שתף קטע נבחר
 

ילדה סוכר: סדנה בקישוט עוגות

הנה הזדמנות גם להכין עוגה כמו בספרים וגם להעסיק את הילדים: קישוט עוגות בבצק סוכר. ליהי רוזנברג-טובול, מומחית לנושא, מציעה לכם סדנה מצולמת לקישוט עוגה מיוחדת. שיהיה לכם יום מתוק

ברוכים המצטרפים לעולם המתוק של קישוט העוגות! קישוט עוגות היא חוויה נהדרת – אין מי שלא ישמח עם עוגה מקושטת ביום חגו בין אם זה יום הולדת, יום נישואים, קידום בעבודה או יום פינוק מיוחד. בצק הסוכר איתו מקשטים את העוגה הוא חומר מתוק ונעים לעבודה והכי כיף זה להכין עוגה לעולל הפרטי שלנו בעצמנו או ביחד איתו. אז קדימה – להפשיל שרוולים, להדק סינרים ולעבודה.

 

מה זה בכלל בצק סוכר?

בצק סוכר הוא בצק מתוק, טעים ונעים לעבודה. הוא נצבע נהדר עם צבעי ג'ל (הסבר בהמשך) ומאפשר עבודה מדויקת ומורכבת למקצוענים – אך גם מתמסר ונוח לעבודה כך שתמיד מתקבלת עוגה מקסימה גם אצל המתחילים. בצק סוכר נהדר למשחק עם ילדים, ומתאים במיוחד לפיתוח מוטוריקה עדינה אצל ילדים כחומר המשלב את חמשת החושים.

 

שתי תכונות מרכזיות של בצק הסוכר שחשוב להכיר – הוא רגיש ללחות, ועל כן תמיד נשמור את הבצק לא במקרר אלא במקום קריר ומוצל (בארון למשל), והוא רגיש ליובש. לכן, בצק שלא בשימוש כדאי לשמור בתוך שקיות סנדוויצ'ים סגורות היטב. את השקית עם הבצק בתוכה יש להניח בארון לא חם מדי (לא זה שצמוד למקרר או מעל הכיריים). הבצק יישמר עד לתאריך פג התוקף המצוין על האריזה ע"י היצרן (בדרך כלל כשנה).


מתאים גם למקצוענים - וגם למתחילים. בצק סוכר (צילום: דנה קופל)

 

איך צובעים בצק סוכר?

כאשר אנחנו מוציאים את הבצק מהקופסה יש לו צבע מעט שנהבי. נתחיל ללוש אותו על קורנפלור (מעט!) או אבקת סוכר כדי להעניק לו גמישות. לאחר הלישה, שהבצק כבר גמיש ונעים, צבעו הופך ללבן צחור. כעת ניתן לצבוע אותו: עושים בבצק גומה קטנה בעזרת האגודל, לוקחים צבע מאכל בג'ל ובעזרת קיסם שמים מעט צבע בתוך הגומה. את הקיסם המשומש זורקים לפח (לא מכניסים קיסם שנגע בבצק הסוכר חזרה למיכל הצבע). כעת לשים שוב את הבצק, היטב, עד להטמעה מלאה של הצבע. אם רוצים צבע עז יותר – ניתן כמובן להוסיף עוד צבע. אפשר, רצוי ומומלץ לערבב צבעים.


הכנת הצבעים בפלטה (צילום: דנה קופל)

 

למה בעצם צבעי מאכל בג'ל (שנקראים גם צבעי מאכל במשחה)? ראשית, צבעי המאכל הנוזליים שאנחנו מכירים מהסופר לא טובים למטרה הזו משתי סיבות. קודם כל משום שהבצק רגיש ללחות. שנית, הפיגמנט של צבעי המאכל בנוזל לא מספיק חזק. בעוגות האלה אנחנו הרבה פעמים אוהבים צבעוניות ניכרת, מה שצבעי המאכל בנוזל לא יוכלו לספק לנו. לצבעי המאכל בג'ל כמה יתרונות – המרקם שלהם אינו נוזלי והפיגמנט שלהם מאוד דומיננטי, מה שאומר שלא צריך הרבה צבע מאכל כדי לצבוע את הבצק. מי שחשובה לו כשרות למהדרין, צבעים ללא גלוטן, צבעים ללא אגוזים, צבעים ללא שומן או ללא הנדסה גנטית יוכל למצוא את כל אלה בצבעי המאכל של חברת Sugarflair.

