בלעדי: מאות קונים חרדים פלשו לדירות שבונה חפציבה
רוכשי הדירות פלשו הלילה לדירות שבנייתן לא הסתיימה בבית שמש, במודיעין עלית, בביתר עלית ובמעלה אדומים - בעקבות הנחייה שקיבלו מרבנים על רקע שמועות שחברת חפציבה של משפחת יונה נקלעה לקשיי נזילות ומחשש שיאבדו את הדירות שרכשו. חברת אלקטרה שחתמה רק לפני שבוע על רכישת השליטה בחפציבה עומדת ככל הנראה להודיע היום על ביטול העיסקה
מאות רוכשי דירות חרדים פלשו הלילה לדירות שבונה חברת חפציבה בבית שמש, במודיעין עלית, בביתר עלית ובמעלה אדומים. זאת, בעקבות הנחייה שקיבלו מרבנים באזור על רקע חשש מקשיי נזילות של חברת חפציבה של משפחת יונה ומכך שהדירות עליהן שילמו לא יימסרו לידיהם. כך נודע ל-ynet. הבורסה עצרה את המסחר במניות חפציבה.
תושב המקום מסר ל-ynet כי בשעה 11 בלילה הגיעו הרוכשים מלווים בפורצים מקצועיים, החליפו את המנעולים והתמקמו לשנת לילה על שקי שינה בדירות הריקות. לדבריו, "התארגנות דומה של דיירים מתרחשת גם בפרויקטים של החברה בבית שמש".
תושב נוסף הוסיף: "הדירות נרכשו כבר לפני 3 שנים במחירים של 170 אלף דולר בממוצע והן מעוכבות אכלוס בשנה וחצי האחרונות בהוראת בג"ץ. אתמול בערב נפוצה בציבור החרדי שמועה כי החברה נקלעה לקשיים כלכליים. ערכנו בדיקה, נשלחו אנשים למשרדים של החברה בירושלים והתברר שהם מרוקנים מכל הציוד. בעקבות זאת אנשים החליטו שהם לא רוצים לאבד את הדירות שלהם, והגיעו עם מזרנים כסאות ושולחנות, אוכל וציוד נוסף. היו כאלה שהגיעו מחופשה בצפון במונית ספיישל, העיקר שהדירה לא תלך".
מדובר בקרקעות בשכונה החדשה מתתיהו מזרח בהתנחלות מודיעין עילית שממערב לרמאללה, סביבה מתנהל בשנים האחרונות מאבק משפטי על רקע היתרי הבנייה שניתנו במקום. לטענת בעלי הקרקע וארגונים חברתיים, היתרים אלה ניתנו שלא כחוק.
קרקעות השכונה, שממוקמת על אדמות פרטיות של תושבי בילעין, נרכשו לפי הטענה שלא כחוק והיתרי הבנייה ניתנו למבנים לאחר שבנייתם הסתיימה או היתה בעיצומה כדי לקבוע עובדות בשטח. מדובר ב-39 בניינים שרוב הדירות בהם נמכרו לישראלים וחלקם אף אוכלסו.
כתבתנו נטע סלע מוסיפה: ראש עיריית ביתר עלית, יצחק פינדרוס, מסר ל-ynet כי "עשרות משפחות בעיר אנשים נכנסו לדירות דרך המרפסות, החלונות, פרצו את הדלתות, נכנסו בכל דרך אפשרית". לדבריו, הפרוייקט המונה 150 דירות ברובו לא היה מאוכלס. "לרוב הנכנסים לדירות כבר היו אישורי כניסה ביד והם הגיעו בבוקר לעירייה כדי להתחבר למים". פינדרוס מכחיש כי המהלך נעשה בהוראתם או בעצתם של רבנים, ואומר: "כדי להציל 150 אלף דולר צריך ללכת ולשאול את הרב?".
ראש עיריית מעלה אדומים בני כשריר אמר ל-ynet כי גם בעירו אנשים רבים נכנסו בלילה לדירות שרכשו בפרויקטים של חפציבה. "מבחינתנו לא מדובר בפולשים מכיוון שיש טופס 4 לבניין אולם, חפציבה לא נתנה לתושבים מפתחות ולא מוסרת את הדירות ולכן הסכסוך הוא בין החברה לתושבים".
ראש מועצת מודיעין עילית, הרב יעקב גוטרמן, הקים מטה משפטי שמטרתו לסייע לתושבי העיר בסוגייה.
קבוצת חפציבה של מרדכי ובועז יונה מירושלים פעילה בישראל מאז שנת 1960. בשנים האחרונות מתמקדת הקבוצה באמצעות החברות הבנות שלה (חפציבה חופים, חפציבה גלובל וחפציבה ג'רוזלם) ביזום פרויקטים למגורים והיא בונה כיום כ-4,000 יחידות דיור ברחבי הארץ.
שלום עכשיו: לפנות את הפולשים
יריב אופנהיימר, מזכ"ל שלום עכשיו, אומר בתגובה לידיעה כי על המשטרה ורשויות החוק לקיים את פסיקת בג"ץ ולפנות את הפולשים הטריים מהמבנים אשר נבנו בניגוד לחוק. בנוסף, על מערכת המשפט לחייב את חברת חפציבה לקחת אחריות ולהחזיר לרוכשי הדירות את כספם. "בג"ץ מודיעין עילית הוא תמרור אזהרה לכל גוף או חברה אשר רואה בשטחי הגדה שטח הפקר ובו ניתן לבנות ללא כל חוק וללא הגבלה", מסר.
"החברה מתכוונת לעמוד בהתחייבויותיה"
גורמים המקורבים לחפציבה מסרו כי בסוף השבוע הבא עוברת השליטה בחברה לאלקטרה, בהסכם על פיו 90% ממניות החברה יהיו בבעלות אלקטרה ו-10% בבעלות בועז יונה. ההסכם מקיף את כל החברות הפעילות בארץ ובחו"ל כולל 3 חברות בורסאיות שבשליטת החברה. היקף העסקה הכולל טרם נחשף ועומד על 600 מיליון שקל. תהליך העברת בעלות, אומרים אותם גורמים, יוצר מצב של אי ודאות ושמועות אבל החברה מתכוונת לעמוד בהתחייבויותיה וכל מי ששילם יקבל את דירתו.
בתגובה לחשש רוכשי הדירות מקשיי נזילות של חברת הבנייה חפציבה, דבר שהביא לפלישה לדירות החברה במודיעין עילית ובמקומות נוספים, גייס
המידע הראשוני לידיעה הגיע באימייל האדום