שתף קטע נבחר
 

ארדן לגולשי ynet: "מוכן לחיות עם הכעס שלכם"

ח"כ גלעד ארדן, יוזם החוק המחייב רוכבי אופניים לחבוש קסדה, משיב לכל מי שתוקף את החוק החדש: "אם יינצלו כמה ילדים בגלל החוק הזה, אז גם אם יכעסו עלי, אני מוכן לחיות עם זה". בנוסף, ארדן מבטיח כי יפעל לחוקק חוק שיחייב רשויות מקומיות לסלול כבישים לאופניים

סערה על שני גלגלים. אתמול בערב, במושב האחרון לפני פגרת הקיץ, אישרה הכנסת חוק המחייב רוכבי אופניים לחבוש קסדה. בתוך שעות ספורות, הגיעו ל-ynet מאות תגובות זועמות של גולשים, שהאשימו את הכנסת ואת מגיש הצעת החוק, ח"כ גלעד ארדן, בכל דבר אפשרי - החל מהתנכלות לרוכבים ועד פגיעה בחופש הפרט. עקב הסערה שעורר החוק, ביקשנו מארדן לענות על כמה מהטענות והשאלות החשובות שהעלו גולשי ynet:

 

 

האם יכול להיות שבמקום לעודד שימוש באופניים, משיקולי איכות סביבה, החוק החדש יביא לצמצום השימוש באופניים ויגרום לרוכבים להשתמש בכלי תחבורה אחרים ומזהמים - אפילו בנסיעות קצרות?

 

ארדן: "אין שום מחקר - בכל העולם - שמראה כי חובת חבישת קסדה הפחיתה את השימוש באופניים, וזה בגלל שקסדה אינה פוגעת בנוחות או מכבידה או מחממת. ואני אומר את זה כרוכב. צריך גם להבין שגם בנסיעות קצרות חשופים לנפילות ולאובדן שיווי משקל. זה בדיוק כמו לשים חגורה בכל נסיעה, ולו הקצרה ביותר.

 

"את הקסדה צריך לא בשביל השגרה, אלא למקרה של תאונה. גם בנסיעה קצרה, במהירות נמוכה, יכולה להיגרם לרוכב פציעה חמורה, ובדיוק בשביל מקרים כאלה בא החוק, ולכן הקסדה הכרחית".


שמח שהחוק עבר? (צילום: איי אף פי)

 

יש מי שטוען שעיקר הסכנה של רוכבי אופניים היא התנהגות הנהגים, וכאשר מתרחשת תאונה בין מכונית לאופניים - הקסדה כלל אינה מועילה. מה דעתך?

 

"לצערי, יש צדק בטענה הזו - הרבה פעמים נגרמות תאונות בגלל התנהגות הנהגים, שמתעלמים מרוכבי אופניים ובכך גורמים לפציעות. בדיוק בגלל זה פעלתי לכך שברשות החדשה לבטיחות בדרכים תוקם יחידה שתהיה אחראית רק על בטיחות משתמשי דו-גלגליים למיניהם. אין ספק שצריך הרבה קמפיינים משלימים, ופעילות הסברתית בקרב נהגים.

 

"אבל צריך לזכור שאחוז גדול מאד מהתאונות נגרם בגלל איבוד שיווי משקל או טעות רוכב. זה שהחוק לא פותר את כל הבעיות הבטיחותיות, לא אומר שלא צריך לפעול כדי למזער את הסכנה".

 

ואולי במקום חוק הקסדה, למה שהכנסת לא תדאג להרחבה משמעותית של התשתית המיועדת לרוכבי אופניים בכל הערים הגדולות?

 

"אני בהחלט מסכים שזה צעד נחוץ, ולכן בחודש הקרוב אני מתכוון ליזום מהלך מאד רחב - ביחד עם ח"כים נוספים ויבואנית סקודה, שנותנת חסות למרוץ הטור-דה-פראנס - שיחייב סלילת כבישים ייעודיים לרוכבי אופניים.

