שתף קטע נבחר
צילום: jupiter

אפוקליפסה שמיימית

30 ביוני 1908 – מקלט לא יועיל: ישנם כל מיני תסריטים המנבאים לנו אסונות כבדים שיכולים להגיע ממקורות שונים. הטרור, זיהום ופגיעה במשאבי כדור הארץ, שטפונות, מגיפות וחיידקים טורפים שאין דרך להימלט מהם, תקלה במתקנים גרעיניים (ואולי לא תקלה, כי אם לחיצה מכוונת על הכפתור הידוע). תסריט נוסף שמעניין לתת עליו את הדעת הוא פגיעתם של גופים שמיימיים בכדור הארץ.

 

לפני 99 שנה, ב-30 ביוני 1908, כמעט והתגשם תסריט שכזה כאשר כדור אש פגע בטונגוסקה שבסיביר, באזור לא מיושב. כדור האש היה ככל הנראה תוצאה של רסיס שביט שנשרף בכניסה לאטומספירה של כדור-הארץ (הוא נכנס במהירות של כ-100,000 קמ"ש). הפגיעה גרמה להרס שטח מיוער בן 2,000 קמ"ר; היא לא יצרה מכתש, אלא רק הותירה אחריה עצים מכופפים ושרופים.

 

רוצים לדעת עוד? עיינו בערך "אסטרואידים קרובי-ארץ ".

 

החידה היומית

 

איזו מדינה זכתה לעצמאות ב-30 ביוני 1960 ומאיזו מדינה?

 

מה קרה ב-29 ביוני?

 

29 ביוני 1868 – האיש והטלסקופ: נולד האסטרונום האמריקאי ג'ורג' אלרי הייל. הייל המציא את הספקטרוהליוגרף – מכשיר המאפשר לגלות שדות מגנטיים ומערבולות בכתמי השמש. כמו כן, בנה הייל כמה ממצפי הכוכבים הגדולים בעולם, בהם היו טלסקופים משוכללים, כמו טלסקופ "הייל", שהיה במשך שנים רבות הטלסקופ הגדול ביותר בעולם.

 

29 ביוני 1900 – נחש הבריח, הכבשה, ועץ הבאובב: נולד אנטואן דה סנט אקזיפרי. סנט אקזיפרי היה טייס וסופר צרפתי, והוא בעיקר ידוע כמחברו של הספר "הנסיך הקטן", למרות שכתב ספרים נוספים. ב-1942 התנדב כטייס לצבא ארה"ב. במאי 1944 נעלמו עקבותיו בעת סיור אווירי שהמריא מקורסיקה לעבר דרום צרפת, בנסיבות שלא הובררו מעולם.

 

29 ביוני 1938 – הרוג המלכות הראשון: הבריטים הוציאו להורג את איש האצ"ל שלמה בן יוסף. בן יוסף ביצע ירי לעבר אוטובוס ערבי כפעולת תגמול. איש לא נפגע מן הירי ובן יוסף ושני חבריו נתפסו ונאסרו. הוא נידון לעונש מוות והוצא להורג בתלייה. בן יוסף היה הראשון מבין "הרוגי המלכות" של האצ"ל.

 

29 ביוני 1946 – בריטניה נגד הישוב היהודי: מבצע ברודסייד, "השבת השחורה", יוצא לפועל. המבצע יצא לפועל על ידי הבריטים, בין היתר, כתגובה ל"ליל הגשרים", ונועד להחליש את הנהגת היישוב, לאסור את ראשי ה"הגנה" והפלמ"ח, ולעצור את פעולות תנועת המרי נגד המנדט הבריטי. במהלכו נעצרו כ-2,700 מאנשי הישוב היהודי.

 

29 ביוני 1954 – זיהוי סכנות: הוועדה לאנרגיה אטומית מבטלת את סיווגו הבטחוני של רוברט אופנהיימר. אופנהיימר היה המנהל המדעי של תוכנית מנהטן, ועמד בראש נציבות האנרגיה האטומית של ארה"ב. אישורו הביטחוני בוטל בשל השקפת עולמו השמאלנית ובשל התנגדותו לבניית פצצת המימן. עם זאת, ב-1963 הוענק לו פרס מטעם נציבות האנרגיה האטומית, כאות להשבת האמון בו וכפיצוי על העוול שנגרם לו.

