שתף קטע נבחר

 

פרשת ליטוויננקו: בריטניה תגרש דיפלומטים רוסים

לונדון נוקטת בצעד החריף בעקבות סירוב רוסיה להסגיר לידיה את החשוד המרכזי בפרשת רצח סוכן הקג"ב לשעבר אלכסנדר ליטוויננקו ברעל רדיואקטיבי. שר החוץ הבריטי: רוסיה לא הבינה עד כמה אנו רציניים ביחס לעניין הזה והתגובה נועדה לשדר מסר ברור ומידתי לגורמים הרלוונטיים. רוסיה: נגיב בהתאם

בריטניה הודיעה אחר הצהריים (ב') כי תגרש מתחומה ארבעה דיפלומטים רוסים על רקע סירוב הקרמלין להסגיר ללונדון את אנדריי לוגובוי, שנחשב בבריטניה לחשוד המרכזי בפרשת רצח סוכן הקג"ב לשעבר אלכסנדר ליטוויננקו ברעל רדיואקטיבי.

 

ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, אמר כי הוא רוצה ביחסים תקינים עם רוסיה אבל לדבריו, "היה צריך לפעול" בנושא הבקשה להסגרה שסורבה. "אין לי שום נימה של התנצלות על הצעדים שנקטנו בהם, אך אני רוצה פיתרון של הסוגיה הזו מהר ככל האפשר", הוסיף.

 

משרד החוץ הבריטי סרב לפרט באיזה דרג הדיפלומטים שיגורשו ומה תפקידם. בשבוע שעבר העריכו כלי תקשורת בבריטניה כי יהיו אלה דיפלומטים בדרג ביניים, ולא יהיה מדובר בצעד החריף ביותר של גירוש השגריר הרוסי.

 

מוסקבה מיהרה להגיב על ההודעה, וכינתה את ההחלטה "בלתי מוסרית". גורמים במשרד החוץ הרוסי אמרו כי רוסיה "תגיב באופן מתאים" להחלטה וכי יהיו לה "השלכות חמורות" על היחסים בין המדינות. סוכנות הידיעות אינטרפקס ציטטה "גורמים המקורבים לנושא" שאמרו שמוסקבה לא בהכרח תנקוט בצעד מקביל; "זה יביא אותנו חזרה לימי המלחמה הקרה", אמרו. פרשנים העריכו כי מוסקבה תנקוט בצעד חריף, אך ציינו כי ברצונה של רוסיה להסלים את המשבר לרמה שתפגע בקשרי המסחר הענפים בין המדינות.

 

עוד בפרשה:

 

"החלטנו לגרש ארבעה דיפלומטים רוסים כדי לשגר מסר ברור ומידתי על החריפות של הפרשה", אמר אחר הצהריים שר החוץ הבריטי, דייויד מיליבנד, לחברי הפרלמנט בלונדון. הוא ציין כי שוחח מוקדם יותר בנושא עם עמיתו הרוסי סרגיי לברוב, והדגיש כי הצעד אינו "אנטי-רוסי".

 

הוא הסביר כי לונדון נוקטת בצעד התקיף, משום ש"ממשלת רוסיה לא השכילה להבין עד כמה אנו מייחסים רצינות לפרשה הזו או את רצינות הנושא שעל הפרק, חרף השתדלות ברמות הגבוהות ביותר וציפיה ברורה לגבי הצורך שלנו בתגובה".

 

מיליבנד אמר כי על פי ההסכמים הקיימים, אם ייצא לוגובוי מרוסיה אפשר שייעצר ויוסגר לבריטניה. כמו כן ציין השר כי לונדון תשעה את הדיונים על הקלות לאזרחים רוסים בקבלת אשרות כניסה לבריטניה, וכן תבחן את שיתוף הפעולה בין המדינות בכמה אפיקים. "זהו מצב שהממשלה לא רצתה ואינה מקדמת בברכה, אבל אין לנו ברירה אלא להידרש אליו", הוסיף השר הבריטי. "התגובה שלנו מידתית וברור כלפי מי היא מכוונת", אמר.

