מחקר: יוגורט פרו-ביוטי מונע תופעות לוואי מאנטיביוטיקה
התרופה שנמצאת בכל סופרמרקט: נבדקים ששתו יוגורט פרו-ביוטי במהלך טיפול אנטיביוטי לא סבלו משילשולים וקיצרו את משך האישפוז שלהם בבית החולים, בהשוואה לנבדקים שהסתפקו במילקשייק
משקה יוגורט המכיל חיידקים ידידותיים מונע שילשול הנגרם מאנטיביוטיקה וגרם לכל שחולים השתחררו מוקדם יותר מבית החולים, כך גילו חוקרים בריטיים במחקר שפורסם בגליון האחרון של כתב העת הרפואי BMJ.
אחד מכל 250 מקרי מוות בבתי החולים נגרם בשל זיהום מחיידק קלוסטרידיום דיפיצילה. החיידק שוכן במעיים באופן טבעי, אולם אינו גורם לתסמינים כל עוד החיידקים הידידותיים במעיים מונעים זאת ממנו. אלא שהשימוש באנטיביוטיקה פוגם בחיידקים הידידותיים, ומאפשר לחיידק קלוסטרידיום לפעול ולגרום לזיהום חמור.
בין 5 ל-25 חולים המטופלים באנטיביוטיקה לוקים בשילשול הנגרם מהחיידק קלוסטרידיום. החיידק האלים הזה עמיד פעמים רבות לטיפול אנטיביוטי, וגורם למחלה קשה מאוד ולעתים גם מסכנת חיים.
במחקר אותו ערכו חוקרים מבית החולים האמרסמית' בלונדון נבדקו 135 מבוגרים שהסכימו לשתות אקטימל או מילקשייק הדומה בטעמו ובמרקמו לאקטימל פעמיים ביממה במהלך הטיפול האנטיביוטי ולמשך שבוע אחר כך. המשקה הפרוביוטי מכיל שלושה חיידקים ידידותיים: לקטובצילוס קסאי, לקטובצילוס בולגריקוס וסטרפטוקוקוס תרמופילוס.
מהמחקר עלה כי אלה רק 12% מקרב אלה ששתו אקטימל לקו בשילשולים, לעומת 34% מאלה ששתו מילקשייק ללא חיידקים ידידותיים. המטופלים בקבוצת המשקה הפרוביוטי גם השתחררו מוקדם יותר מבית החולים, בהשוואה למטופלים בקבוצת הבקורת. את עלות המחקר מימן בית החולים בסיוע כספי של חברת דנונה.
החוקרים עוד דיווחו כי לא נרשמו תופעות לוואי כתוצאה משתיית המשקה הפרוביוטי. לחוקרים עדיין לא ברור כיצד בדיוק פועל היוגורט במניעת תופעות הלוואי החמורות מהחיידק קלוסטרידיום, אך הם משערים כי אחד הזנים של החיידקים הידידותיים שבמשקה מעכב את החיידק האלים במעיים.
יוגורט. חיידק נגד חיידק
צילום: יוסי סליס
מומלצים