עיסקת טיעון בפרשת קצב; לא יואשם באונס
בתחילת השבוע הבא - ייתכן אף שמוקדם יותר - צפוי היועץ המשפטי לממשלה לפרסם את פרטי העיסקה בין עורכי דינו של הנשיא הנבצר לבין משרד המשפטים. קצב מתכוון להילחם על חפותו ובפרקליטות ידונו בתיקון סעיפי האישום נגדו, הכוללים יחסים בניגוד להסכמה עם המתלוננות
בתחילת השבוע הבא - ואולי אף ב-48 השעות הקרובות - יפרסם היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, את פרטי עיסקת הטיעון בין פרקליטיו של נשיא המדינה הנבצר, משה קצב, לבין משרד המשפטים.
על-פי עסקת הטיעון - אשר עליה פורסם הערב (ד') בחדשות ערוץ 10 - סעיף האונס לא ייכלל בכתב האישום. המשמעות היא כי הנשיא קצב אינו מודה בכל הסעיפים נגדו ומתכוון להילחם על חפותו. עם זאת, קיימת אפשרות כלשהי שיודה במספר סעיפים המתייחסים לקיום יחסים שלא בהסכמה עם מספר מתלוננות. פרקליטיו של קצב סירבו להגיב בשלב זה לתוכנהּ של הידיעה, ואילו במשרד המשפטים אישרו כי מתגבשת עיסקת טיעון. בשעה זו נועד קצב עם פרקליטיו בביתו שבקריית מלאכי.
כבר לפני כחודש פורסם בראשונה ב"ידיעות אחרונות" וב-ynet כי הפרקליטות ועורכי דינו של קצב קיימו מגעים על-מנת לבחון האם ניתן להגיע להסדר טיעון בתיק זה. בכירים בפרקליטות המדינה, פרקליט מחוז ירושלים, אלי אברבנל, ומנהלת המחלקה הפלילית, עו"ד אפרת ברזילי, סברו כי אין די ראיות בכתב אישום כנגד הנשיא קצב.
הפרשה החלה לצבור תאוצה כאשר ב-11 ביולי אשתקד החליט היועץ מזוז לפתוח בחקירה פלילית נגד קצב. החקירה הרגישה לוּותה מראשיתה על-ידי מזוז, פרקליט המדינה ערן שנדר, וצוות פרקליטים מפרקליטות מחוז ירושלים. ב-15 באוקטובר מסר צוות החקירה, בראשות תת-ניצב יואב סגלוביץ', את סיכום ממצאי החקירה ואת המסקנות העולות מחומר הראיות שנאסף בחקירה, והוכנו חוות דעת בפרשיות ובסוגיות שבהן עסקה החקירה.
מזוז קיים סדרה ארוכה של דיונים מקיפים בהשתתפות פרקליט המדינה, בכירי הפרקליטות, וצוות הפרקליטים שליווה את החקירה. בחלק מהדיונים השתתפו גם ראשי צוות החקירה המשטרתי. הגשת כתב האישום התעכבה שבועות ארוכים, משום שהיו גורמים בפרקליטות שסברו שאין די ראיות להאשים את הנשיא באונס, ולכן יש להסתפק באישומים קלים יותר. גורמים אחרים סברו שיש מספיק ראיות נגד הנשיא, ושניתן להאשימו גם בעבירה החמורה ביותר של אונס, ועמדה זו אכן התקבלה בסופו של דבר.
בינואר החליט היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, להגיש כתב אישום חמור ביותר נגד קצב, בשורה של עבירות מין, שהחמורה בהן היא אונס. בנוסף, נאשם קצב בבעילה אסורה תוך ניצול יחסי מרות, מעשים מגונים והטרדה מינית.
בעקבות ההחלטה להגיש נגדו כתב אישום חמור התייצב קצב לנאום חריף בפני האומה וירה לכל הכיוונים. הוא האשים את היועץ המשפטי מזוז, בהדלפה לתקשורת ובחריצת דינו בטרם עת. את המשטרה האשים בהתעלמות מעדויות שתמכו בגרסתו ובאיום על עדים מטעמו ואת התקשורת האשים בחריצת דינו בטרם עת ונקיטת עמדה.
השלב הבא בפרשת קצב הייתה אישור בקשתו להיכנס למצב של נבצרות זמנית, על מנת לא לעמוד בפני הדחה. בתום סאגה מתמשכת שכללה מספר ישיבות הצביעה הכנסת בעד נבצרותו של הנשיא ואת מקומו החליפה ממלאת מקומו ויו"ר הכנסת, דליה איציק.
לפני כחודש הגישו פרקליטיו של קצב - עורכי הדין אביגדור פלדמן, ציון אמיר ואברהם לביא - ליועץ המשפטי לממשלה מסמך ובו יותר מ-120 עמודים. המסמך מהווה השלמה לטיעונים שהוצגו על-ידי עורכי הדין בשני השימועים שערך מזוז בעניינו של הנשיא הנבצר.
במסמך סקרו הפרקליטים את כל האישומים בכתב האישום המתגבש נגד הנשיא והציגו ראיות חדשות בנוגע למתלוננות. הראיות החדשות נאספו מאז השימוע הראשון שנערך לפרקליטיו של הנשיא, והן מציגות את המתלוננות באופן הסותר את אמינותן. גורמים שעיינו במסמך אמרו ל-ynet כי בכוחו להפריך את האישומים נגד קצב.