יוזמה: לתת מעמד של עובדים זרים לפליטי דרפור
יו"ר הוועדה לעובדים זרים ח"כ רן כהן מציע לשרי הפנים, התמ"ת והמשפטים להכיר בפליטים מסודן כעובדים זרים. מנכ"ל שירות התעסוקה תומכת ביוזמה
מנכ"ל שירות התעסוקה אסתר דומיניסיני תומכת בהצעה שעלתה היום בכנסת להעניק לפליטי דרפור מעמד של עובדים זרים שיוכלו להתפרנס על חשבון מכסת העובדים הזרים אשר מורשים לעבוד בישראל.
היא הביעה תמיכה עקרונית ברעיון וציינה כי מספר הפליטים הוא בסדר גודל שמעמדם כעובדים זרים איננו מהווה איום על המשק. דומיניסיני ציינה כי הם יועסקו בענפים שבהם יש בלאו הכי מחסור בעובדים ישראליים.
מודל התעסוקה של הפליטים הוא רעיון של יו"ר הוועדה לעובדים זרים ח"כ רן כהן (מרצ). הוא עלה ביוזמתו לדיון בוועדה, ובסיומו הודיע כהן כי יבקש משרי הפנים, התמ"ת והמשפטים לבחון את הענקת המעמד של עובדים זרים לפליטים מסודן. כהן ביקש מדומיניסיני לאסוף נתונים על מקצועותיהם או כישוריהם של הפליטים, ולאתר את מקומות העבודה שיתאימו להם בארץ.
כהן סיפר שהרעיון עלה בביקורו בכלא קציעות בשיחות שהיו לו עם הפליטים השוהים שם. "השאיפה המרכזית שלהם היא לזכות בחירות ולעבוד לפרנסתם", ציטט אותם כהן והוסיף כי למתן היתרי העבודה יש תוצאה חיובית כפולה - צמצום מספר העובדים הזרים שמועסקים בארץ ומתן מקלט ומעמד לפליטים שמקומם איננו בכלא. המרכז למידע ומחקר של הכנסת שבדק את הרעיון מצא כי מודל דומה מופעל בגרמניה.
נציג נציבות האו"ם לפליטים מיקי בבלי תמך גם הוא ברעיון אבל ציין כי פליטי דרפור אינם זכאים למעמד של פליטים, כי הם נחשבים לנתיני מדינת אויב (סודאן). הוא יסמוך את ידו על כל מעמד מוסכם שיינתן להם אשר יאפשר את הענקת אשרות העובדים הזרים.
נציגת מוקד הסיוע לעובדים זרים סיגל רוזן הסתייגה מהרעיון בטענה שהפליטים ראויים לפחות למעמד של תושב ולא למעמד הנחות של מהגרי עבודה. היא ציינה כי חלקם מוגבלים פיזית ונפשית ומעסיקים ישראליים לא יחליפו את הזרים שברשותם בפליטים בין השאר אם יידרשו לשלם להם שכר מינימום.