הרווח כולו שלהם: כמה מרוויחים עלינו בעלי המקצוע
בניהול משא ומתן יש חשיבות לדעת כמה הצד השני מרוויח. נתונים על שיעורי הרווח של עסקים ובעלי מקצוע שונים שהגיעו לידי ynet יכולים לעזור לכם בניהול המו"מ מולם. בהצלחה
את כולנו מסקרן לדעת כמה מרוויח החבר לעבודה, או מה השורה התחתונה בתלוש של הבוס. אבל הרבה יותר מעניין אותנו לדעת כמה מרוויח בעל המקצוע או החנות עימם אנחנו עומדים לסגור עסקה. ידע זה כוח, כידוע, והידיעה מראש מה שיעור הרווח של השיפוצניק, או של בעל חנות הרהיטים ממנו אנחנו רוצים לקנות את הסלון החדש, יכולה לתת לנו אינדיקציה טובה עד כמה אנחנו יכולים להתמקח עימו, ולהגיע מוכנים למשא ומתן.
"בניהול משא ומתן יש חשיבות לדעת כמה הצד השני מרוויח", מסביר רו"ח אבנר נוקראי, לשעבר מנהל מחלקת החקירות במס הכנסה וכיום יועץ פרטי בעניני מסים וחקירות. לדברי נוקראי, "באגף מס הכנסה יש תחשיבים לכל ענפי המשק על שיעור הרווח של עסקים שונים".
נוקראי מציין עוד, כי לכל עסק יש הוצאות משתנות כמו חומרי גלם, ויש הוצאות קבועות כמו שכר דירה ושכר עובדים. לדבריו, בטווח הקצר העסק מסתכל על ההוצאות המשתנות, ועל פי הוצאות אלו חישב מס הכנסה את שיעורי הרווח.
אתם כבר בטח סקרנים לדעת כמה מרוויח הקבלן, סוכן הנסיעות או מוכר הפרחים, אז הנה הנתונים כפי שהם רשומים במס הכנסה. להזכירכם: מדובר במתח רווחים מול ההוצאות המשתנות, וללא ההוצאות הקבועות.
קבלן בניין
אתם עומדים לרכוש בית חדש ואספתם כבר את המזומנים הרבים הנדרשים לשם כך? לפני שאתם סוגרים עסקה עם
איש המכירות של הקבלן כדאי שתדעו שמתח הרווחים שלו על מכירה שכזו הוא 20%. מאחר שמדובר בדירה, הרי שהסכומים עליהם ניתן להתמקח הם גבוהים ויכולים להגיע לעשרות אלפי שקלים.
קבלן שיפוצים
מסתבר שעדיף להיות קבלן שיפוצים על פני קבלן בניין, לפחות על פי מתח הרווחים של השיפוצניק לעומת הבנאי. לשיפוצניק יש בדרך כלל רק הוצאות שוטפות, הוא עובד לבד או עם פועל זר לו הוא משלם שכר מינימום, ומתח הרווחים שלו גדול מאוד. 50% למען הדיוק. לכן, לפני שאתם סוגרים עסקה עם בעל מקצוע שכזה, תתמקחו בלי להתבייש, כי יש לו לאן לרדת.
מכירת פאות נוכריות
אצל החילוניים מביננו תחום זה לא ממש מהווה סעיף בשורת ההוצאות, אבל בקרב המשפחות החרדיות מדובר בסעיף לגיטימי לחלוטין. נשים חרדיות צריכות לדעת כי בחנות הפאות יש רווח של 40%-50% על כל פאה שנמכרת.
ציוד לתינוקות
נולד לכם ילדה/ה? מזל טוב. אבל לפני שאתם ממהרים לחנות התינוקות קבלו טיפ קטן: ברשתות הגדולות, שמשקיעות גם בשיווק ובפרסום ולא מעט גם בעיצוב החנויות, מתח הרווחים על כל עסקה גבוה בהרבה. כי אם חנות קטנה ולא ממש מוכרת מרוויחה 20% על כל מכירה, הרי שברשתות הגדולות הרוח נוסק ל-32%. אז אם אתם רוצים לחסוך כמה מאות שקלים בקנייה הראשונית לפעוט, אתם כבר יודעים לאן ללכת.
חנות פרחים
מתחשק לך לפנק את האישה בפרחים לשבת? חנות הפרחים, מסתבר, גוזרת קופון נאה על כל כל זר. 50% למען הדיוק. אז נכון, לאהבה וליופי אין מחיר, אבל בפעם הבאה שתקנו פרחים ותתהו למה זר לא גדול במיוחד עולה כמעט 100 שקלים, תדעו שיש מי שמרוויח על כך, והרבה.
סוכני נסיעות
בסוכנויות הנסיעות כבר מקטרים שנים על כך שהאינטרנט גוזל להן פרנסה, שהרווחים קטנים. האמת, הם צודקים. מתח הרווחים של סוכן הנסיעות הוא 9%, כך שכוח המיקוח שלכם מול הסוכן אינו גדול במיוחד והמחיר שמוצע לכם הוא קרוב למחיר העלות.
