שתף קטע נבחר

איכילוב: חיידק טורף תקף יולדת - חייה ניצלו

חיידק טורף תקף יולדת בת 35 באיכילוב, טיפול אנטיביוטי מהיר הציל את חייה. מומחה: מדובר במקרה נדיר ומסוכן ביותר

מקרה נדיר של חיידק טורף שתקף יולדת: טיפול אנטיביוטי מהיר הציל את חייה של אישה בת 35, שילדה לפני שלושה שבועות בבית החולים איכילוב.

 

היולדת חשה כאבים עזים ברחם כמה שעות לאחר הלידה. הרופאים העריכו שמדובר בחיידק הטורף ונתנו לה טיפול אנטיביוטי מסיבי ולאחר כיממה היא התאוששה. כעבור כמה ימים שוחררה לביתה עם תינוקה.

 

החיידק שעליו מדובר הוא חיידק מסוג סטרפטוקוקוס A. מדובר בחיידק שגורם בדרך כלל לדלקות גרון אצל ילדים ונמצא בדרכי הנשימה ועל העור של ילדים ומבוגרים רבים מבלי שהוא גורם לתחלואה משמעותית. במקרה הזה, עבר החיידק לרחם ועבר שינוי שגרם לו להיות אלים ותקף את היולדת במחלה המכונה "קדחת היולדות" ושעלולה להסתיים במוות מהיר.

 

המנגנון שגורם לחיידק להפוך מרגיל לטורף לא ברור לגמרי, אך ההערכה היא שמצבי סטרס שונים, בהם לידה, עלולים לגרום להפיכתו לאלים. הוא מכונה חיידק טורף בשל נטייתו לפגוע ברקמות.

 

יכל להיגמר לא טוב

"זה מקרה שיכול היה להיגמר לא טוב ונגמר בטוב בזכות גילוי מוקדם וטיפול מהיר", אמר ד"ר ישי לוין, גניקולוג מבית החולים "ליס" ליולדות, שטיפל באישה. הוא סיפר כי האישה ילדה בלידה רגילה ללא גורמי סיכון כלשהם. "16 שעות לאחר הלידה היא התלוננה שכואב לה הרחם. ההתרשמות שלי היתה שאלו היו כאבים משמעותיים. מכיוון שזיהום של הרחם מופיע בדרך כלל חמישה עד שבעה ימים מהלידה תיארתי לעצמי שזה חיידק אלים והתחלנו בטיפול אנטיביוטי מסיבי שנמשך 16-17 שעות, כשבמקביל הגיעה תשובה מהמעבדה שמדובר בסטרפטוקוקוס A".

 

לדברי ד"ר לוין, "מדובר בחיידק מאד אלים, שעושה הרס רקמתי עצום ויכול לגרום לתמותה מאד מהר". במקרים אחרים הזיהום עלול לגרום לכריתה של הרחם. זיהום שכזה עלול להיות מועבר על ידי אנשי הצוות ומקורו יכול להיות גם ביולדות אחרות, לדברי ד"ר לוין בדיקה שנעשתה בקרב אנשי הצוות והיולדות העלתה שאיש אינו נשא של החיידק. היולדת שנדבקה עובדת כרופאה באיכילוב ולכן ישנה אפשרות שנדבקה מאחד מחוליה.

 

"לא לגמרי ברור למה החיידק מתפרץ ומהם גורמי הסיכון, מעריכם שהדבר קשור למצבי סטרס כמו מחלה או לידה", אמר ד"ר לוין, "אני חושב שבמקרה הזה הטיפול האנטיביוטי מנע סיבוכים קשים של החיידק".

 

ועדה של מומחים למחלות זיהומיות המליצה לאחרונה למשרד הבריאות לחייב את בתי החולים לדווח על מקרים של פגיעה מחיידק טורף. חברת הוועדה, ד"ר גליה רהב, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות בשיבא ציינה כי בהעדר דיווח אין נתונים מדוייקים על שכיחות החיידק בישראל.

 

לפי הערכות כ-14 יולדות בשנה עלולות להיפגע מחיידק טורף, אך לא בכל המקרים מדובר בחיידק שנמצא ברחם. "מוצאים את הסטרפטוקוקוס A בזיהומים סביב לידות ב-0.1 מקרים לכל אלף לידות, אבל זיהומים כאלו יכולים לכלול גם הפרשות מהנרתיק. מקרים שבהם החיידק נמצא ברחם הם דבר נדיר ביותר. בארבע השנים האחרונות לא היה בשיבא אף מקרה כזה".

 

"החיידק נקרא חיידק טורף משום שהוא מפריש אנזימים שגורמים להרס של רקמות, הוא גורם לזיהום של העור שמגיע עד כדי כריתה של איברים. זה חיידק מאד מהיר. הזיהום יכול להסתיים בנמק של הרחם ואפילו במוות. תלוי באיזה שלב מגלים אותו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
חיידק טורף בלידה. מקרה נדיר
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים