וורן באפט קורא להעלאת מסים לעשירים
בערב גיוס כספים למען הילארי קלינטון, המתמודדת על מועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות ארה"ב, אמר באפט כי חוק המסים הקיים נותן העדפה בלתי הוגנת לעשירים כמוהו, ופוגע בכלכלה האמריקנית
המיליארדר וורן באפט (76), שמדורג במקום השלישי ברשימת עשירי העולם של המגזין "פורבס" עם הון אישי של כ-52 מיליארד דולר, קרא לרפורמה בחוק המסים האמריקני במהלך ערב גיוס כספים למתמודדת על מועמדות לנשיאות מטעם המפלגה הדמוקרטית, הילארי קלינטון. לדברי באפט, החוק הקיים נותן העדפה בלתי הוגנת לעשירים כמוהו.
באפט אמר כי בשנת 2006 הרוויח 46 מיליון דולר, ושילם שיעור מס של 17.7%, נמוך משיעור מס של 32.9% ששילמה מזכירה במשרדו, שהרוויחה כ-60 אלף דולר. לדבריו, הוא ואמריקנים נוספים שנהנים משכר גבוה מחוייבים לתמוך באנשים שמזלם לא שפר עליהם.
לדברי באפט, מדיניותה של ממשלת ארה"ב כיום תרמה להחרפה של אי השוויון בצבירת ההון שפוגע בכלכלה, ומצמצם את ההזדמנויות ואת המוטיבציה. "לדבריו, "אם אתה שייך ל-1% בר המזל של האנושות, אתה חייב לחשוב על שאר 99%".
באפט הביע גם התנגדות לביטול מס הירושה, שמקודם על ידי מחוקקים רפובליקנים, ואמר כי ביטול המס, שמגייס כ-30 מיליארד דולר בשנה מכ-12 אלף משפחות עשירות, יגדיל את אי השוויון בין העשירים לעניים. לדבריו, משמעות ביטול מס הירושה היא מסים גבוהים יותר למשפחות בעלות הכנסות נמוכות יותר.
"יש לנו סיכוי ב-2008 לתקן נזקים רבים", אמר באפט. "יש לנו כלכלה נהדרת. מערכת השוק פועלת במדינה הזאת. הבעיה שלנו היא האופן שבו אנחנו מנהלים את עצמנו בעולם". למרות שהביע אופטימיות לגבי תפקידה של ארה"ב בכלכלה הגלובלית, הזהיר באפט כי המדינה צריכה להגדיל את הייצוא, ולהפסיק לצבור חובות גדולים כל כך.
באפט, שידוע כתומך במפלגה הדמוקרטית, לא תמך באופן רשמי בקלינטון, אך אורחים בערב גיוס הכספים אמרו כי הוא כינה את הסנאטורית מניו-יורק כ"אדם שצריך לנהל את המדינה". בערב זה גייסה קלינטון כמיליון דולר לקמפיין הבחירות שלה.
עם זאת, הוא צפוי להופיע גם באירוע למען יריבה של קלינטון, ברק אובאמה, בהמשך הקיץ, ואמר דברים חיוביים על סיכוייו הנשיאותיים של ראש עיריית ניו-יורק, מייקל בלומברג, שפרש מהמפלגה הרפובליקנית ורבים צופים כי ירוץ לנשיאות כמועמד עצמאי.
אי השוויון "מרעיל את הדמוקרטיה"
בשבוע שעבר מתח ניקולס פרגוסון, אחד מהאישים המובילים בתעשיית חברות ההשקעה הפרטיות הבריטית, ביקורת חריפה על מערכת המסים במדינה, שמאפשרת ליזמי הון סיכון מולטי-מיליונרים "לשלם פחות מס מעובדת ניקיון".
בשבוע שעבר הציעו בכירים בסנאט האמריקני להעלות את המס שמשלמים עובדי חברות השקעה פרטיות וקרנות גידור על חלקם ברווחים, מ-15% לכ-35%.
מנכ"ל גולדמן זאקס, לויד בלאנקפיין, אמר בראיון השבוע כי חלק מהחששות לגבי רווחי העתק שמניבות חברות ההשקעה הפרטיות הם מוצדקים, וכי הוא חושש שאי השוויון בהכנסות "מרעיל את הדמוקרטיה".
באפט. "לחשוב על שאר 99%"
צילום: רויטרס
מומלצים