 

"הרצח הנתעב דורש צדק. ליטוויננקו מת מוות מתמשך ומזעזע לנגד עיני משפחתו, ורציחתו הציבה מיליוני אנשים אחרים, מבקרים ותושבים בסיכון להחשף לקרינה", אמר מיליבנד בפרלמנט. ואכן, לאחר המקרה נמצאו שרידים של החומר הרדיואקטיבי בכתריסר אתרים בלונדון, ביניהם איצטדיון, מלונות, מטוסים ומשרדים.

 

רוסיה: הצעד יפגע ביחסים 

רוסיה הזהירה כי הצעד עלול לפגוע ביחסים בין שתי המדינות. "הם צריכים להבין היטב בלונדון שהפעולות הפרובוקטיביות שלהם שגובשו בידי הרשויות הבריטיות, לא יעברו בשתיקה ויגררו השלכות רציניות ביחסים בין המדינות", אמר דובר משרד החוץ הרוסי, מיכאיל קמינין.

 

קמינין אמר כי הצעד הבריטי נועד להפוך את פרשת ליטוויננקו לפוליטית, וטען כי לונדון מנסה במהלך להצדיק את החלטתה לסגרב לדרישה הרוסית להסגיר לידיה שניים מאוייבי הקרמלין שמצאו מקלט בבריטניה - איל ההון בוריס ברזובסקי והבדלן הצ'צ'ני אחמד זקאייב.

 

אלכסנדר ליטוויננקו, סוכן קג"ב שביקר בחריפות את הקרמלין וגלה ללונדון, נרצח בנסיבות מסתוריות בנובמבר 2006. הוא הורעל בחומר הרדיואקטיבי "פולוניום-210" ומת כשלושה שבועות לאחר מכן.

 

ביום בו חלה נפגש ליטוויננקו, בין השאר, עם לוגובוי. לאחר חקירה מקיפה הצביעה בריטניה על לוגובוי כחשוד העיקרי בפרשה ודרשה ממוסקבה להסגירו כדי להעמידו לדין. רוסיה סרבה להסגירו, והציעה להעמידו לדין ברוסיה. בריטניה דחתה את ההצעה והבהירה כי הסירוב הרוסי יגרור תגובה חריפה. 

 

בנאומו ציין מיליבנד כי הוא אסיר תודה על התמיכה שקיבל משותפותיה של בריטניה באיחוד האירופי לצעד התקיף.

"אנו נדון עם השותפות שלנו באיחוד האירופי על הצורך במגעים עתידיים בין רוסיה לאיחוד כדי לטפל בדאגות שנו בעקבות הפרשה הזו", אמר מיליבנד.

 

פרשנים אמרו כי ייתכן שהשר הבריטי רומז לקשיים שייווצרו כעת ביחסים בין רוסיה לאיחוד האירופי או לחששות שהתעוררו באיחוד האירופי שמא המשבר הדיפלומטי בין לונדון למוסקבה יפגע במאמציהן של שתי המדינות - שתיהן חברות קבועות במועצת הביטחון של האו"ם - לטפל בנושא דחופים שעל הפרק, ביניהם משבר הגרעין עם איראן, המאבק העולמי בטרור, סוגיית קוסובו, המשבר בדרפור והסכסוך הישראלי-פלסטיני.

 

במוסקבה הגיב להתפתחויות גם מושא הפרשה עצמו, אנדריי לוגובוי, שאמר כי החלטת בריטניה מעידה שכל פרשת הרצח שימשה את בריטניה ככלי פוליטי מההתחלה, וההכרזה נועדה לצרכים פנימיים בריטים. הוא חזר על טענתו לחפותו ואמר כי צר לו שאזרחים רוסים ובריטים יהיו כעת "בני ערובה של ההתנהלות הבלתי מקצועית של הפקידים הבריטים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסר ברור ומידתי. מיליבנד
צילום: איי אף פי
רוסיה סרבה להסגיר. לוגובוי
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
"רצח נתעב". ליטוויננקו על ערש דווי
צילום: רויטרס
מומלצים