הסלולרי ילמד אתכם לבשל
איגור גינזבורג, סטודנט למדיה אינטראקטיבית ב"שנקר", המציא את הדבר הבא לבשלנים חובבים: הטלפון הנייד יהפוך למדריך צמוד במטבח
האם הדבר הכי מורכב שאתם יודעים להכין זה פרנץ' טוסט? האם אתם מרגישים שעולמכם חרב עליכם כשמבקשים מכם להביא עוגה לאירוע? או שמא אתם אוהבים לבשל אבל מודים שאתם לא מבינים את ההבדל בין טריפה, שליקה ובזיקה או מה זה אומר להמיס באדים?
הכירו את איגור גינזבורג - הבחור שהחליט להפוך את חוויית הבישול שלכם לקלילה ואינטראקטיבית. גינזבורג, בן 28 מתל אביב, הוא תלמיד שנה רביעית בפקולטה למדיה אינטראקטיבית ב"שנקר". פרויקט הסיום של הלימודים שלו מהווה מענה יעיל להדיוטים גסטרונומיים כמותו. התוצאה היא רעיון מקסים שהוא מקביל קולינארי למכשיר הג'י. פי. אס וממש כמוהו, נוצר כדי לעזור לנו להתמצא בין הסירים והמחבתות.
"הרעיון עלה מניסיון אישי שלי", הוא מספר "כשהתחלתי להתעניין בבישול ולבשל בעצמי. הדבר הראשון שעשיתי היה להיכנס לאינטרנט ולהוריד מתכונים, הבעיה הייתה בביצוע - המתכונים האלה אינם מיועדים למי שאינו בקיא בסודות הבישול. הייתי קורא ולא מבין מאיפה להתחיל ומה לעשות. לרוב היו מציעים שימוש במצרכים שאינני מכיר וכל השלבים תמיד מאוד מסובכים. רציתי שיהיה איתי מישהו שיגיד לי איך לעשות את זה, שידריך אותי לפחות בשלבים הראשונים אבל למי יש זמן לקחת קורס בישול או לעמוד עם אמא במטבח". כך נולד השף האינטראקטיבי, שף שמופיע על מסך הסלולרי ומדריך את הבשלן המתחיל לרקוח את המתכון שבחר, שלב אחרי שלב עד לתוצאה המיוחלת.
בועז רוסנו מחברת "נטיקה", מנחה המסלול למדיה אינטראקטיבית ב"שנקר" ומי שליווה את גינזבורג בפיתוח השירות, מסביר איך זה אמור לעבוד: "השירות אמור לפעול דרך מכשיר הפלאפון שיכיל מתכונים אותם יוריד המשתמש דרך אתר האינטרנט. זה כלי שעוזר, ומלמד לבשל באמצעות הטלפון הסלולרי, משתמש בטכנולוגיה של זיהוי קול ובתכנים חזותיים שניתן להעביר היום דרך האינטרנט לטלפון הסלולרי כדי לאפשר לך לבשל בכוחות עצמך. וכך, אם המשתמש בוחר להכין סלט, כל שעליו לעשות זה לומר את המילה 'סלט' למכשיר הסלולרי שברשותו וזה מצידו יסביר לו שלב-שלב מה עליו לעשות. המכשיר מחכה אחרי כל שלב לפקודת 'המשך' ורק אז ממשיך בהסבר הצעד הבא בהכנה. כלומר, לא צריך לגעת במכשיר בידיים מלוכלכות כמו שקורה לרוב עם ספרי בישול".
הדמיית אתר האינטרנט שדרכו יוזנו המתכונים (עיבוד: איגור גינזבורג)
זהו שירות נפלא גם לבשלנים יותר מנוסים שמעוניינים לחלוק את המתכונים שיצרו בעצמם עם העולם. גינזבורג: "אנשים המעוניינים להעלות מתכון שלהם פשוט ייכנסו לאתר, שם יש אשף שמורכב משלושה צעדים - הצעד הראשון הוא להכניס את שם המתכון ותמונה. יש לבחור שף שייצג אתכם - תמונה שלכם שתופיע בכל המכשירים של מי שייבחר להוריד את המתכון. השלב השני יהיה להכניס את כל המצרכים ולבסוף, יהיה עליכם להזין את שלבי ההכנה כשהמחשב בעצם יקליט את ההקלדה ויעבד את המתכון הכתוב למתכון קולי. ככל שהמתכון יותר מושקע ויותר אנשים יורידו אותו, כך את תיהני מתהילה גדולה כשאת יודעת שאת טבחית כל כך מוכשרת שהרבה אנשים בחרו להכניסך למטבחם הפרטי על מנת שתלמדי אותם את סודותיך המקצועיים".
