דו"ח: הים עלול להגיע עד אבן גבירול בת"א
עמותת "אדם טבע ודין" מפרסמת דו"ח שחוזה שחורות, אם לא יחול שינוי של ממש ביחס לסביבה בעשור הקרוב. אם תחול עלייה של חמישה מטרים במפלס הים, תוצף שכונת בת גלים בחיפה וגם תל-אביב הלבנה תוצף
דו"ח עמותת "אדם טבע ודין" חוזה שחורות, אם לא נשנה את התנהגותנו בעשור הקרוב: "נעמוד בפני אסון שיחריב את עולמם של ילדינו, גם בישראל". הדו"ח מפרט את השלכות התחממות כדור הארץ על ישראל כפי שפירסמו מדעני האקלים של האו"ם. עלייה של 5 מטר במפלס הים, העלולה להתרחש בתרחיש הקיצוני יותר, תגרום להצפת האזורים החופיים הנמוכים. בין היתר תוצף שכונת בת גלים בחיפה ותל-אביב תוצף עד רחוב אבן גבירול.
מנכ"ל אדם טבע ודין, עו"ד ציפי איסר-איציק, אומרת כי מטרת הדו"ח והקמפיין הצפוי הוא להעלות לסדר היום הציבורי את ממדי הבעיה ואת השלכותיה האפשריות על ישראל. "בכוונתנו להמחיש את ההשפעות הצפויות כתוצאה מההתחממות הגלובלית על מדינת ישראל ולהניע את קובעי המדיניות לנקוט ביוזמות להצטרף למאמץ העולמי להתמודדות עם שינויי האקלים". בעמותה מזכירים שכבר היום מתים 1,100 בני אדם בשנה מנזקי זיהום אוויר, בגוש דן בלבד.
החלק הראשון בדו"ח מציג את הבסיס המדעי להתחממות הגלובאלית ומציג שני תרחישים סבירים לגבי השפעות ההתחממות הגלובאלית על ישראל. החלק השני בדו"ח מתמקד בקווי מדיניות שעל מדינת ישראל לנקוט. הדו"ח משרטט מספר תרחישים שעלולים לקרות אם הרשויות בישראל לא ינקטו בצעדים למיגור התופעה.
על-פי התרחיש הראשון, הנחשב למתון יחסית של "התחממות גלובלית לא מרוסנת" (במקרה של אי נקיטת פעולה לצמצום פליטות גזי חממה), תחול התחממות בישראל של כ-3.3 מעלות בקיץ. כמות המשקעים תרד בכשליש, אך תחול עלייה במספר אירועי הגשם בעוצמה גבוהה.
עו"ד חנוך אילסר מכותבי ועורכי הדו"ח באדם טבע ודין מוסיף כי שינויים אלה יפגעו בצורה קשה במשק המים הישראלי, כולל במאגרי מי תהום ובכינרת, ויאיצו תהליכי מדבור. "עלייה של מפלס הים התיכון, ולו בשיעור של 0.5 מטר, כלומר על פי ההנחה האופטימית שלא תתרחש קריסה של מדפי קרח, עלולה לגרום לפגיעה בנמלים ובבריכות קירור של תחנות כוח".
הדו"ח צופה שיעלה קצב ההתמוטטות של מצוקי הכורכר החופיים הקיימים בין השאר בחדרה, בנתניה, בהרצליה, בתל-אביב, בראשון לציון, ובאשקלון, ותסכן מבנים הנמצאים בקרבתם. עליית מפלס הים תפגום ביעילות מערכות ניקוז, ובשילוב העלייה הצפויה במספר אירועי גשם בעוצמה גבוהה, צפויה להוביל להצפות, במיוחד במישור החוף המיושב בצפיפות. בנוסף צפויה סכנת המלחה מוגברת למאגרי מי התהום. עליית המפלס בים סוף צפויה לפגוע בחופי הרחצה הצרים באילת, ובמערכת הכבישים הקרובה אליהם.
מומחה האקולוגיה של אדם טבע ודין, ד"ר אהרון דותן, אומר כי החקלאות צפויה להיפגע, כמו גם מערכות אקולוגיות טבעיות. "מינים ייחודיים לישראל של בעלי חיים וצמחים, כגון אירוס הגלבוע עלולים להיכחד, ושוניות האלמוגים באילת עלולות לסבול מתמותה מסיבית. ההתחממות, והעלייה בעוצמתם ובתדירותם של גלי החום עלולה לגרום להרחבת תפוצתם של נשאי מחלות טפיליות כמו יתושים, קרציות, וזבובים, המפיצים מחלות כמו קדחת הנילוס המערבי, קדחת הבהרות ושושנת יריחו".
הדו"ח הוצג במסגרת מסע הסברה נרחב שמתכננת העמותה למאבק בהתחממות הגלובאלית. תחת הסיסמה "תקדיש דקה, תציל דור" מקווים בעמותה שיותר אנשים יחשפו וירתמו למלחמה באיום ההתחממות הגלובלית. לשם כך, משיקה העמותה אתר חדש, ובו ניתן למצוא גם מידע שימושי שיתרום לציבור לשפר את אורח חייו ולהתאימו למציאות משתנה בצל ההתחממות. הגולש יכול להשתמש בכלי 'הפחמנומטר' לחישוב הפליטה של גזי החממה כתוצאה מאורח החיים שלו.