4 סימנים שאתם צריכים לדאוג מנקודת חן
באמת שרצינו להגיד משהו נחמד וחיובי על שיזוף. יש רק בעיה אחת: אין שום דבר טוב שאפשר להגיד על שיזוף. פשוט ככה. כל מה שאנחנו מדחיקים כשאנחנו משתזפים
נזקי שמש כוללים נזקים מיידיים כמו כוויות שמש ונמשים; ריבוי קמטים והזדקנות מוקדמת של העור; ריבוי כתמים על העור ונגעים קדם-סרטניים; יצירת יתר של ויטמין D בגוף, המגבירה את הנטייה להיווצרות אבנים בכליות; סרטן עור; התפתחות של ירוד (קטרקט) בעיניים.
ישראל היא מדינה שטופת שמש במרבית ימות השנה, וקרינת השמש בה חזקה. ב-30 השנים האחרונות עלתה שכיחות המלנומה (סרטן עור ממאיר) בישראל פי חמישה עד שישה. מדי שנה מאובחנים כ-800 מקרים חדשים של מלנומה, ובנוסף יותר מעשרת אלפים מקרים של סרטן עור שאינו מלנומה.
נזקים אלו נגרמים מחשיפה לשמש, במיוחד בין השעות 10:00 עד16:00, שהן השעות בהן עוצמת הקרינה היא מרבית. משתזפים במיטות שיזוף? גם הן גורמות לאותם נזקים של חשיפה לשמש!
- מי נמצא בסיכון גבוה לסבול מנזקי שמש ולפתח סרטן עור?
- בלונדינים (טבעיים), ג’ינג’ים ובעלי נמשים.
- אנשים ש"משתזפים רע" - העור שלהם תמיד נהיה אדום בחשיפה לשמש.
- מי שיש לה או לו הרבה נקודות חן.
- מי שנמצאים הרבה זמן בשמש (מצילים, גננים, חקלאים וכדומה).
- מי שעוסקים שעות רבות בספורט ימי (המים מחזירים הרבה קרינה).
- אנשים שלהם קרובי משפחה שחלו בסרטן עור.
- סרטן עור זה מסוכן?
סרטן עור ממאיר (מלנומה) הוא מחלה מסוכנת ביותר, ואם לא מגלים אותה בזמן היא עלולה להסתיים במוות! סרטני עור אחרים, שאינם מלנומה, אינם קטלניים, אך הם גורמים לנזקים אסתטיים, שיכולים להיות חמורים.
- איך זה נראה?
- כוויית שמש: עור אדום ולפעמים אף שלפוחיות.
- נמשים: כתמים קטנים ולא בולטים על פני העור.
- שומות (או בשמן היפה יותר, נקודות חן): בליטות מעל פני העור בגוון שהוא כהה יותר מהעור.
- מה צריך להדאיג אותי?
ישנם כמה עקרונות לזיהוי מלנומה (סרטן עור ממאיר) והם נקראים ABCD, כדי שיהיה קל לזכור.
Asymmetry :A (א-סימטריה). חצי אחד של הנגע אינו סימטרי לחצי השני.
Border :B (גבולות). אי-סדירות הגבולות, כלומר הגבולות של הנגע בלתי-סדירים או מטושטשים.
Colour :C (צבע). הצבע אינו אחיד, ואפשר למצוא עירוב של גוונים שונים - שזוף, חום ושחור. ייתכנו גם אזורים בגוני אדום, לבן או כחול.
Diameter :D (קוטר): הקוטר של הנגע גדול מחמישה מילימטרים. ובנוסף לכך: כל גדילה של נקודת חן קיימת צריכה להדליק אור אדום.
זהירות על העור (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
בכל מקרה שמבחינים בנקודת חן שמתאפיינת בתסמינים אלה, כדאי לפנות מיד לרופא המשפחה, או לרופא עור.
- מתי רואים את התוצאות של חשיפה לא מבוקרת לשמש?
אם נשרפים - מייד. אבל את רוב התוצאות של חשיפה לא מבוקרת לשמש רואים רק כעבור שנים.
- חוץ מסרטן, יש עוד נגעים?
