איראן: מאבק כוחות בהנהגה לאחר מות הבכיר
ראש מועצת המומחים - הגוף המפקח על פעילותו של המנהיג העליון באיראן - מת השבוע, ובעקבות מותו צפוי להתחדש מאבק הכוחות בהנהגה האיראנית בין מחנהו של הנשיא אחמדי-נג'אד לבין המחנה של הנשיא לשעבר רפסנג'ני, שעשוי להתמנות לתפקיד. מומחים מעריכים כי המאבק עשוי לעצב את דמותו של המשטר האיראני העתידי
מחר (ה') יובא לקבורה באיראן האייתוללה עלי משכיני, מי שעמד בראש מועצת המומחים, אחד הגופים החשובים במשטר האיסלאמי במדינה. משכיני מת שלשום בגיל 86, בעקבות מחלה קשה שפגעה בריאותיו.
על פי הערכות, בעקבות מותו יתחדש מאבק הכוחות הפנימי באיראן בין מחנהו השמרני-קיצוני של הנשיא המכהן מחמוד אחמדי-נג'אד, לבין המחנה השמרני-מסורתי שבראשו עומד הנשיא לשעבר וסגנו של משכיני, האשמי רפסנג'אני. במקביל נערכים שני המחנות לעימות הפוליטי הבא ביניהם: הבחירות לפרלמנט האיראני (המג'לס) בחודש מרס 2008.
מועצת המומחים שבראשה עמד משכיני היא גוף הכולל 86 אנשי דת, המפקח על פעילותו של המנהיג הרוחני העליון במדינה. ברשות המועצה נמצאת הסמכות להדיחו - ולמנות במקומו איש דת אחר. עדיין לא ברור מי יחליף את משכיני בתפקידו - והאם יהיה זה סגנו רפסנג'אני.
"כרגע רפסנג'אני מכהן כסגן ראשון ולכן לפי החוקה הוא ממלא זמנית את מקומו של משכיני עד לכינוס המועצה, שצפוי לא לפני סוף אוגוסט", אמר רז צימט, עמית מחקר במרכז ללימודים איראנים באוניברסיטת תל-אביב.
פקידי ממשל איראנים חולקים כבוד אחרון למשכיני, היום (צילום: AFP)
בבחירות האחרונות למועצת המומחים, שנערכו בדצמבר 2006, זכה מחנהו של רפסנג'אני לניצחון סוחף על פני מחנהו של אחמדי-נג'אד, שבראשו עומד איש הדת הקיצוני, האיתוללה מוחמד תקי מסבאח-יזדי. צימט ציין כי למרות שלמועצה אין השפעה ישירה על הפוליטיקה היומיומית, ולמרות שאין הבדל משמעותי בין יחסם של אנשי הדת השונים לישראל ולסוגיית הגרעין - עדיין מדובר במאבק כוחות חשוב בין גורמים רדיקלים לבין גורמים פרגמטיים-יותר. "תוצאותיו של המאבק הזה חשובות לקביעת עתיד דמותו של המשטר האיראני בטווח הרחוק", אמר.
בחירת רפסנג'אני תחזק את הקו המתון
ההערכה היא כי אם רפסנג'אני יחליט להתמודד וייבחר - יהיה זה חיזוק משמעותי לקו המתון, שיביא לשינויים מסוימים ולרפורמות במבנה המשטר במדינה לכיוון פחות קיצוני ויותר פרגמטי. הבחירה לתפקיד עשויה לחזק משמעותית את רפסנג'אני גם בהתמודדות מאחורי הקלעים על ירושת תפקיד המנהיג בבוא העת. המנהיג העליון של המדינה, האיתוללה עלי חמינאי בן ה-68, וסובל מסרטן הערמונית ועל פי הערכות, מצבו הבריאותי הולך ומידרדר.
לדברי צימט, "בעבר רמז רפסנג'אני, כי לאחר מות המנהיג הנוכחי יש להעביר את ההנהגה להנהגה קולקטיבית. אם הוא יעמוד בראש מועצת המומחים, זה בפירוש יכול להשפיע על דמות השלטון באיראן לאחר מותו של חמינאי ואולי אף להביא לצמצום בסמכויותיו של המנהיג".
עם זאת, יש לזכור כי רפסנג'אני הוא דמות שנויה במחלוקת באיראן, ולא מן הנמנע שגם המנהיג העליון, עלי חמינאי, יפעל לטרפד את מינויו לראש מועצת המומחים. לדברי צימט, "גם חמינאי עשוי להתנגד להצבתה של דמות חזקה כמו רפסנג'אני בראש המועצה, שכן הוא עלול לחשוש מכך שרפסנג'אני ינסה לחזק את סמכויות המועצה - ולהגביר את הפיקוח מצידה על המנהיג. כמו כן, רבים באיראן רואים ברפסנג'אני כאחד מגדולי המושחתים בפוליטיקה האיראנית. אנשי מחנהו של אחמדי-נג'אד טוענים כי הוא מתון מדי ואילו אחרים מתנגדים למדיניות הכלכלה החופשית שהוביל כנשיא".
בנוסף, מעריך צימט, כי ישנה אפשרות שהצדדים יסכימו על מועמד המקובל על שני המחנות - ראש הרשות השופטת, האיתוללה מחמוד שאהרודי, או ראש הרשות השופטת לשעבר, מחמד יזדי. לצד מועמדים אלה קיימים כמה מועמדים נוספים המקורבים לאיש הדת מסבאח-יזדי, אך לפי שעה לא סביר שאלה יהיו מקובלים גם על הזרם השמרני-מסורתי במועצה.