צה"ל עותר לבג"ץ נגד וינוגרד; פרץ רוצה לחקור
הסניגורית הצבאית הראשית דורשת לאסור על ועדת הבדיקה לפרסם המלצות אישיות נגד קצינים, מבלי שיישלחו להם מכתבי אזהרה. השופט וינוגרד כבר רמז כי לא ישגר מכתבי אזהרה בטרם יפרסם את הדו"ח הסופי. במקביל מבקש עמיר פרץ מהוועדה להופיע בפניה שוב - וגם לחקור עדים בעצמו
צה"ל נגד ועדת וינוגרד: הסניגורית הצבאית הראשית, אלוף-משנה אורנה דוד, עתרה בצהריים (יום ד') לבג"ץ, בדרישה להנחות את ועדת החקירה למלחמת לבנון השנייה לשגר מכתבי אזהרה - או להימנע מהמלצות אישיות כלשהן. במקביל, שר הביטחון לשעבר, ח"כ עמיר פרץ, שיגר לוועדה מכתב ובו הוא דורש להופיע בפניה שוב - לצורך שימוע - בטרם יגובשו ההמלצות בעניינו. בין השאר, הוא דורש לאפשר לו - או לבאי כוחו - לחקור עדים מול הוועדה.
את העתירה הגישה הסניגורית יחד עם סגן-אלוף (מיל') יוסף בנקל, המשמש כיום עורך-דין פרטי. בסניגוריה אומרים כי לא נותרה להם ברירה, לאחר שניסו מספר פעמים לפנות לשופט וינוגרד כדי לקבל תשובות ברורות. כעת הם מבקשים מבג"ץ צו על-תנאי, הדורש מהוועדה לנמק "מדוע לא תודיע בכתב לחיילים ולקצינים העלולים להיפגע מהדו"ח הסופי מהן הקביעות שמהן הם עלולים להיפגע".
לטענת העותרים, הוועדה מחויבת לאפשר למי שעלול להיפגע ממנה את זכות הטיעון. ועדת וינוגרד סבורה שבמכתבי העדות, בצירוף הנאמר בפרק השלישי של דו"ח הביניים, כבר מומשה זכות הטיעון. לא כך חושבים בסניגוריה הצבאית - לשיטתם, יש לאפשר למוזהרים לעיין בחומר הראיות, להעתיקו, לחקור עדים ולהציג עדים משלהם, ואף להעלות טענות בעל-פה ובכתב, וכל זאת לפני פרסום הדו"ח.
אל"מ דוד וסא"ל בנקל טוענים כי יש להחיל על הקצינים את סעיף 15 לחוק ועדות החקירה, הנוגע לזכות הטיעון. לחיזוק טענתם הם מציגים הודעה של היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז. "אנו פונים לבג"ץ בלית ברירה, לאחר שנכשלו כל מאמצינו לשכנע את הוועדה לפעול כמתחייב מן החוק", לשון העתירה.
פרט מעניין המצוי בעתירה הוא הפניה למאמר שכתבה ב-1975 חברת הוועדה, פרופ' רות גביזון, בו היא מזהירה - בהתייחסה לוועדת אגרנט שחקרה את מלחמת יום הכיפורים - כי לוועדה "אין שיקול דעת לגבי משלוח הודעות לאנשים העלולים להיפגע מן החקירה".
מכתבים ורמזים
העתירה לבג"ץ באה בעקבות שרשרת התכתבויות בין אל"מ דוד לשופט וינוגרד, במהלכן לא הצליחה הראשונה לחלץ ממנו הצהרה ברורה באשר לכוונותיו בעניין מכתבי האזהרה. בתשובותיו רמז יו"ר ועדת הבדיקה, כי מבחינתו - העדויות שכבר נגבו לפני דו"ח הביניים מספיקות עבור הדו"ח הסופי, ואין עוד צורך באזהרות.
בסניגוריה הצבאית אמנם קיבלו הודעה מהוועדה ולפיה קצינים יקבלו
התראה "בטרם יוזהרו", אולם מכתבי אזהרה של ממש - כך נרמז - לא יישלחו.
גורמים משפטיים העוקבים מקרוב אחר עבודת הוועדה אמרו באחרונה ל-ynet כי היא רואה במכתבי הזימון לעדויות בתחילת עבודתה כמכתבי אזהרה לכל דבר. נוסח המכתבים מכיל את המרכיבים הנדרשים ממכתבי האזהרה: שם המוזהר ותפקידו, על מה הוא הולך להישאל, אלו טענות הופנו כלפיו ומהם הנושאים עליהם הוא ייחקר.