איראן: תקנת הדלק החדשה עוררה גל מחאה
הממשלה הודיעה אמש על ההחלטה להקציב מכסה קבועה לצריכת דלק פרטית, שעות ספורות בלבד לפני כניסתה לתוקף. איראנים רבים הסתערו על תחנות הדלק במדינה לפני הטלת ההגבלה על כל הצרכנים הפרטיים. תושבים: "אחמדי-נג'אד נכשל בכל נושא אפשרי"
איראנים זועמים הציתו הבוקר (יום ד') כמה תחנות דלק ברחבי המדינה, במחאה על החלטת הממשלה להקציב מכסה קבועה לצריכת דלק פרטית. ההחלטה נכנסה לתוקפה אמש בחצות שעון איראן.
ממשלתו של הנשיא מחמוד אחמדי-נג'אד, המעוניין לשמור על עתודות הנפט ולמנוע צורך בייבוא נפט, הודיעה אמש על הטלת מגבלות על צריכת הדלק הפרטית - שלוש שעות בלבד לפני כניסת המגבלות לתוקף. על פי ההחלטה, צרכנים פרטיים יוגבלו למאה ליטרים דלק לחודש.
לפני שנכנסה התקנה לתוקף, הסתערו אזרחים רבים על תחנות הדלק, כדי שיוכלו למלא דלק בפעם האחרונה לפני החלתה. ערוצי תקשורת במדינה דיווחו כי שיירות ארוכות של מכוניות השתרכו אמש סמוך לתחנות דלק במדינה. מספר דקות לפני חצות, פרצו ויכוחים בין בעלי מכוניות שעדיין נשארו בתור לדלק.
"אחמדי-נג'אד נכשל בכל נושא אפשרי. ההוראה החדשה מהווה רק מקרה אחד מתוך רבים", אמרה רזה חוראמי, מורה בת 27, בעת שעמדה בתור על מנת לרכוש דלק ברגע האחרון.
תושבי איראן אולי הופתעו מההתראה הקצרה, אך הנושא נידון רבות במדינה בחודשים האחרונים. הממשלה הודיעה בתחילת השנה על כוונתה להגביל את צריכת הדלק החל מה-21 במאי, אולם ההחלטה נדחתה כמה פעמים. לפני כחודש קיצצה הממשלה את הסובסידיות לדלק, מה שהוביל לעלייה חדה במחירים.
בתוך כך, הציעה בריטניה נוסח להחלטת או"ם, הקוראת להטיל סנקציות על קווי הנפט של איראן. הנוסח המסווג המוצע, שפירסמה אתמול סוכנות הידיעות רויטרס, קורא למנוע מספינות בצי הסוחר של איראן גישה למים זרים, וכן למנוע מכלי טיס איראנים את האפשרות לנחות בשדות תעופה זרים.
על פי ההצעה הבריטית, המדינות "ימנעו מכלי טיס ושייט שבבעלות חברות משלוח איראניות את הזכות להמריא משטחן, לנחות בשטחן או לטוס מעליהן, לשוט דרך מימיהן הטריטוריאליים או לעגון בהם". אמנת האו"ם בנושא קובעת כי לכל המדינות יש זכות למעבר תמים דרך מימיהן הטריטוריאליים של מדינות. במקביל מדינות החברות באו"ם מחויבות לאכוף את החלטות מועצת הביטחון שהתקבלו.
גורמים המקורבים להובלת נפט אמרו כי אם נוסח ההחלטת יתקבל, ישפיע הדבר באופן קצר-טווח על יכולתה של איראן לספק נפט לשוק העולמי. זאת, למרות שפקידים בארצות הברית ובבריטניה הבהירו כי מטרת ההחלטה אינה לפגוע בתעשיית הנפט האיראנית.