צרפת מאשרת: חתמנו על עסקת נשק עם לוב
שר ההגנה הצרפתי ארווה מורין אישר כי במסגרת העסקה, הנאמדת ב-405 מיליון דולרים, יסופקו לטריפולי טילים נגד טנקים, ציוד מודיעין וידע גרעיני למטרות אזרחיות - בפעם הראשונה מאז הוסר מעליה החרם הבינלאומי בשל הפיגוע בלוקרבי. בצרפת מתחו ביקורת קשה על הנשיא, אך הוא מתעקש: לא מדובר ב"כופר" תמורת שיחרור האחיות הבולגריות
צרפת אישרה היום (ו') כי חתמה על עסקת נשק בהיקף של כ-405 מיליון דולרים עם לוב. מדובר בפעם הראשונה שלוב חותמת על עסקת נשק מאז 2004, אז הוסר מעליה החרם הבינלאומי שהוטל עליה בעקבות מעורבותה בפיצוץ מטוס חברת "פאן-אם" בשמי לוקרבי ב-1988.
שר ההגנה הצרפתי, ארווה מורין, אישר כי במסגרת העסקה, תספק החברה הצרפתית-אירופית EADS לטריפולי טילים נגד טנקים וציוד מודיעין. כמו כן, תספק צרפת ללוב ידע גרעיני למטרות אזרחיות.
האישור הרשמי עורר ביקורת פוליטית חריפה בצרפת. מזכ"ל המפלגה הסוציאליסטית שבאופוזיציה קרא לפתיחת מיד חקירה פרלמנטרית שתבדוק האם סיפרה צרפת ללוב חוזי נשק בתמורה לשיחרורן לפני כשבוע של חמש האחיות הבולגריות והרופא הפלסטיני מהכלא בלוב. "אם זו לא הייתה עסקת חליפין... מדוע לחתום על עסקת נשק עם משטרו של קדאפי, שאחראי למעשי טרור?", אמר פרנסואה הולנד.
צרפת הכחישה כי מדובר בעסקת חליפין. שר ההגנה מורין אמר שעסקת הנשק אושרה עקרונית כבר לפני כחצי שנה, עוד בתקופת הנשיא לשעבר ז'אק שיראק.
"מדובר בהסכם בין מדינה לבין חברתה", אמר מורין והוסיף: "האמברגו הצבאי על לוב הוסר. היא ויתרה לחלוטין על תוכניתה הגרעינית ומשתפת פעולה באופן מלא עם הפיקוח של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. לכן, אין סיבה שמדינות לא ינהלו שיחות לשדרוג צבאה של לוב למודרני. אם אנחנו לא ננהל עמם מגעים, יש מדינות נוספות שיעשו זאת. גם האיטלקים, הבריטים והרוסים מנהלים עמם מגעים".
בינתיים, נשיא צרפת ניקולא סרקוזי, שכבר יצא לחופשת הקיץ שלו, הודיע כי הוא תומך ביוזמה לפתיחת חקירה, ואמר כי הוא משוכנע שהיא תגלה שכל ההצהרות הרשמיות של צרפת בנושא היו נכונות, ושלא מדובר בעסקת חליפין.
מהלכיה של צרפת, שהביאו לשיחרור האחיות הבולגריות התקבלו בתגובות מעורבות. כולם ברכו כמובן על השיחרור של הזרים לאחרי שמונה שנים קשות בכלא, אולם באירופה - וגם בצרפת - הביעו הסתייגות מהעובדה שסרקוזי שלח את רעייתו ססיליה ללוב כדי להחזיר את הבולגריות הביתה. בין השאר נטען כי נשיא הטרי קוטף למעשה את הפירות של מאמץ כלל אירופי שנמשך שנים רבות, ועושה זאת למטרות פוליטיות.
בנוסף, מתחו באירופה ביקורת על העובדה שיממה לאחר שיחרורן של הבולגריות בא סרקוזי ללוב וחתם עימה על הסכם לשיתוף פעולה צבאי וגרעיני. בגרמניה טענו תחילה שצרפת לא הייתה צריכה לפעול בנושא לבדה וללא התייעצות עם גורמים אחרים באיחוד האירופי, וגם אמרו שהסכם "גרעיני" עם לוב מהווה סיכון - אך נמנעו מלתקוף את ההסכם הצבאי כולו (אולי מאחר שגם גרמניה שותפה בתאגיד EADS).
בצרפת לעומת זאת הלכו רחוק יותר ומתחו ביקורת על ההסכם כולו, בטענה כי הוא גובש ונתפר מראש בין המדינות בחשאי על מנת להביא לשיחרור הבולגריות - מהלך שחיזק את מעמדו הפוליטי הבינלאומי של סרקוזי.
ראיון שהעניק סייף אל-איסלם קדאפי, בנו של שליט, לעיתון "לה מונד", רק שפך שמן על המדורה. בראיון לפני מספר ימים הוא גילה כי צרפת תמכור לארצו נשק ואמר כי ההסכם שהושג בפרשת האחיות הבולגריות, הוא שסלל את הדרך לעסקת הנשק. הוא דיבר גם על שיחרורו של קצין המודיעין הלובי שנכלא בבריטניה באשמת מעורבות בפיגוע במטוס "פאן-אם" בתמורה לשיחרור האחיות - מה שעורר ביתר שאת את הדרישה לחקור את העסקה.