהיו מנת חלקו שוקמו, וכעת הוא מהווה מוקד משיכה למטיילים הנהנים מהחורשות העבותות וממגוון הצמחייה שבו, מחוות חפציבה המשחוזרת ובעיקר ממים מטוהרים ונקיים

גורלו של נחל חדרה שפר עליו מגורלם של נחלים אחרים: יש בו פארק, טיילת מקסימה, חווה חקלאית משוקמת, חורשות עבותות ומים נקיים. גם כעת, בעיצומו של הקיץ, הוא משמש כמוקד משיכה למטיילים, לרוחצים ולספורטאים.

 

נחל חדרה מנקז את מימיו מהרי שומרון, מגבעות מנשה וממישור החוף, ובדומה לנחלי אכזב אחרים, המרחק מההר אל הים והשיפוע האפסי בו הפכו את חלקו התחתון לאיזור ביצות חסום ומוכה קדחת. כדי להילחם בביצות, נטעו על גדותיו איקליפטוסים עבותים, שהחלוצים הראשונים של העלייה השניה המשילו אותו לקבוצות שהקימו - כולם ביחד יוצרים חורש צפוף וחזק, אך כל עץ פורח בנפרד.

 

בדרך אל הנחל עובר המטייל בתוך דיונות כלואות, ובצל החרוב ואלת המסטיק. אין ניחוח מרענן ומעורר יותר מריחה של אלת המסטיק הנמללת ביד. ומדי פעם, כמו בפארק השרון הסמוך, נראה טלאים ירוקים של אלון התבור. כעת, כשהקיץ כבר נותן אותותיו, העשבייה קמלה ורק אחרוני פרחים, שרידים ממש של פריחת האביב הגדולה, עדיין מסתתרים פה ושם.

 

יוצאים לדרך

את הטיול כדאי להתחיל דווקא בחוות חפציבה המשוחזרת. חברת החשמל, שהקימה במקום את מרכז ההדרכה הארצי שלה, השקיעה במתחם משאבים ותכנון רבים, דוגמת שחזור ושיקום בנייני החווה ובית המשאבות, ריצוף הדרכים ועוד.


המים חזרו כמעט לחיוניותם הקודמת (צילום: שרה גולד)

 

סרטון ההסברה של מרכז המבקרים, המקבל את פני הבאים, מביא את סיפורה של חוות חפציבה מנקודת מבטם של הקורמורנים, שהחורשות הן מרכז החריפה שלהן. כן, זה קצת משונה, אבל דווקא ציפור זו הפכה לסמל ההתחדשות של החיים, בחווה ההיסטורית ובנחל המטוהר כאחד.

 

טיילנו במסלול ההליכה שאורכו כשני ק"מ מוצלים לכל כיוון (סימון שביל ישראל עובר במקום). ראשיתו בחוות חפציבה, במורד הנחל אל השפך, ועד לים. לאורך המסלול אפשר לראות עופות כמו אנפות סוף ואנפות גמדיות, הנחבאות בצל הקנים; שיקשקים צרחניים, במריבותיהם עם העורבים האפורים; ולהקות קטנות של השלדג העקוד, הלא הוא הפרפור, הוא השלדג היחיד בארץ הנוהג להתלהק.

 

הטבע הושב אל המבקרים

כשעולים אל התצפית המרהיבה, הצופה אל תחנת החשמל אורות רבין, אל מסוע הפחם והמזח שתחתיו, ואל כל מירוצו התחתון של הנחל, עד לים, אפשר להתרשם מפעולת ההצלה שבוצעה במקום. הזוהמה והמדמנה שהיו מנת חלקו של הנחל עשרות שנים - נעלמו כולם. המים חזרו כמעט לחיוניותם הקודמת, הגדות הירוקות, חומות תחנת החשמל הנטועות, ואפיק הנחל מעובה הצל. כל אלה הושבו, לא רק אל הנוף עצמו, אלא בעיקר אל ציבור המטיילים.

 

לאורך המסלול תוכלו ליהנות מצמחיה עשירה ומגוונת, מעט אקלקטית (צמחי הכרמל שגלשו לכאן, בצד צמחים פולשים רבים) מצאנו שם את עצבונית החורש לצד קיפודנים, עצי הדר שניטעו כאן ועדיין שורדים ולידם צמחי ירוקת החמור.

 

הבולטים שבצמחי הגדה הם הלוביה המצרית, הפורחת עתה בשפע צהוב; החנק המחודד, המטפס על העצים והשיחים בפרחיו המיוחדים; והדבשה הלבנה הנישאת לגובה של מטר ויותר, ולה עלים תלתניים ותפרחת לבנה. חדי העין יוכלו להבחין בצמחי עפרית אירופית, הפורחת עכשיו בפרחים ורדרדים-תכלכלים.

  

איך מגיעים? נוסעים צפונה מצומת הלל יפה, כ-200 מטר מהצומת פונים שמאלה לפי השילוט.

 

חוות חפציבה: הכניסה ללא תשלום, במהלך החופש הגדול תתקיימנה הדרכות כתיאום מראש (בטלפון: 04-6348742/4)

 

ואם אתם כבר בסביבה: אפשר לצאת לסיור בתחנת הכח ובמרכז מהמבקרים אורות רבין (04-6241561), בחאן בחדרה, ליד שוק הישן; בקיסריה הסמוכה תוכלו לבקר באמת המים, בעתיקות ובמוזיאון ראלי לאומנות (ללא תשלום).

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נחל בר-מזל
צילום: שרה גולד
חנק מחודד
צילום: עמרם אשל
לוביה מצרית
צילום: שרה גולד
מומלצים