עזה: העיתונאי אלן ג'ונסטון שוחרר בריא ושלם
כתב ה-BBC, אלן ג'ונסטון, שנחטף לפני כארבעה חודשים, שוחרר בריא ושלם מידי שוביו, אנשי "צבא האיסלאם" והועבר לידי החמאס. זאת לאחר שבמשך שעות כיתרו אנשי חמאס את המתחם שבו הוחזק וניהלו חילופי אש עם חמושים. ג'ונסטון, שנראה חיוור ומותש, אמר כי מצבו טוב. החמאס: הצלחנו היכן שמנגנוני הרשות נכשלו, אנשיהם שיתפו פעולה עם החוטפים
כתב ה-BBC, אלן ג'ונסטון, שוחרר הלילה (יום ד') מידי שוביו כשהוא בריא ושלם והועבר לידי אנשי החמאס. זאת לאחר שמוקדם יותר כיתרו מאות חמושים מהחמאס את המתחם שבו הוחזק על-ידי ארגון "צבא האיסלאם" בעיר עזה ולאחר חילופי שבויים בין שני הארגונים.
עם שחרורו הועבר ג'ונסטון למשרד תאגיד השידור הבריטי בעזה, שם נפגש עם עמיתיו. לאחר מכן נלקח על-ידי אנשי הזרוע הצבאית של החמאס לפגישה עם ראש ממשלתם, איסמעיל הנייה. ג'ונסטון נראה מותש מאוד וחיוור לאחר שחרורו, אך אמר כי מצבו טוב וכי "נפלא להיות חופשי". בהמשך צפוי ג'ונסטון להופיע לצד הנייה במסיבת עיתונאים משותפת.
השחרור התאפשר הודות למאמצי תיווך של גורמים פלסטינים שונים, בראשם ארגון ועדות ההתנגדות העממית, ארגון המקורב לשני הצדדים ואשר השתתף ביחד עמם במבצע לחטיפת החייל גלעד שליט. דובר הארגון, אבו מוג'הד, אמר כי לאחר שהמגעים הגיעו למבוי סתום, החליטו הצדדים להיוועץ בשייח עזתי בכיר שיפסוק מבחינה דתית אם לשחררו או להשאירו בשבי. השייח, ששני הצדדים הסכימו לקבל את עמדתו, הכריע בסופו של דבר כי יש לשחררו באופן מיידי.
לפני שחרורו של ג'ונסטון התנהלו חילופי אש עזים באזור המתחם שבו הוחזק ומקורות פלסטינים דיווחו על עובר אורח אחד שנהרג, וכמה פצועים בשני הצדדים. אנשי החמאס כיתרו את המתחם של משפחת דוגמוש, אחת המשפחות החזקות ברצועה, שאחד מבניה, מומתז דוגמוש, הוא ראש ארגון "צבא האיסלאם" שחטף את העיתונאי.
קדם לשחרור גם הסכם לשחרור שבויים אחרים משני הצדדים. "צבא האיסלאם" שיחרר תשעה סטודנטים שחטף, וחמאס מצדו שחרר מספר חברים ב"צבא האיסלאם". יצוין כי ב"צבא האיסלאם" דרשו בעבר בתמורה לשחרורו את שחרורם של אסירים מוסלמים, אנשי אל-קאעידה, הכלואים בבריטניה. לא ברור אם כעת ייענו דרישות הארגון.
בחמאס רואים בשחרור הישג גדול לתנועה. מנהיג הלשכה המדינית של החמאס, חאלד משעל, בירך על שחרורו של ג'ונסטון: "הצלחנו להביא לסיום הפרק הזה, שפגע קשות בדימוי עמנו. מאמצי החמאס הם שהצליחו להביא לשחרור אלן ג'ונסטון", אמר בשיחת טלפון עם סוכנות הידיעות רויטרס. הוא שיגר עקיצה לעבר תנועת הפתח ואמר כי הדבר "משקף את ההבדל בין העידן שבו ארגון נהג לעודד אנרכיה ביטחונית וכאוס לבין המצב הנוכחי, שבו החמאס מבקש לייצב את הביטחון".
"מנגנוני הרשות שיתפו פעולה עם החוטפים"
דובר החמאס, ד"ר פאוזי ברהום, אמר בשיחה עם "אל-ג'זירה" כי השחרור מוכיח ש"אנו מסוגלים לנהל את העניינים". לדבריו, "מאות מאנשי הכוח הביטחוני המיוחד שלנו הצליחו במקום שבו 70 אלף אנשי ביטחון של הרשות הפלסטינית נכשלו, וזה מוכיח את יכולותיו של החמאס ואת העובדה שגורמים במנגנונים הישנים היו בעלי אג'נדות זרות ואף שיתפו פעולה עם החוטפים והעבירו להם כסף, נשק ומידע".
כבר לפני שבועיים הודיעו גדודי עז א-דין אל-קסאם, הזרוע הצבאית של חמאס, כי הם נחושים לפתור "בקרוב מאוד" את סוגיית איש ה-BBC החטוף. "נשחרר אותו על פי ההבנות והחוק ונשחרר אותו בכוח הנשק אם נצטרך. התיק הזה ייסגר בקרוב, לא ניתן שיחטפו עיתונאים נוספים בשטחנו", אמר דובר הזרוע הצבאית.
לפני כשבוע פרסמו חוטפיו של ג'ונסטון הודעה שבה איימו "לשחוט אותו כמו כבש" אם אסירים איסלאמיים המוחזקים בבתי כלא בבריטניה ובירדן לא ישוחררו. "דרישותינו ברורות מאוד. לא נסכים לכל משא ומתן או פשרה בעניין - גם אם הוא יישאר בשבי במשך אלף שנה או יישחט כמו כבש", נכתב בהודעת הארגון.
חוטפיו של ג'ונסטון, המשתייכים לארגון "צבא האיסלאם", דרשו בין היתר את שחרורם של סג'ידה רישאווי, עיראקית שנידונה למוות בירדן על מעורבותה בפיגוע תופת שאירע בעמאן בנובמבר 2005, ואת שחרורם של קיצונים איסלאמים נוספים, בהם המטיף אבו-קטדה המוחזק בכלא הבריטי. כן דרשו החוטפים שירדן תשחרר את אבו מוחמד אל-מקדיסי, מי שנתפס כ"מורו הרוחני" של מנהיג אל-קאעידה בעיראק, אבו מוסעב א-זרקאווי, שנהרג על ידי ארה"ב ביוני שעבר.
יום לפני כן נראה ג'ונסטון בסרטון וידיאו שהפיצו חוטפיו, שבו הופיע חגור בחגורת נפץ. בסרטון, שהופיע באתר אינטרנט איסלאמי, הזהיר ג'ונסטון כי שוביו יהרגו אותו אם יתבצע ניסיון לשחררו בכוח. "כפי שאתם רואים, המצב עכשיו מסוכן מאוד. הולבשתי בחגורת נפץ והחוטפים אומרים כי הם יפעילו אותה אם יתבצע ניסיון לפרוץ למקום הזה. אני קורא לחמאס ולממשלת בריטניה לא לפעול בכוח בניסיון להביא לפתרון"
ג'ונסטון, בן 45, נחטף על ידי אנשי "צבא האיסלאם" בעזה ב-12 במרס האחרון. מדובר בארגו הפועל בהשראת אל-קאעידה, אך גם קשור ליריבויות בין-שבטיות בקרב אוכלוסיית הרצועה המונה 1.5 מיליון בני אדם.