שתף קטע נבחר

ארה"ב: בוש אישר צו האוסר לענות חשודים בטרור

הצו הנשיאותי, שנועד להסדיר את היחס לעצירים החשודים בטרור, אוסר על שימוש בשיטות חקירה לא הומניות או אכזריות במיוחד. הבית הלבן סירב לומר אם ה-CIA נוקט בשיטות חקירה הכוללות עינויים, אך ציין שהסוכנות תישמע לכל הוראה של הנשיא

נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, חתם הערב (יום ו') על צו נשיאותי שנועד להסדיר את היחס לעצירים החשודים במעורבות בטרור. הצו אוסר על שימוש בשיטות חקירה לא הומניות או אכזריות במיוחד, לרבות עינויים.

 

דובר הבית הלבן, טוני סנואו, סירב לומר אם סוכנות הביון האמריקנית (CIA) נוקטת בשיטות חקירה הכוללות עינויים, אך ציין כי הסוכנות תישמע לכל צו נשיאותי.

 

ההוראה החדשה מתייחסת בעיקר לחקירת פעילי אל-קאעידה שברשותם מידע על מתקפת טרור מתוכננת. "הנשיא בוש הסביר בעבר כי בזכות חקירות ה-CIA הצליחו כוחות הביטחון לסכל מתקפות טרור ולהציל חיים. הנשיא דבק בעמדתו לקבוע מדיניות משפטית ברורה בכל הנוגע לחקירות", אמר סנואו.

 

הצו הנשיאותי מהווה חלק מחקיקה שקידם בוש בחודש אוקטובר האחרון, במסגרתה אישר בית הנבחרים שלל חוקים שמעניקים לממשל סמכות לחקור ולהעמיד לדין חשודים בטרור, שאינם במעמד של שבויי מלחמה על פי אמנת ז'נבה. אחד החוקים מגן על עצירים מפני ניצול ואלימות במהלך החקירה, שעלולים להתבטא באונס ועינויים, אך לא מחייב מתן ייעוץ משפטי עבורם. בנוסף, החוק מונע מעצירים להגיש עתירות נגד מעצרם בבית דין פדרליים.

 

מאז שבית המשפט העליון של ארה"ב פסק כי הקונגרס צריך להתערב, ולמסד מערכת חוקית לשפיטת חשודים בטרור, התעוררו ויכוחים מרים בין הבית הלבן לבין המחוקקים. העימות הגיע לשיאו כששלושה סנטורים רפובליקנים, בהם ג'ון מקיין, שהיה בעצמו שבוי מלחמה ובילה חמש וחצי שנים בכלא הווייטקונג, טענו שהתעלמות ממשל בוש מאמנת ג'נבה עלולה לפגוע בחיילים אמריקנים שיפלו בשבי בעתיד.

 

בוש דרש אז מהקונגרס להקנות לחוקרי ה-CIA כלי עבודה, שיאפשרו להם לפעול נגד "פצצות מתקתקות" - באמצעות נהלי חקירת עצורים קשוחים, מבלי שהחוקרים יחששו שיועמדו לדין בעתיד על עינויים בחקירה. כלי העבודה האלה נועדו לפעול נגד חשודים בטרור הנעצרים בעיראק, באפגניסטן ובמקומות אחרים בעולם, ומועברים למעצר בכלא הצבאי במפרץ גואנטנמו בקובה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש
צילום: איי פי
עצירים בגואנטנמו. ארכיון
באדיבות אמנסטי ישראל
מומלצים