שתף קטע נבחר

שופטת תחת חקירה בחשד להפרת אמונים

השופטת דליה מארק-הורנצ'יק חשודה כי מינתה את עורך-הדין גד פרנקל להיות כונס נכסים, לאחר שלכאורה רכשה ממנו דירה במחיר נמוך כאשר היה כונס בתיק אחר. המשטרה חוקרת גם האם עורך-הדין חתם לשופטת כערב בהלוואה שנטלה. מהחקירה עלה החשד כי מינתה את עורך-הדין לתפקידי כינוס, למרות שידעה כי הוא בהליכי השעייה. היא נחקרה באזהרה ושוחררה, מעצרו של הפרקליט הוארך בשישה ימים

שוב מבוכה גדולה למערכת המשפט הישראלית. שופטת בית המשפט השלום בתל-אביב, דליה מארק-הורנצ'יק, נחקרה היום (ה') במשך שבע שעות בחשד להפרת אמונים, בכך ששיתפה פעולה לכאורה עם עורך-דין תמורת קניית דירה במחיר מופחת ממחיר השוק והחתמתו כערב על משכנתא שנטלה. עורך-הדין החשוד במעורבות בפרשה, גד פרנקל, נעצר ומעצרו הוארך בשישה ימים. השופטת ועורך-הדין מכחישים בכל תוקף את החשדות נגדם.

 

היום הותרו לפרסום פרטי החקירה, שהחלה במארס השנה כאשר במפלג ההונאה של משטרת מחוז תל-אביב התקבלה תלונה על כך שעו"ד פרנקל מעל ב-3.8 מיליון שקל מקופת כינוס נכסים שמוּנה לעמוד בראשה. בעקבות התלונה נפתחה חקירת משטרה, ממנה עלה כי עורך-הדין מונה לתפקיד על ידי השופטת מארק-הורנצ'יק.

 

סעיפי האישום נגד פרנקל נוגעים למרמה בנסיבות מחמירות, גניבה בידי מורשה והפרת אמונים. הוא חשוד כי משך את הכסף במזומן והעבירו לחשבונות הבנק שלו. באמצעות אותו סכום שילם חובות, פרע משכנתא והעביר על-פי החשד את יתרת הכסף כדי לכסות חובות מעילה קודמות שביצע, בתיקי כינוס נכסים נוספים בהם טיפל. בספטמבר 2004 נפתחו הליכי השעייה של עו"ד פרנקל מלשכת עורכי הדין. הוא הורשע לפי הודאתו בבית הדין המשמעתי בתל-אביב בעבירות של פגיעה בכבוד המקצוע ובהתנהגות שאינה הולמת.

 

מינוי בעייתי, מחיר נמוך, וקשר הדוק מדי

מהחקירה עלה שבזמן המינוי לכונס נכסים, היה עורך-הדין פרנקל בהליכי השעייה מוגבלים וחרף הנסיבות האלה הוא מונה על-ידי השופטת מארק-הורנצ'יק. לטענת חוקרים במפלג ההונאה "המינוי הינו בקיומו של קשר פסול בין שופטת בית המשפט לעורך-הדין. מדובר בהפרת אמונים מצד השופטת, שבמשך שנים התקיים קשר הדוק ורציף בין כבוד השופטת לבין עורך הדין". 

 

עוד עולה מהחקירה כי השופטת מינתה את עו"ד פרנקל לכונס נכסים ביותר מ-30 תיקי כינוס וגישור, ועל-פי החשד היתה מודעת לכך שעולות טענות קשות באשר למעילות שבוצעו על ידו בתיקים אלה.


השופטת מארק-הורנצ'ק בצאתה מחקירה במשטרת ת"א (צילום: שאול גולן)

 

מהחקירה עולה עוד כי השופטת רכשה דירה מפרנקל, ששימש כונס נכסים בתיק אחר, וזאת לכאורה במחיר נמוך באופן משמעותי ממחיר השוק הריאלי. המשטרה פנתה בעניין זה למשרדי מס רכוש, וגם שם סברו כי מדובר במחיר נמוך. לאחר איסוף החומר נחקרה השופטת באזהרה ושוחררה.

 

בנוסף, עו"ד פרנקל חתם לשופטת על ערבות אישית בהלוואה שלקחה, וייצג אותה בהליכי רישום ורכישת הדירה. עוד טוענים במפלג ההונאה כי בחינת רישום שיחות טלפון מעלה כי השניים שוחחו עשרות פעמים בשעות לא שגרתיות, המלמדות על קשר הדוק, שאינו מאפיין יחסי שופט ועורך-דין. 

