שתף קטע נבחר
צילום: jupiter

נאום לכל עת

3 ביולי 1941 – קדימה, אל הניצחון: ביוני 1941, שנתיים לאחר שכרתו ברית המועצות וגרמניה הנאצית על ברית של אי-התקפה, הפתיע היטלר את סטלין והורה לצבאו לתקוף מזרחה. ברית המועצות וסטלין בראשה, התעשתה במהרה, ויצאה להשיב מלחמה.

 

ב-3 ביולי 1941, בעיצומם של הקרבות, ולאחר כמה ימים של שתיקה, פנה סטלין לאומה הסובייטית בנאום מלחמה. כאדם שחי במדינה רוויית מלחמות (ותמיד נמצא מקום לעוד מהן), הקורא הישראלי עלול לחוש כאילו שמע דברים דומים בהזדמנויות שונות. להלן קטעים נבחרים מאותו נאום מפורסם:

 

"חברים! אזרחים! אחים ואחיות! לוחמים! אני פונה אליכם, חברַי! (...) מה נחוץ כדי לסיים את הסכנה המרחפת מעל מדינתו, ובאילו מידות עלינו לנקוט כדי למחוץ את האויב? (...) אנו צריכים להתאים את כל עבודתנו למלחמה, להפנותה לצרכי החזית, ולמשימה של השמדת האויב. (...) אין לראות במלחמה עם גרמניה הפשיסטית מלחמה רגילה. אין זו מלחמה בין שני צבאות ותו לא, זוהי גם מלחמה גדולה של כל העם הסובייטי נגד הכוחות הגרמנים הפשיסטיים. (...) קדימה, אל הניצחון!"

 

רוצים לדעת עוד על סטלין? עיינו בערך "יוסיף ויסריונוביץ' סטלין ".

 

החידה היומית

 

איזה מאורע טלוויזיוני חשוב התרחש ב-3 ביולי 1928 בלונדון, ומי עמד מאחוריו?

 

ומה עוד קרה ב-3 ביולי?

 

3 ביולי 1863 – לא עוד עבדות: ניצחון גדול לצפון בקרב גטיסברג בפנסילבניה. קרב גטיסברג היה אחד הקרבות המכריעים במלחמת האזרחים האמריקנית, ובמהלכו נהרגו למעלה מ-40 אלף חיילים. ואם כבר בנאומים עסקינן, כשנחנך בתום אותה שנה בית הקברות הצבאי לחללי הקרב, נאם שם לינקולן את "נאום גטיסברג" המפורסם.

 

3 ביולי 1883 – הגלגול: נולד הסופר הצ'כי פרנץ קפקא. קפקא נחשב לאחד מגדוליה סופרים של המאה ה-20. במכתב שנשמר בעזבונו כתב: "בכלל, לדעתי צריך לקרוא רק ספרים שצורבים ודוקרים. אם הספר שאנו קוראים איננו מעורר אותנו כמהלומה הניחתת על הראש, למה לקרוא אותו? (...) אנחנו זקוקים לספרים הפועלים עלינו כמו אסון, המכאיבים לנו כמו מותו של מישהו שאנו אוהבים אותו יותר מאשר את עצמנו, ספרים המעוררים בנו תחושה שגורשנו אל היער, הרחק מנוכחות אדם, כמו התאבדות..."

 

3 ביולי 1904 – אגדה הולכת: בנימין זאב הרצל הלך לעולמו. באוגוסט 1949, הוצאו עצמותיו של הרצל מקברו בבית הקברות מדובליניגן בווינה, אוסטריה (וכן של הוריו ואחותו), ולאחר טקס בבית הכנסת בוינה הועבר ארונו של הרצל לישראל ונקבר על פי צוואתו בירושלים, בהר הרצל הנקרא על שמו.

 

3 ביולי 1971 – מדוע לא תאמרי לי את שמך?: ג'ים מוריסון, סולן הלהקה "the doors", נמצא ללא רוח חיים בבית מלון בפריס. מוריסון היה בן 27 במותו. הסיבה הרשמית שניתנה למוות היתה התקף לב, אבל אפשר להניח גם כי התמכרותו לסמים ואלכוהול היתה הגורם העיקרי. קברו בבית הקברות הפריזאי "פר לאשז" הפך מקום עלייה לרגל ומוריסון עצמו הפך לאייקון תרבותי של תרבות הרוק.  

 

3 ביולי 1976 – סמל לגבורה: יוצא לפועל "מבצע יונתן". שישה ימים לפני כן נחטפה טיסת "אייר פרנס", והנוסעים היהודים הוחזקו כבני ערובה. עוד בטרם אושרה התוכנית, המריאו ארבעה מטוסים ובהם כ-200 לוחמי צה"ל בפיקודו של תא"ל דן שומרון.

 

עם הנחיתה באנטבה, יצא כח בפיקודו של סא"ל יונתן (יוני) נתניהו לכיוון הטרמינל בו הוחזקו החטופים. תוך פחות משעה השתלטו הלוחמים על החוטפים. במהלך הפעולה נהרגו שלושה חטופים, ונתניהו. במותו, הפך נתניהו לסמל בין לאומי לגבורה.

 

3 ביולי 1991 – תפוח לשניים: הסכם שת"פ בין IBM ל-Apple. ההסכם נבע מהצורך של חברת Apple במעבד חדש, ומהצורך של חברת IBM במערכת הפעלה חדשה. שיתוף הפעולה הוא שהביא לבסוף ללידתו של ה-PowerPC.

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרודן מדבר
נפש מיוסרת
בנימין זאב הרצל נשען על מרפסת מלון "שלושת המלכים" בבאזל
דלת לעולם הבא
צילום: איי פי
סמל לגבורה
צילום: לע"מ
מומלצים