הכנסת דחתה את "חוק חלוץ"
הצעת החוק של ח"כ סילבן שלום המחייבת את בכירי הממשל להפקיד את תיק ניירות הערך שברשותם לניהול בנאמנות עיוורת, נפלה בקריאה שלישית
חברי הכנסת דואגים להשקעותיהם. הם הפילו הערב (ד') ברגע האחרון את הצעת "חוק חלוץ" המחייבת אותם כמו את מקבלי ההחלטות הראשיים במדינה למסור את תיקי ניירות הערך הפרטיים שלהם לניהול חברה בנאמנות עיוורת. החוק שיזם ח"כ סילבן שלום (ליכוד) הוגש בעקבות הוראת הרמטכ"ל לשעבר, דן חלוץ, למכור את תיק המניות שלו ביום הראשון למלחמת לבנון השנייה.
במלאת שנה למלחמה התארגנו הח"כים נגד החקיקה, אחרי שעברה בקריאות קודמות פה אחד. הערב היא נפלה ברוב של 25 מתנגדים מסיעות הקואליציה לעומת 10 תומכים בעיקר מהליכוד וגם מהעבודה, מרצ ומפד"ל.
ח"כ שלום גילה לפני ההצבעה את דבר התארגנות הקואליציה להפלת החוק, לאחר שלא נכנע ללחציהם למחוק ממנו את חברי הכנסת. "תוציא אותנו והכול יהיה בסדר", הוא ציטט את התנאי שלהם, לדבריו. לאחר ההצבעה אמר כי "התוצאה מוכיחה לאיזה שפל דרדרה הכנסת את עצמה כשלא ידעה לשמור על כבודה. זהו ביזיון גדול ויום עצוב לכנסת. התנגדות חבריה לחוק היא תמרור אזהרה לאמון הציבור בנבחרי העם".
הצעת החוק עברה דיונים ממושכים בוועדת הכלכלה ובמהלכה השתנה הרכב בעלי התפקידים שיחויבו להינתק מניהול אישי של השקעותיהם כדי למנוע מהם לנצל מידע רגיש שהגיע לידם במסגרת תפקידם. זאת, כדי להפיק ממנו רווח כספי, כפי שביקש לעשות הרמטכ"ל לשעבר, מחשש שהמלחמה תוריד את ערך השקעותיו.
בעלי התפקידים שנכללו בהצעה החוק הם: נשיא המדינה, שרים וסגני שרים, חברי הכנסת, הרמטכ"ל ומפכ"ל המשטרה, נגיד בנק ישראל והמשנה לנגיד, היועץ המשפטי לממשלה, פרקליט המדינה, נציב שירות המדינה, ו-9 בעלי התפקידים הבכירים באוצר בראשם המנכ"ל. בלחץ משרד המשפטים הוציא ח"כ שלום את השופטים מהרשימה. מבקר המדינה היה אמור לאשר את הסכמי הנאמנות ולפקח על מילוי החוק.
הצעת החוק חייבה את הבכירים למסור את תיק ההשקעות שלהם לניהול עיוור בתוך 60 יום מכניסתם לתפקיד ולתת הוראה חד פעמית באשר לניהולו. פקודות מכירה היו אמורות להתבצע בחלוף 3 ימי מסחר, כדי לנתק את ההוראה ממחירי השוק ביום מסירתה.
"הצעת החוק נועדה ליצור נורמה מחייבת של שקיפות, טוהר מידות וניקיון כפים", אמר שלום לאחר המפלה. "מטרתו היתה להסיר מכשול מפני עיוור ולקבוע כללים למניעת ניגודי עניינים של נושאי משרה ציבורית אשר במסגרת תפקידם נחשפים למידע בעל ערך כלכלי-ביטחוני. נבחרי העם שהכשילו את החקיקה נכשלו בשליחותם להביע את מיאוסם מאווירת השחיתות האופפת את המדינה".
מי דאג למנוע את קבלת החוק
25 המתנגדים שהפילו את החוק: מסיעת קדימה – רוחמה אברהם, זאב אלקין, מנחם בן-ששון, שלמה ברזניץ, מג'לי והבה, יואל חסון, שי חרמש, אביגדור יצחקי, מיכאל נודלמן, רונית תירוש; מש"ס – דוד אזולאי, אברהם מיכאלי, אמנון כהן, יעקב מרגי; מישראל ביתנו – רוברט אילטוב, אסתרינה טרטמן, סופה לנדבר, אלכס מילר, דוד רותם, יוסף שגל; מהגמלאים – רפי איתן, משה שרוני; מהעבודה – נדיה חילו, אורית נוקד; מהליכוד – חיים כץ.
10 התומכים בחוק: מהליכוד – יולי אדלשטיין, מיכאל איתן, גלעד ארדן, לימור לבנת, גדעון סער, ראובן ריבלין, סילבן שלום; מסיעת מרצ – חיים אורון; מהעבודה – שלי יחימוביץ; מהמפד"ל – זבולון אורלב.
2 נמנעו: אבשלום וילן (מרצ) ויצחק לוי (מפד"ל).