הכנסת אישרה VOD ל-yes
הכנסת אישרה בקריאה שניה ושלישית תיקון לחוק הפותח את שוק ה-VOD לתחרות ל-yes ולחברות אחרות. האם החברה ערוכה טכנולוגית?
נפתחה התחרות בשוק ה-VOD בישראל. הכנסת אישרה אמש (ד') את תיקון 37 בחוק הבזק והשידורים, שיאפשר לגופי שידור וחברות לספק שירותי וידאו על פי דרישה על גבי תשתית אינטרנט מהיר. עד כה, החברה היחידה שיכלה לספק שירות כזה היא חברת הכבלים HOT, על תשתית הכבלים שלה.
השר, אריאל אטיאס, שהיה ממובילי החוק ופעל למען פתיחת התחרות בשוק מסר בתגובה לחוק: "תיקון החוק משקף את מדיניות משרד התקשורת המעודדת את התחרות בשוק הטלוויזיה הרב ערוצית, אין לי ספק שכאשר מפעילים נוספים יספקו את שרות ה- VOD המחירים יוזלו, שירותי התוכן יהיו טובים יותר, והמנויים יהיו מרוצים יותר".
עם זאת, השר אטיאס לא נכח בהצבעה. "האם אדוני רוצה שהכנסת תצביע, כאשר השר בעצמו לא רוצה להצביע?", תהה בדיון חבר הכנסת ושר התקשורת לשעבר רובי ריבילין. לבסוף ההצעה עברה בתמיכה של 24 חברי כנסת (ומתנגד אחד - חה"כ אביגדור יצחקי) בקריאה השלישית, לאחר שאושרה השבוע בוועדת הכלכלה של הכנסת.
היתרון של HOT
שירותי וידאו על פי דרישה מאפשרים לגופי שידור כמו Yes, אך במקביל גם לגופים פרטיים כמו בלוקבאסטר ואחרים, לספק לכל מנוי סרטים וסדרות בהתאמה אישית לטלוויזיה דרך הממיר הדיגיטלי. המנוי יכול לבחור מתי לצפות בתכנים, לעצור את הווידאו, להעביר אחורה ולנגן אותו, כמו ב-DVD. התשלום נעשה על פי מנוי חודשי ו/או תשלום על פי התכנים הנצרכים.
חברת הכבלים HOT נהנית מיתרון על פני yes מאז השיקה ב-2005 את שירות ה-VOD שלה, הזוכה להצלחה רבה. yes משווקת את המקליט הדיגיטלי yes max, במקביל ל-Hot Magic של הוט, אך מכשירים אלה זכו להצלחה מסחרית קטנה יחסית בשל מחירם הגבוה. לאחרונה החלו החברות לסבסד את המכשירים באגרסיביות במטרה להביא לגידול בשימוש בהם.
המגבלה של yes
yes לא הייתה יכולה עד כה לספק VOD מסיבות טכנולוגיות וחוקתיות. התשתית הקיימת של חברת הלוויין לא מאפשרת לה לספק שירותים אינטראקטיביים באמצעות הממיר, מכיוון שזה דורש תקשורת דו כיוונית עם הלקוח - מה שאי אפשר לעשות באמצעות צלחות הלווין על גגות הבתים. לכן, היא נדרשת להשתמש בתשתית של בזק, חברת האם של yes, על מנת לספק שירות VOD מלא. מכיוון שהחוק הנוכחי לא איפשר לבזק להפוך לגוף משדר, נדרש אותו שינוי חקיקה.
yes מספקת למנויים וידאו על פי דרישה רק במועדי שידור קבועים (מה שמכונה NVOD - "כמעט וידאו על פי דרישה"), וכן מאפשרת את עצירת הסרט והרצה אחורה רק למנויים שבשרשותם ממיר Yes Max.
בעקבות אישור של שר התקשורת, החלה החברה בניסוי טכנולוגי מוגבל בקרב מספר מצומצם של לקוחות, במקביל לתהליך החקיקה.