 

"אמנם מדובר במהלך שעדיין לא גובש בו כל הפרטים, אולם הכיוון הוא להעביר חקיקה בכנסת שתיתן לראשי עיריות מימון של בין 50% ל-70% לפרויקטים של סלילת כבישים לאופניים. צריך לזכור שעלות סלילת כביש לאופניים אינה גבוהה, ונמוכה מזו של סלילת כביש למכוניות".

 

מה דעתך על הצעתו של ח"כ דב חנין, שמציע שחוק הקסדה יהיה מידתי, ויוגבל לילדים, בני-נוער, ספורטאים ורוכבים בשטח?

 

"שקלנו את ההצעה ברצינות, ובחנו אותה עם אנשי מקצוע מתחומי הרפואה והחינוך, אבל הייתה הסכמה מלאה על כך שבאף מודל חינוכי לא יכול להיות שההורים יידרשו מהילדים לחבוש קסדה, בעוד הם עצמם אינם עושים זאת.

 

"בנוסף, צריך לזכור שגם מבוגרים יכולים להיפצע, והרופאים שאיתם התייעצנו אמרו לנו שאין הבדל בחומרת הפגיעה בין ילדים למבוגרים - אפילו להפך, מאחר שאצל ילדים הגולגולת עדיין גמישה, ואילו אצל מבוגרים היא קשיחה. ולכן, לעתים, הפציעות אצל מבוגרים חמורות יותר".

 

האם אין בחוק החדש משום התערבות מוגזמת בחיי האזרחים - אולי צודקים הגולשים שטוענים שיש כאן חדירה חסרת הצדקה לחופש הפרט?

 

"קשה להתווכח עם טענה כזו, כי לכל אחד יש תפיסה שונה באשר לתפקידו של המחוקק. אולם, כשמדובר בשמירה על הבטיחות של האזרחים, ומאחר שזה לא משהו שגורם לאי-נוחות מוגזמת, אני חושב שזה חלק מתפקידי ואחריותי כמחוקק לעשות צעדים כאלה. ואם יינצלו כמה ילדים בגלל החוק הזה, אז גם אם יכעסו עלי - והרי פוליטיקאים לא אוהבים ביקורת - אני מוכן לחיות עם זה.

 

"צריך גם להבין שלאישור החוק קדם תהליך ארוך מאד, שהיו לו שותפים רבים - רופאים בכירים, מחנכים, מומחי בטיחות ועוד. אפילו חלק מארגוני האופניים השתתפו ותומכים בחוק"

 

האם צודקים הגולשים שאומרים כי במקום לעסוק באכיפה חשובה באמת, יעסקו כעת פקחי העיריות והשוטרים ברדיפה מיותרת אחרי רוכבי אופניים?

 

"תראה, הקנס שייקבע לא יהיה גבוה - 150 או 200 שקל, וגם משטרת ישראל וגם משרד המשפטים הצהירו שלא תהיה מדיניות של אכיפה מחמירה, אלא להיפך - תהיה אכיפה מקלה. אין שום כוונה ששוטרים יתחילו לחפש את האזרחים, ולרדוף אחריהם.

 

"גם לגבי האכיפה מול ילדים, יש כללים מאד ברורים: תהיה אכיפה רק אם הילד רוכב בליווי של הורה, וזאת כדי לא לגרום לטראומה".

 

לאור ההד הציבורי והמחאה המסתמנת, האם יש לדעתך מקום לשקול מחדש את החוק?

 

"צריך לבחון את המצב בעוד שנה או שנתיים או שלוש. צריך לזכור שהחוקים הפיכים, ואם נראה שכמות הנפגעים בתאונות אופניים לא פחתה, למרות החוק, ולעומת זאת יש ירידה במספר הרוכבים, אז אפשר יהיה לבחון חקיקה שתשנה את החוק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ח"כ גלעד ארדן עונה לגולשים
צילום: חיים צח
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים