שתף קטע נבחר
 
צילום: jupiter

לא עוד מוות

6 ביולי 1885 – לא עוד מוות. ביום קיצי אחד בצרפת, בראשית חודש יולי של שנת 1885, נשך כלב תוקפני במיוחד ילד תמים בן 9. משעה שהתברר כי הכלב נגוע במחלת הכלבת, גורלו של הילד, ג'וזף מייסטר שמו, נחרץ. מן הכלבת הארורה, כך ידעו כולם, לא היה מפלט. תוך חודשים ספורים היא עתידה לפגוע בילד ולהמיתו בייסורים קשים. איש מבין מדעני הדורות כולם לא מצא פיתרון לקללה האיומה.

 

עד אותו היום. לואי פסטר, מדען ידוע ומוכר בצרפת ובעולם כולו עוד לפני המפגש עם הילד הסובל, ידע שיש בידיו פיתרון אפשרי להצלתו. תעוזה לא חסרה לפסטר, שכבר הוכיח לעולם המדעי את כישוריו. כמה שנים לפני כן גילה ופיתח את מנגנון הטיפול החיסוני, וזה זמן מה עבד על פיתוח חיסון למחלת הכלבת. הוא ידע שהגיע הזמן המתאים לנסות את המרקחה, וב-6 ביולי הזריק לילד האומלל את התרכיב החדש. החודשים עברו והילד המשיך לחיות. החיסון הוכר כהצלחה, והידיעה הופצה במהרה ברחבי העולם. תהילתו של החוקר הצרפתי חצתה גבולות. הילד, אגב, הצטרף בהמשך חייו לפסטר, ושירת במעבדותיו גם שנים רבות לאחר מותו של המושיע.

 

רוצים לדעת עוד על הישגיו של פסטר? עיינו בערך "לואי פסטר"

 

החידה היומית

מי אני? נולדתי ב-7 ביולי 1902, יצירותי הקולנועיות הפכו אותי בעיני לרבים לאחד מאבות הניאו-ריאליזם.

 

6 ביולי 1415 – הגזמה פרועה? איש הכנסייה הצ'כי יאן הוס הלך רחוק מדי. הוא הביע התנגדות נחרצת לשליטת המוסד האפיפיורי על פרשנות כתבי הקודש. ובמילים אחרות, הוא ביקר את נציגו של האל עלי אדמות. והוא לא הסתפק בזה. משום מה, הוא העז לבקר את השחיתות במוסדות הכנסייה. כל זה לא מצא חן בחלונות הגבוהים. לאחר שהאשימוהו בכפירה, הוצע לו עימות תיאולוגי. לשם הבטחת הגעתו הובטחה לו חסינות. מסיבות בלתי ברורות ההבטחה נשכחה. מיד לכשהופיע נעצר, הועמד למשפט, וביום ה-6 ביולי הועלה על המוקד. למרבה צערה של הכנסייה, ההוצאה להורג לא מנעה ממנו להותיר את חותמו. הוא זכה להפוך לגיבורה הלאומי של צ'כיה, אך חשוב לא פחות, הוא הכין את הקרקע למהפכה שבאה 100 שנים מאוחר יותר – הרפורמציה.

 

6 ביולי, 1909 – האיש הקר ביותר בעולם: הגיח לאוויר העולם אחד מענקי המדינאים בהיסטוריה המודרנית, ובפרטים - ביום זה נולד אנדרי גרומיקו (על פי הלוח האורתודוקסי שהיה נהוג אז ברוסיה, התאריך היה ה-18 ביולי). גרומיקו השתלב ב-1939 בפעילות משרד החוץ הסובייטי, והלך והתקדם ברבות השנים עד למשרת שר החוץ. הוא כיהן בתפקיד 28 שנים, בין 1957 – 1985, תחת 5 מנהיגים שונים. עמדתו הקשוחה היתה אחד הסמלים המובהקים של המעצמה הסובייטית בתקופת המלחמה הקרה.