האם yes ערוכה?
לאחר שהחוק ייכנס לתוקף תוכל yes, תיאורטית, לשדר תכנים על פי דרישה למאות אלפי לקוחותיה. המצב בפועל, עם זאת, מורכב יותר. שידור ה-VOD מנצל רוחב פס גבוה מתשתית ה-ADSL. המשמעות היא שלקוחות שירצו להנות משירות VOD ובמקביל גם מאינטרנט מהיר על גבי אותה תשתית, יצטרכו לרכוש חבילות גלישה גבוהות יותר.
חבילת הגלישה המקסימלית ל-ADSL בישראל עומדת על חמישה מגה - חבילה זו אינה זמינה לכל הלקוחות בשל המרחק הפיזי של הבתים מהמרכזיות של חברת בזק. לקוחות שבכל זאת מחוברים לחמישה מגה ולא ירצו לוותר על חלק מרוחב הפס לטובת ה-VOD יצטרכו לרכוש חבילות גלישה גבוהות יותר כמו ADSL2 שאינן זמינות עדיין בישראל.
כך או כך, על מנת להגיע לכמה שיותר לקוחות ב-VOD תצטרך חברת בזק, חברת האם של Yes, לשדרג את התשתיות שלה בעלויות גבוהות מאוד. בבזק אומרים כי עדיין צריכים לבחון נושא החקיקה והשדרוג, אבל סירבו להגיב מעבר לכך.
האינטרנט - חלופה ל-VOD?
הגופים המשדרים יכולים להשתמש ברשת האינטרנט על מנת לספק שירותים VOD, שכן החוק לא דן בהם. חברת yes עושה זאת כבר באתר הפס הרחב שלה, שהחל לפעול בחודש פברואר וכרגע מציע מבחר מצומצם של סרטים וסדרות ישראלים. החברה מתכננת להרחיב את היצע התכנים, ולנסות להביא גם תכני רכש בהשקת האתר בשבועות הקרובים. אז חלקים באתר יהיו זמינים תמורת תשלום או צפיה בפרסומות.
המשא ומתן עם יוצרים וספק תכנים לגבי זכויות שידור שונה כשזה נוגע לערוצי הלווין, ל-VOD או לשידור באינטרנט – שם נדרשת גם הפעלת מערכת DRM שתמנע מהתכנים לזלוג לרשת באופן חופשי ותאפשר צפיה רק למנוי שרכש אותה ולמספר פעמים מוגבל.
כמו כן, מחשבים בידוריים המתחברים לטלוויזיה עדיין נחשבים נחלתם של מאמצי הטכנולוגיה המוקדמים, ועדיין לא הגיעו לקהל הרחב. חלק מספקי התוכן בישראל מאמינים כי ההשקעה הכספית בשידורים אינטרנטיים עדיין לא מתשלמת בשל כך.
תגובת HOT: "שירות ה-VOD HOT הוא מהמתקדמים ביותר ונחשב לשירות ה-VOD המוצלח בעולם. לשירות מאות אלפי לקוחות מרוצים הנהנים ממגוון עצום של כ-6,000 שעות תוכן המתעדכנים מדי יום וכוללים סדרות, סרטי קולנוע תוכניות ילדים ועוד".
בחברת Yes לא יודעים לתת תאריך בו יחלו לשווק את השירות, ולא התייחסו לעניין שדרוג התשתיות וזמינות השירות ללקוחות, ומהחברה נמסר: "חברת yes מודה לשר התקשורת על שאפשר את מתן שירותי ה- VOD ל- yes. כמו כן אנו מודים ליו"ר ועדת הכלכלה מר גלעד ארדן ולחברי הכנסת רונית תרוש, אורית נוקד ויורם מרציאנו. חברת yes משווקת מזה כשנתיים ממירים תומכי VOD ועכשיו משניתן האישור תאיץ את תהליך פיתוח המוצר".