חנויות אופטיקה
התחרות בשוק האופטיקה קשה, חנויות ורשתות יש למכביר, וקמפיינים הקוראים לכל אותם אלו שזקוקים למשקפיים יש אין ספור. גם מבצעי "חיסול" כביכול וחלוקת מתנות ללקוחות מתרחשים חדשות לבקרים בשוק זה. ומסתבר שלא סתם. כי מתח הרווחים הוא גבוה, גבוה מאוד. עכשיו, הרכיבו משקפיים ותראו: 67%-87% - זה מתח הרווחים של חנויות האופטיקה על המוצרים שהן מוכרות לנו. אז בפעם הבאה שאתם קונים משקפיים במבצע, תדעו שגם ככה עשו עליכם קופה יפה.
מוצרי חשמל לבנים
כמו באופטיקה, גם כאן התחרות עזה. אבל בניגוד לחנויות האופטיקה, מתח הרווחים נמוך בהרבה - אולי בגלל המחיר היקר בלאו הכי של המוצרים. כמה? 6%-11%. אז כשאתם קונים מוצרי חשמל והמוכר לא מוכן לרדת יותר במחיר, תדעו שקיים סיכוי שבאמת אין לו לאן לרדת.
חופש. כמה הרוויח הסוכן?
חנות פלאפל
פיתה, 6 כדורי פלאפל, קצת חומוס וקצת סלטים וחמוצים עולה כ-12 שקלים. אנחנו כמובן לא מתמקחים אצל מוכר הפלאפל, ומשלמים לו את המחיר שהוא מבקש (בעיקר אם החמוצים חופשי..), אבל רק לידיעתכם - החנות מרוויחה על כל מנת פלאפל 70%.
לחם בסיסי במכולת
כבר יותר משבועיים לא ניתן להשיג לחם אחיד ברשתות השיווק ובחנויות המכולת, עקב מחאת המאפיות על כך שהממשלה לא מאשרת להן להעלות מחירים. לטענת המאפיות, מטחנות הקמח העלו את מחירי הקמח עקב עליית מחירי החיטה בעולם, והן נאלצו לספוג את העליות ולמכור את הלחם הבסיסי במחירי הפסד. כדאי לדעת כי גם לפני כן מתח הרווחים מהלחם הבסיסי היה די נמוך, כשבמכולות הרוויחו עליו 11%.
הלבשה יוקרתית לגברים
אמנם לא כל אחד הוא ארמני, אבל חנויות האופנה היוקרתית לגברים גוזרות קופון נאה. כי על פי נתוני מס הכנסה, מתח הרווחים של חנויות אלו עומד על 50%-60%. לא מעט. מצד שני, מי שמגיע לחנויות האלו לא ממש מדקדק בקטנות של כמה מאות או אלפי שקלים.
לבני נשים
גברים רבים תוהים מדוע התשלום עבור חזייה - שהיא, ביננו, שתי חתיכות בד עם רצועות ואבזם, צריך להיות כל כך גבוה. אז הנה הפתרון: מתח הרווחים על לבני נשים הוא 33%.
בתי מרקחת
כולם יודעים שעל בריאות לא חוסכים. זו כנראה הסיבה שבתי המרקחת מרשים לעצמם לרשום מתח רווחים של 26%-29%. מצד שני, אולי היה עדיף לדלג על הסעיף הזה, כדי שלא יהיה לכם אולקוס.
צמיגים
חוץ מבריאות, כולם ידועים שעל הבטיחות של המכונית לא חוסכים. לכן, כשהפנצ'רמאכר אומר לכם ש"הצמיגים של האוטו שלכם גמורים", רובנו ממהרים לשמוע לעצתו ולהחליף אותם. העצה הזו שווה לו הרבה מאוד כסף, כי הרווח על מכירת צמיגים הוא 30% - וזה אחרי שהוא "עשה לכם הנחה" של 50% ממחיר המחירון.
יצרני רהיטים לסלון
החלטתם להחליף את הריהוט בסלון? יפה לכם. אחרי שעשיתם סקר שווקים ומצאתם את הרהיטים שמתאימים לכם, דעו שיש לכם כוח מיקוח לא קטן, וכי הרווחים שהם גורפים עליכם מגיעים ל-70%. אז אל תמהרו לסגור עסקה לפני שהמחיר הראשוני המוצע לכם יורד יפה כלפי מטה.
הנתונים שהובאו בכתבה מתפרסמים לראשונה, ויכולים לעזור לכל אחד ואחת שעומד לסגור עסקה עם אחד מבעלי המקצוע המצויינים למעלה. ואם עזרנו למישהו לחסוך כמה שקלים, אז עשינו את עבודתנו. בהצלחה.