 

אז מה, צריך עכשיו לקנות מיכל אחד של כל צבע? ממש לא. אפשר ומומלץ לערבב צבעים. מי שמתחיל יכול בהחלט להתחיל עם שלושת צבעי היסוד – אדום, כחול וצהוב, ולהתחיל לערבב. אני ממליצה להוסיף גם צבע גוף וצבע שחור אקסטרה – וזה ייתן מענה מצוין כמעט לכל מה שהדמיון יבקש.

 

איך מכינים עוגה מקושטת בבצק סוכר?

רשימת המצרכים:

עוגה, מערוך, מחליק, סכין חדה, שני מכחולים, בצק סוכר, צבעי ג'ל, אבקת שלגים לבנה, טוש מאכל שחור, שקיות סנדוויץ', קורנפלור, חותכנים קטנים, פלטה, עפרון 6B, קיסמים, גלגלת חלקה, גלגלת משוננת, CMC, מקלות סוכרייה מפלסטיק, אבקות נצנוץ ורודה, מרגרינה, כלי עם מעט מים, נייר אפייה.


ערימת המצרכים הדרושים (צילום: דנה קופל)

 

שנתחיל?

הכנת העוגה:

כפי שאמרנו, הבצק לא סובל קירור ולכן העוגה צריכה להיות עוגה בחושה. כל טעם שאוהבים בבית יכול להתאים – עוגת שוקולד, קפה, שיש, תפוז, מייפל ואחרות. לאחר האפייה והקירור של העוגה נצפה אותה בקרם מקשר. לקרם שני תפקידים – גם להדביק את הבצק לעוגה, וגם להעניק לה מימד נוסף של טעם ועסיסיות. כל קרם שמתאים בטעמו לעוגה – יצלח למטרה זו. זה יכול להיות סירופ סוכר, קרם שוקולד, ריבה מדוללת במעט מים, שוקולד "השחר" (ילדים מתים על זה!), קפה... נצפה את העוגה היטב מלמעלה ומהצדדים.

 

צילום: דנה קופל

ניקח כ-800 ג' בצק סוכר ונלוש אותו על מעט קורנפלור כדי להעניק לו גמישות (אפשר גם על אבקת סוכר – אני מעדיפה קורנפלור אבל זה נתון לבחירתכם, או למה שיש במזווה). כשהבצק גמיש ונעים נפדר את המשטח בכמות נכבדה של קורנפלור (כדי שלא יידבק) ונתחיל לרדד אותו לעלה בעובי של כ-5-4 מ"מ.

 

לעיתים המערוך עושה "גלים" על הבצק, או שהטבענו את טביעות האצבעות שלנו – כדי להחליק את הבצק נשתמש במחליק (יש הקוראים לו מגהץ).

 

נעלה את הבצק על הידיים, ונכסה את העוגה. בעזרת כרית כף היד נחליק ונצמיד את הבצק לעוגה. אם ישנם קפלים – יש לפתוח אותם ולהצמיד לעוגה.

 

שוב נעבור עם המחליק כדי להדביק את הבצק לעוגה ולטשטש את טביעות האצבעות שנותרו בבצק מההעברה. המחליק הוא זה שיקנה לבצק מראה אחיד ומהוקצע. העוגה מוכנה – כעת לקישוט.

 

ציור על בצק:

נצבע לנו בצק בצבעים בהם נרצה לקשט את העוגה. לכל גוש כזה נוסיף מעט CMC שיהפוך את בצק הסוכר לבצק סוכר פיסולי (היחס הנכון הוא חצי כפית CMC לחצי קילו בצק סוכר). הבצק הפיסולי הוא גמיש יותר ויציב.

 

צילום: דנה קופל

נתחיל בטכניקת ציור על עוגה. זוהי טכניקה נהדרת ומהירה לקישוט עוגה. נבחר ציור פשוט ועליו נמקם נייר אפייה. בעזרת עפרון 6B שאינו רעיל נעבור על קווי המתאר של הציור. נרדד עלה של בצק סוכר פיסולי לבן לעובי של כ-3 מ"מ ונתקע בו מקל סוכרייה ארוך. נשים את נייר האפייה על עלה הבצק כך שהצד עם הציור פונה לבצק. בעזרת עפרון בי"ס רגיל נקשקש בעדינות ונעביר את הציור לבצק. נניח לייבוש (מומלץ לכ-24 שעות). לאחר שהציור יבש לחלוטין – נעבור על קווי המתאר בטוש צבע מאכל שחור.

 

בפלטה נקייה נכין לנו צבעים לצביעה – בכל גומה נשים מעט צבע מאכל בג'ל, נוסיף לו "אבקת שלגים לבנה", שתאטום את הצבע ותיתן לו "גוף" ונמהל הכל במעט אלכוהול אכיל (הכי טוב אלכוהול 96%, אבל גם וודקה או ג'ין או ערק יעשו את העבודה). נערבב היטב לקבלת מרקם משחתי. בעזרת מכחול נקי נצבע את הציור ונניח לייבוש.

 

פיסול הפיה:

כעת נעבור לפיסול הפיה – נשמן את הידיים במעט מרגרינה וניקח גוש בצק ורוד בגודל של אגרוף קטן. מהגוש נעצב חרוט. את שולי החרוט נדקק בעזרת האצבעות כדי לתת לו מראה שמלתי.

 

צילום: דנה קופל

בעזרת מכחול נקי ורך נרטיב מעט את תחתית החרוט במים ונמקם אותו על העוגה. המים משמשים כדבק נפלא כאשר מדובר בבצק סוכר טרי. נשחיל דרך החרוט מקל סוכרייה שישמש גם כעמוד שדרה לדמות שלנו, וגם יוודא שהדמות תהיה יציבה ולא תיפול. נעצב את קפלי השמלה. ניקח מעט בצק בצבע גוף, וניצור ממנו נקניק. מהנקניק ניצור יד, ואותה נצמיד לצד הגוף בעזרת המכחול הלח. נעשה את אותו הדבר גם ליד השנייה.

 

מאותו צבע גוף ניצור כדור לראש. נכדרר היטב שלא יהיו קפלים או סימנים, נטביע חיוך רחב בעזרת חותכן העיגול ונשים על הגוף. לא לשכוח להדביק. נצמיד עיגול קטן כאף במרכז הפנים. נרדד מעט בצק סוכר סגול ונקרוץ ממנו פרפר בעזרת החותכן. נניח לייבוש קצר. כשהפרפר יבש – נצמיד אותו לגב הפיה ככנפיים. מהבצק הצהוב ניצור נקניקים קטנים ומחודדים בקצם ונדביק לקודקוד הפיה שלנו כשיער כך שיגלוש על הכתפיים ומעט על הגב. בעזרת טוש המאכל השחור נצייר עיניים, ונסמיק מעט את הלחיים בעזרת מכחול רך ויבש ואבקת נצנוץ ורודה.

 

עיצוב העוגה:

צילום: דנה קופל

ניצור לעוגה סגירה בעזרת סרגל הסלילים (אפשר גם בעזרת נקניק, או צובטנים, או עיגולים...). קודם כל נרטיב את שולי העוגה כדי שהסגירה תדבק אליה היטב. ניצור נקניק ונשטח אותו בעזרת המערוך. בעזרת סרגל הסלילים נחתוך את הדוגמא הרצויה, ונחתוך שול ישר עם הגלגלת החלקה. נדביק בעדינות לשולי העוגה.

 

נקרוץ בעזרת החותכנים צורות אהובות ונצמיד אותן לעוגה בפיזור שמוצא-חן בעינינו, נדביק את הצורות בעזרת מכחול לח.

 

ננעץ את הציור שלנו בעוגה – והנה היא מוכנה!


לא יאמינו לכם שהכנתם לבד. ליהי והתוצר הסופי (צילום: דנה קופל)

 

  • ליהי רוזנברג-טובול היא הבעלים של החנות "מותק - בוטיק סוכר" וממובילות אומנות הפיסול ועיצוב עוגות בארץ. לפני כשנה זכתה במדליית ארד בתחרות בינלאומית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זה מה שמחכה לנו בסוף
צילום: דנה קופל
מציירים על הבצק
צילום: דנה קופל
מכינים את הפיה
צילום: דנה קופל
מומלצים