 

6 ביולי, 1946 – טובים השניים? באורח מקרי למדי, הם נולדו באותו יום ובאותה שנה. גורג' בוש, נשיא ארה"ב דהיום. וסילבסטר סטלון, שחקן הוליוודי אמריקאי דהיום. לכאורה אין כל קשר. אבל אולי בכל זאת? שניהם פרצו לסלון האמריקאי בשנות ה-80, אחד כפוליטיקאי בטקסס, בן של נשיא, ואחד ככוכב הוליוודי. והנה דבר יותר מעניין: התנהלותו של ג'ורג' בוש לאחר מתקפת הטרור של 11 בספטמבר מכונה, כמטפורה כמובן, התנהלות של רמבו – ורמבו הוא הדמות המפורסמת ששיחק לא אחר מאשר סטלון. אה כן, ויש עוד משהו קטן – את שניהם המבקרים לא ממש מחבבים.  

 

7 ביולי, 1860 – למנצח שיר מזמור: תינוק קטן, שנולד ביום זה למשפחה יהודית בהולנד, עתיד להפוך לאחד מחשובי המלחינים והקומפוזיטורים של המאה ה-19. זהו גוסטב מהלר. את הצלחתו הגדולה ידע מהלר כמנצח – הוא ניהל וניצח בבית האופרה הקיסרי בווינה ולאחר מכן בתזמורת הפילהרמונית של ניו יורק. אך ההצלחה המקצועית לוותה בשורה של טרגדיות משפחתיות, חלקן מורשת מבית ילדותו שהותירו בו וביצירתו את חותמן. לא פחות קשה היתה חווית תסכולו כיוצר. מרבית היצירות שהלחין לא זכו לאהדת הקהל ואמנים גדולים אחרים, רק המוות הביא את הישועה – השבחים הגדולים ליצירות שחיבר אכן הגיעו, אך היה זה רק 50 שנה לאחר שהלך לעולמו.

  

7 ביולי, 1969 – שתי שפות לשני עמים: הממשלה הקנדית מכריזה על השוואת הצרפתית לאנגלית כשפתה הרשמית השנייה של המדינה.

 

היה זה חלק מתהליך ארוך ומרתק לקראת כינון שוויון בין הקבוצה השלטת בקנדה, דוברת האנגלית, לבין קבוצת המיעוט הצרפתית שהתרכזה במחוז קוויבק. הפיכת הצרפתית לשפה רשמית סימלה מעבר חשוב מהכרה בזכויות הפרט של הצרפתי להכרה חשובה לא פחות בזכויות הקיבוציות של הקהילה הצרפתית, על מאפייניה הפוליטיים והתרבותיים.  

 

7 ביוני, 1668 – אחת שתיים שלוש ידיים על הראש: טריניטי קולג' שבאוניברסיטת קמברידג' האנגלית, מעניק לאחד, אייזיק ניוטון, תואר מאסטר במתמטיקה. 3 שנים לפני כן שיחרר הקולג' את ניוטון לביתו, יחד עם שאר הסטודנטים, בשל חשש ממגפת הדבר שזרעה הרס באנגליה. שנה וחצי שקד על לימודיו בחדרי הבית. עוד שנה וחצי בקולג' הספיקו לסיום התואר. שנה לאחר מכן זכה למינוי כמרצה בקולג'. מעתה והלאה התעתד לשנות את פני המתמטיקה, הפיזיקה, והמדע בכלל.

 

בחזרה ל-1948

עיתון "ידיעות אחרונות" חוזר בכותרתו אל עלילות הרוזן ברנדוט ב-6 ביולי 1948:

 

"ברנדוט נפגש 2 פעמים עם שרתוק. בפגישה הראשונה מסר לו שר החוץ את התשובה השלישית ל'הצעות השלום'. בפגישה השנייה יעלה הרוזן תכניתו לפירוז ירושלים וחיפה ולהארכת הפוגה".

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המתן ג'וזף, העזרה בדרך. לואי פסטר
ברכות לסטלון על יום הולדתו
צילום: איי פי
אמא, קיבלתי את המסטר. אייזיק ניוטון
מומלצים