שתף קטע נבחר

לוב: מורשעי פרשת האיידס לא יוצאו להורג

הגוף המשפטי הבכיר במדינה המתיק את גזר דינם של 5 אחיות בולגריות ורופא פלסטיני, שנידונו למוות בטענה שהדביקו במכוון מאות ילדים בנגיף הקטלני. משפחות הנפגעים חזרו בהן מתביעתן למצות את הדין עם הנאשמים, לאחר שהגיעו להסדר פיצויים במסגרתו תקבל כל משפחה מיליון דולר

מועצת הצדק העליונה בלוב המתיקה הערב (ג') את עונשם של ששת הנאשמים הזרים שהורשעו בהדבקת מאות ילדים באיידס. מדובר ב-438 ילדים שנדבקו בנגיף הקטלני בסוף שנות ה-90 כשטופלו בידי חמש אחיות בולגריות ורופא פלסטיני. על פי ההחלטה, השישה ירצו מאסר עולם, ולא יוצאו להורג.

 

ההתפתחות בפרשה הגיעה לאחר שמשפחות הילדים, אשר למעלה מ-50 מהם מתו עם השנים, קיבלו פיצוי בסך מיליון דולר לכל אחת מהן. בתגובה, הודיעו כי הן מוותרות על דרישתן להוציא להורג את ששת הנאשמים. "ויתרנו על עונש המוות לאחר שכל התנאים שדרשנו מולאו", נאמר בהודעת המשפחות. בנוסף, שלחו המשפחות איגרת בנוסח דומה ל"קרן קדאפי" שתיווכה במגעים בין המשפחות לבולגריה על ניסוח הסכם הפיצויים.

 

שר החוץ הלובי, עבד אל-רחמן שלקאם, רמז מאוחר יותר כי ארצו תסכים להסגיר את ששת המורשעים לבולגריה. עם זאת הוא סירב לומר מתי תמסור ארצו את החלטתה בעניין. "יש הסכם לשיתוף פעולה משפטי בין לוב ובולגריה, ולא מפריע לנו שהאחיות הבולגריות והרופא הפלסטיני ירוויחו ממנו", אמר לסוכנות הידיעות איי-פי.

 

"תודה לאל שעונש המוות בוטל", אמר זדרבקו ג'ורג'ייב, בעלה של כריסטיאנה ולצווה, אחת האחיות שהורשעו בפרשה. "יש הקלה מסוימת בידיעה שלפחות הם לא יוצאו להורג, אך לא ברור כמה זמן יימשכו ההליכים הנוכחיים". התובע הראשי של בולגריה אמר כי ארצו תפנה בהקדם ללוב בבקשה שחמש האחיות ירצו את מאסרן בארץ מולדתן.

 

שר החוץ של בולגריה, איבאילו קלפין, אמר כי החלטת לוב היא "צעד משמעותי בכיוון הנכון", אולם לדבריו, הפרשה תיחתם רק לאחר שחמש האחיות תשובנה לבולגריה. תת-מזכירת המדינה האמריקנית, דיוויד וולש, אמר כי מדובר ב"צעד חיובי", והוסיף כי "אנו מעודדים מההתפתחויות, ומקווים שניתן יהיה למצוא דרך לאפשר למורשעים לשוב לארצם". גם באיחוד האירופי בירכו על ההחלטה.

 

חמש האחיות והרופא נעצרו בשנת 99, ובשנת 2004 נגזר עליהם עונש מוות בתום משפט פומבי. בדצמבר 2005 זכו למשפט חוזר, אך בית המשפט השאיר את עונש המוות על כנו. לאחר שערעור נוסף של השישה נדחה, פנו השישה למועצת הצדק העליונה, הגוף המשפטי הבכיר במדינה, הנמצא בשליטת הממשלה, שהחליט להמתיק את העונש.

 

במקביל לאירועים בלוב, אמר שר החוץ של בולגריה, איבאילו קלפין, כי ארצו שוקלת לתרום כסף לקרן בינלאומית לסיוע הומניטרי לטריפולי, אולם הוא לא קישר באופן ישיר בין הסיוע ההומניטרי לפרשת האיידס. "מאחר שמדינות אירופיות אחרות מעורבות בקרן לסיוע, יהיה מוזר אם בולגריה לא תיקח בה חלק", אמר קלפין, והוסיף כי ארצו תשקול תמיכה מסוימת בקרן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
הנאשמים במהלך משפטם
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
הפגנה נגד שחרור הנאשמים
צילום: איי אף פי
מומלצים