שתף קטע נבחר

 

ועדת שרים לחקיקה אישרה חוק סינון אתרים משודרג

בעקבות האישור יוחזר חוק סינון האתרים לוועדת הכלכלה של הכנסת, לקראת הגשתו לאישור בקריאה ראשונה. הוסרה הדרישה לאמצעי זיהוי ביומטרי למבוגרים

ועדת השרים לחקיקה אישרה היום (א') את הצעת החוק המרוככת של ח"כ אמנון כהן מש"ס בנושא סינון תכנים על ידי ספקיות האינטרנט. בעקבות האישור תעבור ההצעה לדיון בוועדת הכלכלה, ואם תאושר תוגש למליאה לצורך קריאה ראשונה. לדברי גורמים בוועדה, ההצעה עברה פה אחד וללא מתנגדים.

 

ח"כ כהן דרש בהצעת החוק 892 המקורית כי הספקיות יחויבו לחסום את כל הגולשים מפני גישה לאתרים שעוסקים במין, אלימות או הימורים, ולאפשר גישה רק למנויים שיזדהו באמצעי זיהוי ביומטרי (כמו טביעת אצבע). בעקבות הביקורות על המהלך מצד עיתונאים, אנשי אקדמיה, בלוגרים, וכן גם מצד ספקיות האינטרנט בעצמן, שינה כהן את

הצעתו המקורית וריכך אותה.

 

על פי ההצעה החדשה, יחויבו ספקיות אינטרנט לשאול כל מנוי חדש אם ברצונו בסינון תכנים בלתי הולמים לקטינים ולספק את השירות גם לגולשים שלא מסרו תשובה. נציגי החברות יפנו תוך 60 יום מרגע כניסת החוק לתוקף לכל המנויים הקיימים ויציעו להם את שירותי הסינון. כמו כן, יחויבו הספקיות לספק את השירות  חינם לגולשים, זאת במקום לגבות 10 שקלים לחודש מכל מנוי.

 

ספקית האינטרנט תציע את השירות במועד ההתקשרות או במועד החידוש שלה. הצעת החוק אוסרת על הספקית לספק למנוי שירות גישה לרשת אלא לאחר קבלת הודעה מפורשת ממנו אם רצונו בקבלת שירות סינון התכנים.

  

בהמשך הצעת החוק נקבע, באופן הסותר את מה שנכתב לפני כן, כי אם לא התקבלה כל הודעה מהמנוי, יסופק שירות גישה לאינטרנט מסונן. ספקיות האינטרנט לא יגבו תשלום נוסף עבור שירות הסינון.

  

השר רשאי לקבוע הוראות בעניין ביצוע הסעיף, ובכלל זה להגדיר את מתכונת שירות הסינון, הדרכים למסירת ההודעה למנוי ואופן זיהוי המנוי כמבוגר.

 

הצעת החוק מגדירה אתרים בלתי הולמים לקטינים כאתרים שעיקר מהותם אלימות, תועבה או הימורים, ובלבד כי התכנים האמורים אינם באופן מובהק בעלי ערך אומנותי, מדעי, חדשותי, חינוכי או הסברתי. 

 

ח"כ כהן מצהיר כי ויתר על הזיהוי הביומטרי, עליו התעקש בתחילה, על אף שהיה מודע לביקרות ולבעייתיות בנושאי הפרטיות שעולים מאמצעים כאלה. "אני שמח כי נמצאה הדרך לבלום את שטף התועבה שחודר לבתינו

 ולנפש ילדינו ללא שימוש באמצעים קיצוניים", הוא מסר בהודעה לתקשורת.

 

ביקורת: "מוזר שהממשלה מתערבת"

"זניחת העקרונות הדרקוניים והבלתי ישימים של ההצעה המקורית היא צעד בכיוון הנכון", אמר עו"ד חיים רביה, ראש קבוצת האינטרנט, ה-IT וזכויות היוצרים במשרד עורכי הדין פרל כהן צדק לצר, המייצג ספקיות אינטרנט, "עם זאת, גם הצעה זו אינה מספקת ומוזר שהממשלה והכנסת שוקלות להתערב בנושא דווקא בימים שבהם מערכות הפעלה מודרניות, כדוגמת Windows Vista משווקות עם מערכות בקרה הורית מובנות בלא תשלום נוסף".

 

"המציעים אינם מודעים לשורה של בעיות ובראשן העדרן של טכנולוגיות זמינות ובדוקות מסחרית לסינון תכנים ברמת ספק הגישה לאינטרנט (להבדיל מרמת המחשב של המשתמש).

 

"נוסף על כך, אם אמנם זהו התיקון המוצע, אין להבין מדוע צריך ספק להציע את שירותי הסינון לכלל הלקוחות - ובהם לקוחות עסקיים שאצלם אין חשש לחשיפה של קטינים לתכנים בלתי הולמים. זאת ועוד, אם הספק יידרש לברר אצל לקוחותיו אם ברצונם בסינון - אין מקום להורות כי ברירת המחדל של השירות תהיה גישה מסוננת. בירור רצונו של המנוי קודם לחיבורו מייתר קביעה כזו, ואם בכלל, בישראל החילונית והדמוקרטית שבה מרבית המנויים אינם מעונינים בגישה מסוננת - היא צריכה להיות ברירת המחדל ולא להפך.

 

"מקוממת במיוחד ההוראה הדורשת שהשירות יסופק בלא תוספת תשלום. ספקיות האינטרנט משלמות עבור שירותי סינון התוכן, אותם הן רוכשות אותם מחברות אחרות. אין להבין מדוע רוב המנויים צריכים לסבסד מיעוט שידרוש סינון, כאשר מחירו של השירות הזה אינו עולה על 10 שקלים לחודש. מחיר גישה לאינטרנט (תשתית ותשלום לספק) גבוה פי כמה מסכום זה, ואין משפחה בישראל שלא תוכל להרשות לעצמה תשלום. בישראל שוק הגישה לאינטרנט נהנה מתחרות תוססת בין שלוש קבוצות ספקים דומיננטיים ואין להתערב בזכות הקנין שלהם על ידי איסור גביית תשלום". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הצעה מרוככת להגנה על קטינים. אילוסטרציה
צילום: index open
מומלצים