שתף קטע נבחר

 

ניצחון לפרידמן: תוגבל כהונת נשיאי בתי משפט

הכנסת אישרה ברוב גדול את הצעתו של שר המשפטים להגביל את כהונתם של נשיאי בתי משפט וסגניהם לשבע שנים. השר פרידמן: "החוק יתרום תרומה משמעותית לעצמאותה ולתפקודה של מערכת המשפט". ח"כ וילן: "זהו תהליך של שבירת בית המשפט העליון"

נשיאת העליון לא תאהב את זה. מליאת הכנסת אישרה הערב (יום ב') בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק של שר המשפטים, דניאל פרידמן, הקובעת כי כהונת נשיאי בתי משפט וסגניהם תוגבל לשבע שנים. ההצעה התקבלה ברוב של 49 תומכים, חמישה מתנגדים ונמנע. 

 

השר פרידמן הסביר בעבר כי הצעת החוק נועדה לתת אפשרות קידום לשופטים ולמנוע את התלות בין נשיאי בתי המשפט לנשיא בית המשפט העליון ושר המשפטים. בפועל מתמנים נשיאי בתי המשפט לתקופה של ארבע שנים, אך בפועל מוארכת התקופה שוב ושוב - כל פעם בארבע שנים.

 

לאחר אישור הצעת החוק, אמר השר פרידמן כי החוק "יתרום תרומה משמעותית לעצמאותה ולתפקודה של מערכת המשפט. קבלת החוק היא הישג לאלה המאמינים בעצמאותם של נשיאי בתי המשפט והשופטים. החוק משקף את עקרון השיוויון והחלת הנורמות שקבע בית המשפט העליון לגבי הגופים הציבוריים, לרבות בתי המשפט על כל ערכאותיהם. אני אמשיך לבצע את הרפורמות הנדרשות לחיזוקה של מערכת המשפט".

 

לעומת זאת, נשיאת בית המשפט העליון, השופטת דורית בייניש, הביעה לאחרונה את עמדתה בנושא ואמרה כי "מדובר בהצעה מיותרת שאינה פותרת אף אחת מהבעיות במערכת המשפט".

 

"אפשר להבקיע את חומות מערכת המשפט"

יו"ר ועדת חוק חוקה ומשפט בכנסת, ח"כ מנחם בן ששון (קדימה), הציג במהלך הדיון במליאה את עיקרי הצעת החוק שנידונה בוועדה. לדבריו, "הצעת החוק יוצרת הסדר חדש ואחיד לכל אחד – תקופת כהונה אחת של שבע שנים שבסופה לא ניתן לשוב ולמנות את בעל התפקיד לתפקיד זה או לתפקיד זהה בבית משפט באותה דרגה במקום אחר".

 

ח"כ זבולון אורלב (האיחוד הלאומי-מפד"ל), שתמך בחוק, אמר: "החוק מלמד שאפשר להבקיע את חומות השמרנות של מערכת המשפט, ושהכנסת היא לא סניף של בית המשפט העליון. החוק ייתן לכוחות טובים במערכת המשפט להתקדם בתפקידים מבלי להיות תלויים בנשיאת בית המשפט העליון".

 

כמה חברי כנסת תקפו בחריפות את קבלת הצעת החוק. ח"כ אבשלום וילן (מרצ) אמר: "שר המשפטים ויו"ר ועדת החוקה משמשים פיונים על לוח השחמט של ראש הממשלה. זהו תהליך של שבירת בית המשפט העליון – שבסופו בנוסף לממשלה חלשה וכנסת בעייתית תהיה מערכת משפט מסורסת. האחריות חלה על שניהם שמובילים את המהלך מתוך הורדת ידיים".

 

יו"ר מפלגתו של וילן, ח"כ יוסי ביילין, אמר: "לדעתי שר המשפטים משרת את המטרה של אולמרט. בעוד שטבעת החשדות מתהדקת סביב ראש הממשלה – תגובתו היא מלחמה במערכת המשפט שפרידמן הוא המוציא לפועל שלה. החוק הזה הוא חלק מכרוניקה של חוקים שעוסקים בהגבלת כוחה של מערכת המשפט".

 

בתגובה לדברים של חברי הכנסת ממרצ, אמר ח"כ בן ששון: "אני דוחה את הטענות מכל וכל". לדבריו, "חברי הכנסת בעצמם אומרים שההצעה הזו טובה. לדעתי הם לא תומכים בה מתוך קו שהם מדמים לראות. זו החמצה שלהם. הוועדה עשתה עבודה מעמיקה בהכנת החוק כדרכה".

 

גם נשיא בית המשפט העליון לשעבר, השופט בדימוס אהרון ברק, אמר ביום שישי כי הוא מתנגד להצעת החוק שהעלה שר המשפטים. "איזה עוול אני עשיתי, איזה עוול עשה מאיר שמגר", אמר ברק. הוא הבהיר שבחמש השנים הראשונות של כהונתו, עדיין לא עיכל את מהות התפקיד, הכיר את הסמכויות שבתפקיד ובוודאי אך לא את הכוח של התפקיד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרידמן. החוק אושר
צילום: חיים צח
בייניש. מתנגדת
צילום: חיים צח
בן-ששון. הישג
צילום: גיל יוחנן
אורלב. חומות השמרנות הובקעו
צילום: ניב קלדרון
צילום: גבי מנשה
ח"כ וילן. שבירת בית המשפט
צילום: גבי מנשה
מומלצים