כן. לרוב הם מופיעים בגיל מבוגר יותר.
- איזה למשל?
Actinic Keratosis: נקודות קטנות וקשקשיות. הן שכיחות יותר באזורים שנחשפו הרבה לשמש, כמו הפנים. אם התופעה אינה מטופלת היא עלולה להפוך בהמשך לסרטן עור.
קרצינומה של תאי הבסיס (Basal Cell Carcinoma): סרטן העור השכיח ביותר בקרב אנשים בהירי עור. מופיע כבליטה על העור, בדרך כלל בראש, בצוואר או בידיים. לרוב יעברו חודשים רבים (או שנים) עד שהגידול יגיע לקוטר של סנטימטר אחד. ללא טיפול, הגידול הסרטני יתחיל לדמם, להגליד, להירפא, וחוזר חלילה.
למרות שסוג זה של סרטן רק לעתים נדירות שולח גרורות (כלומר: מתפשט לחלקים אחרים של הגוף), הוא יכול לגדול מתחת לעור ולגרום נזק משמעותי.
קרצינומה של תאי הקשקש (Sqaumous Cell Carcinoma): גידול המופיע כבליטה או ככתם אדום קשקשי, בדרך כלל בשולי האוזן, על הפנים או על השפתיים, בדרך כלל באנשים בהירי עור. בניגוד לסרטן של תאי הבסיס, סוג זה של סרטן, אם אינו מטופל, עלול לשלוח גרורות (כלומר: להתפשט לחלקים אחרים בגוף).
כוויות שמש עוברות לרוב לאחר מספר ימים. כל שאר הנגעים, והסרטן, לא עוברים לבד ומחייבים טיפול רפואי. אם חטפת כוויות שמש, אפשר לקנות בבית מרקחת ג’ל אלו-ורה ולמרוח. נגעים חשודים אחרים לא כדאי להזניח. מה לעשות, צריך ללכת לרופא ולהיבדק.
רופא משפחה יכול לבדוק אותך בדיקה ראשונית. במידה שיש נקודות חן חשודות, הוא יפנה אותך לרופא עור. אם את או אתה רוצים, אתם יכולים גם לפנות ישירות לרופא עור.
- ומה אני עושה אם אני בחו"ל?
אם מדובר בכוויית שמש – את או אתה תסבלו וזה יעבור בסופו של דבר (אם כי הנזקים לעתיד מתחילים להצטבר). אם גילית נקודה חשודה כדאי לפנות בהקדם לרופא. לשיקולך, זה יכול גם לחכות מספר שבועות עד שתחזור או תחזרי לארץ.
- מה התרופות שקיימות נגד זה?
שימוש בתכשירים מסנני קרינה מקטין את הנזקים הנגרמים מחשיפה לשמש. מספר מקדם ההגנה של התכשיר מהווה מדד לאורך הזמן שבו התכשיר מגן על העור מכוויית שמש בהשוואה לאורך הזמן שבו העור מאדים ללא הגנה.
לדוגמה: אם הזמן שלוקח לעור ללא הגנה להאדים הוא 20 דקות, השימוש בתכשיר עם מקדם הגנה 15 יאריך באופן תיאורטי את משך הזמן עד שהעור יאדים פי 15, כלומר יקנה הגנה למשך חמש שעות. בתיאוריה זה יפה, בפועל יש עוד משתנים. זיעה, מי הים או הבריכה וכדומה.
- אז מה הבעיה, מסנן קרינה וגמרתי עניין...
לא ממש. גם עם מסנן הקרינה חודרות חלק מקרני השמש לעור, ולכן מומלץ להשתמש באמצעי הגנה נוספים כמו משקפי שמש, כובע והימנעות מחשיפה לשמש בין 10:00 בבוקר ל-16:00 אחר הצהריים.
אגב, קרם לחות, או קרם אלו-ורה, שאותם אתם מורחים על עור שנכווה משמש, משפרים אמנם את ההרגשה, אבל הם לא מונעים את הנזקים המצטברים מהחשיפה.
- ד"ר דנה פלורנטין היא רופאת משפחה בקבוצת שירותי בריאות כללית