קנדה מזלזלת: הביקור הרוסי בקוטב? סתם הצגה
ממשלת קנדה טוענת כי היא לא חשה באיום על ריבונותה בקוטב הצפוני בעקבות הביקור של צוללות רוסיות באזור. שר החוץ הקנדי, פיטר מקיי, הגיב בזלזול למהלך של מוסקבה: "אתה לא יכול להסתובב בעולם, לנעוץ דגלים ולהכריז: 'הטריטוריה הזו שייכת לי'. אנחנו לא חיים במאה ה-15"
קנדה הגיבה היום (ו') בזלזול לאירוע שהתחולל אתמול בקוטב הצפוני, במהלכו הוחדרו שתי צוללות רוסיות לתוך חור בשכבת הקרח סמוך לקוטב ונעצו את דגל רוסיה בקרקעית האוקיאנוס הארקטי. הממשלה הקנדית טוענת כי לא ניתן לערער על ריבונותה בשטחים.
"תראו, אנחנו לא חיים במאה ה-15. אתה לא יכול להסתובב ברחבי העולם, לנעוץ דגלים ולהכריז: 'הטריטוריה הזו שייכת לי'", אמר שר החוץ של קנדה, פיטר מקיי בראיון לרשת הטלוויזיה בארצו CTV.
על פי החוק הבינלאומי, חמש המדינות שלהן שטח בתוך המעגל הארקטי - קנדה, נורווגיה, רוסיה, ארצות הברית ודנמרק (בשל ריבונותה על גרינלנד) - מחזיקות באזור כלכלי בן 320 קילומטרים מצפון לחופיהן. ואולם רוסיה תובעת נתח גדול יותר מהאזור העשיר במשאבים טבעיים - שיגיע עד לקוטב הצפוני עצמו. מוסקבה טוענת כי קרקעית האוקיאנוס הארקטי וסיביר נמצאות על אותו מדף יבשתי.
קנדה נוקטת בקו תקיף בכל הנוגע לריבונותה על האוקיאנוס הארקטי ועל 36,500 האיים המשתרעים על פני שטח עצום המגיע עד לקוטב הצפוני. שליטתה בשטחים העצומים שבצפון לא הטרידה את מנוחתה של אף מדינה במשך שנים. אולם רק בשנים האחרונות התגלה כי איים רבים, שנתפסו בעבר כשממה קפואה, טומנים בחובם אוצרות טבע רבים: זהב, יהלומים, נפט ונתיב ימי המקשר את האוקיאנוס השקט והאטלנטי.
"אחיזתנו באוקיאנוס הארקטי מבוססת וידועה. איננו חשים באיום על הריבונות הקנדית באזור. בעלותנו על השטח ידועה, ואפילו ראש הממשלה, סטיבן הרפר, ביקר בקוטב בשנה האחרונה וייתכן שיחזור לשם בקרוב. אנחנו בכלל לא מודאגים התרגיל הזה. רוסיה סתם ניסתה לעשות הצגה", הוסיף השר מקיי.
ראש הממשלה הקנדי הרפר התייחס אף הוא למהלך הרוסי בקוטב ואמר כי "חדירת הצוללות מדגימה לנו פעם נוספת כי שליטתנו על האוקיאנוס הארקטי צפויה להפוך לנושא בעל חשיבות מרכזית בעתיד".
לפני ארבעה חודשים נשלחו חיילי צבא קנדה למסע מפרך בקוטב הצפוני בניסיון לבסס את ריבונות ארצם בשטחים הנרחבים והשנויים במחלוקת. כוח המשימה סקר את השטח באופנועי שלג. גולת הכותרת של המסע, שכונתה בשפת האסקימואים "נוּנַלִיבוּט" (הארץ שלנו), התממשה עם הגעת הצוות לנקודה הצפונית באָלֶרט, שם הונף הדגל הקנדי, שעליו מתנוסס עלה המייפל, כסמל לבעלות על הקרח.