שתף קטע נבחר

הרצוג: האוצר מונע את הטיפול בניצולי השואה

בדיון בכנסת האשים שר הרווחה את משרד האוצר בעיכובים, אך הבהיר: כל מהלך ייקח זמן. הח"כים והניצולים עצמם, שהתייצבו בירושלים כדי לספר על מצוקותיהם היומיומיות, הזכירו: למי שממתין לישועה אין זמן לחכות

משרד האוצר מונע את יישום התוכנית לטיפול בניצולי השואה - כך האשים הבוקר (יום ב') שר הרווחה, יצחק הרצוג.

 

בדיון בוועדת העלייה, הקליטה והתפוצות בכנסת, אמר השר הרצוג: "לצערי, עד עכשיו לא נענתה תוכניתנו באיזשהי צורה על-ידי משרד האוצר, שמסרב לקבל את ההצעה גם במודל של תקצוב מופחת. משרד האוצר אומר 'לא' ואנחנו נמצאים במעצור משמעותי". הוא הוסיף כי ביקש מראש הממשלה לקיים דיון דחוף בנושא במליאת הממשלה - אולם עד כה לא נענה.

  

כמה מניצולי השואה דיברו בדיון וסיפרו על מצוקת הקיום היומיומית. רחל ביאלה, ניצולת גטו קובנה, זעמה על הח"כים שמאפשרים למצב

 הנוכחי להתקיים: "לא ייתכן שפקידי האוצר ישלטו בחברי-הכנסת, בפרלמנט ובממשלה". יחיאל פרנקל, איש הקרן לרווחת נפגעי השואה: "שורש הרע בקשר לניצולי שואה נמצא בהסכמים שמדינת ישראל עשתה עם גרמניה, בהם היא מכרה את הזכויות שלנו לגרמנים. המדינה עשקה ועושקת את ניצולי השואה. כל הזכויות נמכרו לגרמנים - ואנחנו מקבלים פה פרוטות. על מדינת ישראל לתת לנו את הכספים שלנו, הזכויות שלנו והרכוש שלנו".  

 

גיטה קויפמן, יו"ר עמותת ניצולי מחנות ריכוז: "לנו יש נסיון מר מאוד. התחלנו לנהל איזשהו מו"מ ונתקענו בסכרים קשים מאוד מצד האוצר. לפעמים זה לעג לרש מה שנעשה. ואם אנחנו רוצים לעשות דברים גדולים ולעזור לניצולי השואה - אני רואה צרות גדולות".

 

כולם תומכים - וכלום לא זז

הח"כים לא נשארו אדישים לדברים. "הבעיה היא שאנחנו כל הזמן מדברים כמה צריך לעזור להם - ובפועל לא עוזרים להם", אמר ח"כ צבי הנדל. "לצערנו, הם הולכים לעולמם מדי יום ביומו. באוצר מתנהגים בצורה צינית למצב, ושמחים לכל דחייה ביישום התוכנית כי זה מקטין את כמות ניצולי השואה שנשארים בחיים".

 

ח"כ יצחק זיו הוסיף: "אני לא מסוגל להבין איך כולם תומכים במתן סיוע לניצולי שואה - אבל שום דבר לא זז. אין ח"כ אחד שיאמר משהו נגד זה, אבל שום דבר לא מתקדם. כנראה נצטרך לחכות את העשרים שנה, עד שלא יהיה מי שיקבל את זה. אני מקווה שהשר יביא לפיתרון הבעיה בהקדם, כי זה פשוט מזעזע לראות איך העסק דורך במקום".

 

שר הרווחה הרצוג השיב לטוענים: "מה שלא תעשו, המדינה מתנהלת בצורה מסוימת. אני מזהיר מהמשחק הזה. אנשים לצערנו הולכים לעולמם. כל מה שלא תעשה במדינת ישראל לוקח זמן. הביורוקרטיה - זה המצאה שלי או של הדורות שקדמו לי? אל תאשימו את המדינה בהכל. כולנו מבינים את הדחיפות, אבל מה שלא יהיה יקח את הזמן שלו". אלא שלניצולים, יודע גם הוא, אין יותר מדי זמן לחכות.

 

זאב פקטור ועו"ד דובי ארבל, מראשי הקרן לרווחת נפגעי השואה, חיזקו את הטענות שעלו בדיון. "לא יעלה על הדעת כי ניצולי השואה נדחקים פעם נוספת לשוליים על ידי משרד האוצר וראש הממשלה אשר הבטיח רק לפני שלושה חודשים כי חובתנו המוסרית לסייע להם. הנושא צריך להיות בראש סדר העדיפויות שלנו. אנו קוראים לממשלה ישראל ולעומד בראשה לעלות את נושא ניצולי השואה כבר בישיבת הממשלה הקרובה - האחריות על מצבם של ניצולי השואה בישראל הינה אחריותם הבלעדית. ניצולי השואה אינם יכולים לחכות עוד לקבל את המגיע להם".

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה לטענות: "בימים אלה עוסקת הממשלה בגיבוש תוכנית משולבת להרחבת הסיוע הניתן לניצולי שואה במסגרת תקציב המדינה. המלצות משרד הרווחה לא אושרו על ידי הממשלה וטרם התקבלה כל החלטה בנושא. הממשלה תידרש להחליט מהו ההיקף התקציבי שיוקצה לסיוע לאוכלוסייה מבוגרת זו במסגרת תקציב 2008 ותקצה לכך מקורות מתקציב המדינה.

 

"הצעת משרד הרווחה אינה ישימה ותיצור מבחני הגדרה קשיים בין קשישים תחת המושג 'ניצול שואה', מבחנים שאינם ניתנים לביצוע. על כן, הממשלה תידרש לסוגיית הטיפול באוכלוסיית הקשישים בעלי הכנסה נמוכה, בהתאם לבעיות שמאפיינות אוכלוסייה זו בחלקה עם הגיעה ארצה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
מדברים ולא עוזרים: הנדל
צילום: גיל יוחנן
מומלצים