 

בדיון בבית המשפט אמר פרקליטו של עו"ד פרנקל, פרופ' דוד ליבאי, כי מרשו הסתבך בחובות, על התנהגותו כעורך-דין הוא נענש בשלילת רישיון למשך שבע שנים, וכעת מתנהלת נגדו חקירת משטרה. לטענת עו"ד ליבאי, פרנקל משתף פעולה עם השוטרים, עונה לכל שאלותיהם ואינו שם להם מכשול. הוא מכחיש שגנב כספים, ולטענתו הוא היה זכאי לכספים שקיבל, ואם טעה במועד הגבייה - כלומר הקדים לגבות את הכספים - הדבר לא נעשה בכוונה תחילה. לטענתו, כל המינויים שקיבל ככונס נכסים וכמגשר היו ענייניים, ולא הושפעו מהיכרותו עם השופטת.

 

שופטת בית משפט השלום בראשון-לציון, ליאורה ברודי, כתבה בהחלטתה "יש בחומר כדי לבסס חשד של ממש" כנגד פרנקל, ובהסכמת המשטרה ופרקליטיו של פרנקל החליטה להאריך את מעצרו בשישה ימים, שלאחריהם ייקבעו תנאי השחרור שלו, אלא אם כן יחול מפנה של ממש בחקירה. 

 

נציגי המשטרה בדיון בהארכת מעצרו של עו"ד פרנקל - רב-פקד אבי דיין ופקד אריאל פרידמן - אמרו כי מדובר בפרשה חמורה וכי הם מנהלים חקירה מאומצת זה כמה חודשים, וקיים חשד לשיבוש הליכי חקירה מצד נגד פרנקל.

 

במשטרה ציינו כי השופטת משתפת פעולה עם חוקריה ומוסרת גירסה מלאה. עו"ד קנת מן, שמייצג את השופטת, אמר כי מרשתו נמצאת במצב קשה ודוחה את החשדות המיוחסים לה. לדבריו, מארק-הורנצ'יק אמנם מכירה את עו"ד פרנקל ומינתה אותו ככונס נכסים, כפי שמינתה עורכי-דין אחרים לתפקיד כזה. מן אמר ל-ynet כי השופטת יצאה לחופשה, וסיכמה עם מנהל בתי המשפט כי תישאר בחופשה עד לסיום בדיקת המשטרה. 

 

השופטת מארק-הורנצ'ק עבדה כעורכת דין בשנים 1989-1978, אז מונתה כרשמת בבית-המשפט. ב-1995 מונתה כשופטת שלום, ובשנים הראשונות עסקה בכינוס נכסים. בשנתיים האחרונות היא עוסקת בעיקר בתיקי לשון הרע.

 

לפני כתשעה חודשים הרשיע בית המשפט המחוזי בתל-אביב את השופטת לשעבר אסנת אלון-לאופר בעבירות של חדירה לחומר מחשב, פגיעה בפרטיות ובהטרדה במתקן "בזק", וגזר עליה שישה חודשי מאסר על תנאי וקנס של 10,000 שקל. אלון-לאופר, ששימשה שופטת בבית המשפט בבאר-שבע, הודתה במסגרת הסדר טיעון בכך שביקשה לעקוב אחר פלט שיחות הטלפון של בן זוגהּ, לאחר שחשדה כי הוא בוגד בה.

 

יצוין כי נורית פרנקל, אשתו של החשוד העיקרי בפרשה, היא קצינת משטרה שנחשבת לאחת החוקרות הבכירות ביחידה הארצית לחקירות הונאה. פקודיה הינם שוטרים ששירתו בעבר במפלג הונאה במשטרת מחוז תל-אביב, שחוקרת את הפרשה הנוכחית - ולכן הם מודרו לחלוטין מחשש להדלפות.

 

מהנהלת בתי המשפט נמסר: "מנהל בתי המשפט ונשיאת בית המשפט העליון קיבלו הודעה רשמית על קיומה של החקירה שנפתחה בעניינה של השופטת לפני כעשרה ימים, במסגרתה נמסר להם כי יש צו חסיון. מסיבה זו ועל מנת שלא לפגוע בהליכי החקירה, לא ניתן היה להשעות את השופטת. הדבר נעשה בתיאום עם היועץ המשפטי לממשלה מני מזוז ועל דעתו. יצויין כי החל ב-15 ביולי החלה פגרת בתי המשפט וממילא ממועד זה לא נשמעו דיונים. היום הודיעה השופטת למנהל בתי המשפט ביוזמתה על יציאתה לחופשה עד לתום החקירה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דליה מארק-הורנצ'יק. חשודה
פרנקל. הסתבך בחובות
צילום: אבי מועלם
מומלצים