פיתוח ישראלי: בדיקה לזיהוי מוקדם של רעלת הריון
בדיקה חדשה מאתרת במדויק נשים הנמצאות בסיכון ללקות באחת המחלות המסוכנות לאם ההרה ולעובר גם יחד. הבדיקה, אותה ניתן לעבור כבר מהשבוע השביעי, תעלה 300 שקלים ותינתן בחינם עד סוף החודש הזה
ערכת בדיקה חדשה פרי פיתוח ישראלי תאפשר זיהוי של רעלת הריון – מחלה קטלנית המסכנת את חיי ההרה והעובר ברחמה - כבר מהשבוע השביעי להריון. במחקר בריטי נמצא כי תוצאות הבדיקה מדויקות יותר בהשוואה לבדיקת הדופלר המקובלת כיום.
רעלת הריון מתפתחת לאחר השבוע ה-20 להריון, ובמקרים קשים מחייבת ליילד את העובר מוקדם כדי להציל את חיי האם. זוהי הצורה החריפה ביותר של רעלת הריון, שכן הסכנה לחיי האם גבוהה והלידה מתבצעת בדרך כלל בניתוח קיסרי, מחשש שהנזק יביא לפרכוסים, איבוד הכרה או שטף דם במוח האם ומקריסה של מערכות נוספות כמו הכליות והכבד. הלידה בניתוח קיסרי מקשה על החלמת היולדת ומהווה סיבוך נוסף עבורה.
הלידה המוקדמת, שמטרתה להציל את חיי האם, מתבצעת במקרים רבים על חשבון בריאותו (ואף חייו) של העובר, הנולד פג. במקרים רבים נדרש אשפוז של הילוד במחלקה לטיפול נמרץ פגים, ולא פעם יש פגיעה בשלמות מערכותיו ותפקודו המוטורי והשכלי. כן קיימת שכיחות גבוהה של פגיעה בראיית העובר.
הגורמים להתפתחות רעלת ההריון אינם ידועים במלואם, אך התהליכים הגורמים לכך מתחילים כבר בשליש הראשון להריון ולטענת חלק מהמחקרים, גילוי מוקדם של הסיכון ללקות בצורה חריפה של רעלת הריון מאפשר לטפל באישה ההרה באמצעות אספירין במינון נמוך, חומרים מדללי דם וחומרים נוגדי חימצון, בתנאי שהטיפול ניתן כבר בשליש הראשון להריון.
הבדיקה החדשה, אותה פיתחה חברת DTL מחיפה, מודדת את רמת חלבון שמקורו בשליה וקרוי PP13. חלבון זה מגיע לזרם הדם של האישה ומהווה סמן מוקדם להתפתחות רעלת הריון. רמת החלבון נמדדת באמצעות בדיקת דם ושימוש בערכת בדיקה המכונה ELISA. .
במחקר שנערך ב-King's College באנגליה, ביקשו החוקרים לבחון האם בדיקה בשליש הראשון להריון לקביעת רמת החלבון PP13 בדם האם, בשילוב עם מדידת זרימת הדם בעורקי האם אל הרחם באמצעות שיטת דופלר באולטרה-סאונד, יכולות לנבא התפתחות של רעלת הריון חריפה.
במחקר השתתפו 433 נשים, מתוכן לקו 10 נשים ברעלת הריון שחייבה לידה לפני שבוע 34, ו-423 נשים שילדו בלידה רגילה תינוק בריא, במועד (מעל לשבוע
37 בהריון). במחקר נתקבלו דגימות הדם של הנשים בשליש הראשון להריון.
המחקר גילה, כי שיטת DTL מזהה 90% מהמקרים, מתוכם 13% היו תוצאות שגויות. בהשוואה, שיטת הדופלר הקיימת היום, מזהה גם היא 90% מהנשים הלוקות ברעלת הריון, אך היא מלווה ב-29% תוצאות שגויות. שילוב של שתי השיטות מגלה 90% מהנשים, ואחוז הבדיקות השגויות מגיע ל-9%.
הבדיקה ניתנת במהלך חודש יולי חינם, ולאחריו תבוצע בעלות של 300 שקלים.