רוסנו מהלל: "זה פתרון פשוט וחכם לאנשים צעירים המעוניינים לבשל בעצמם ואין להם את הזמן לשבת ללמוד או לקרוא ספרי בישול. איגור הצליח לפשט את תהליך היישום לרמה בה כל אחד יוכל פשוט להוריד מתכון ולהתחיל לבשל במינימום מאמץ ומינימום זמן. ממש כמו מכשיר הג'י. פי. אס שאם הייתי חוזה לפני ארבע שנים ואומר שדווקא נהגי המוניות יהיו המשתמשים הגדולים בטכנולוגיה הזאת, אנשים היו צוחקים עליי. אבל היום הממשק כל כך פשוט שזה הפך אפשרי וזמין לכולם".
בדקתם כמה ביקוש יהיה לשירות כזה?
גינזבורג: " ערכתי מחקר וגם מנסיון אישי והגעתי למסקנה שלאנשים קשה מאוד ללמוד ממתכונים - הם מקבלים מתכון ומסתבכים תמיד. רוב האנשים רוצים שמישהו ידריך אותם ויגיד להם מה לעשות - ללמוד מההורים, מחברים או לקחת קורס בישול".
רוסנו: "השף האינטראקטיבי מקצר את כל התהליכים האלה. קהל היעד הוא אנשים צעירים כמו איגור, שיש להם מעט זמן לבלות בביתם ומחפשים שירות זמין ונוח ושיוכל לעזור להם בזמן שהם רוצים ואיך שהם רוצים. הרעיון כל כך קל שחברה שתרצה לפתח אותו תוכל להציע אותו לשוק תוך חצי שנה קצרה ואני מאמין שיהיה לזה ביקוש גדול".
גינזבורג, איך הגעת לתחום המדיה האינטראקטיבית?
"זה תחום מאוד מעניין. מושכת אותי האינטראקציה בין מחשב לבן אדם, לעשות את הדברים יותר פשוטים בשימוש נכון בטכנולוגיה. תמיד התעניינתי ביצירה, כשהייתי קטן לא היה עוד אינטרנט אבל תמיד יצרתי, והאינטראקציה היא תחום יותר חי ופתוח גיליתי שדרכו אני יכול לגעת באנשים, לתת מענה לצרכים שלהם ולפשט פעולות לרמה של לחיצה על כפתור".
הרעיון המקורי נבחר לאחת משבע העבודות המוצלחות ביותר של תלמידי הפקולטה והוצג באירוע הסיום שהתקיים אתמול (ד') ב"שנקר" מול צוות שופטים מקצועי שבחר להעניק את אות הניצחון דווקא לעבודה אחרת.
מעצבן שלא זכית?
"לא, אני שמח שיצא לי להציג את הפרויקט, הייתי מאוד לחוץ וקיבלתי המון פידבקים מהשופטים ומאנשים שנכחו באירוע".
מה עכשיו?
"אני בינתיים בודק כל מיני אפשרויות. יש הרבה אנשים שרוצים לעזור לי לקדם את זה הלאה".
אמנם בתחרות הוא לא זכה, אבל את הקול שלנו הוא קיבל ואנו מקווים שהרעיון יגדל ויקבל משקיע שיפתח את השירות החדש ולעזור להוציא אותו מרעיון מתוק ליוזמה אמיתית. יהיה מעניין לגלות בעוד כמה שנים שאמא שלכם, שרק למדה לשלוח אס. אמ. אס, משתמשת בשירות המתכונים באותה מיומנות בה היא בוזקת מלח לתבשיל. אכן, המוח היהודי ממשיך להמציא לנו פטנטים, והשאלה היא מתי התנור ילמד לבשל בעצמו, המקרר יתמלא לבד והכלים ימצאו את דרכם אל המדיח הכל בהוראה קולית אחת.
- רוצים לראות איך זה עובד? הנה הסרטון של איגור