 

29 ביוני 2001 – המועמד לתפקיד הוא בעל נסיון עשיר: קופי אנן נבחר בפעם השנייה להיות מזכ"ל האו"ם. אנן היה מזכ"ל האו"ם הראשון שהגיע לתפקיד מתוך מנגנון הקבע של האו"ם. באותה שנה בה נבחר לכהונה בפעם השנייה, קיבל פרס נובל לשלום, שהוענק הן לארגון האו"ם והן למזכירו הכללי, על תרומה לשמירת השלום בעולם.

 

ומה קרה ב-30 ביוני?

 

30 ביוני 1893 – האיש מאחורי החומה: נולד ולטר אולבריכט. אולבריכט היה מייסד המפלגה הקומוניסטית הגרמנית אחרי מלחמת העולם השנייה, מנהיג גרמניה המזרחית, וממעצבי המשטר הרודני בה. בנייתה של חומת ברלין היתה יוזמה שלו.

 

30 ביוני 1920 – נציבות שירות המדינה: השלטון בארץ ישראל מועבר לידיו של הנציב סר הרברט סמואל. לאחר שכבש צבא בריטניה את ישראל מידי הטורקים, ישראל היתה נתונה תחת שלטון צבאי. ב-1920 הוחלט להעביר את השליטה בארץ ישראל לידי ממשל אזרחי, וכך החלה תקופת הנציבים.

 

30 ביוני 1934 – לא צריך תחרות: בלילה שזכה לכינוי "ליל הסכינים הארוכות", פועלים ה-ס"ס וכח משטרה בהנחייתו של היטלר, שביקש לחסל את יריביו הפוליטיים, נגד הס"א, הכח הצבאי של המפלגה הנאצית. מאות הוצאו להורג, ורבים יותר נעצרו או גורשו מהארגון ומהמפלגה. היטלר ניצל את ההזדמנות כדי להיפטר גם מאישים אחרים, שהיו שנואים עליו אם כי לא השתייכו לס"א.

 

30 ביוני 1948 – יא משלטי: המאחז האחרון של הבריטים, בנמל חיפה, מפונה סופית. לאחר החלטת האו"ם ב-1948 על סיום המנדט הבריטי בארץ ישראל, החלו הבריטים לפנות את מאחזיהם. ב-14 במאי עזב הנציב הבריטי האחרון, אלן קנינגהם, את משכנו בארמון הנציב בירושלים, וב-30 ביוני פונה סופית המאחז האחרון, בנמל חיפה.

 

30 ביוני 1971 – חללים: אנשי הצוות של החללית הסובייטית "סויוז 11" נספים בכניסתם לאטמוספירה. החללית המריאה 23 ימים לפני כן לתחנת החלל "סליוט 1". הקוסמונאוטים שנהרגו הם ולדיסלב וולקוב, גאורגי דוברובולסקי וויקטור פצייב.

 

בחזרה ל-1948

 

ב-29 ביוני 1948, שב העיתון "ידיעות אחרונות", כמובטח, לספר לנו על קורותיו של המתווך ברנדוט:

 

"עיתונאי חוץ מוסרים על תנאיו המוקדמים של המתווך לדיוני שלום: הכרה בישראל וקיצוץ המדינה, מציע ברנדוט ליהודים ולערבים."

 

ולמחרת, 30 ביוני, מעדכן:

 

"ברנדוט הציע: הפוגה, פרוז ירושלים ויפו. לא הגיש כל הצעות בעניין ההכרה, הנגב והעליה."

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדמיה: נאס"א
סוף העולם עוד לא הגיע
הדמיה: נאס"א
וכך זה נראה אחרי הפגיעה. טונגוסקה, 1908
צייר לי כבשה
צילום: רויטרס
זה שוב אני
צילום: רויטרס
מומלצים