סיקור עולמי: "סליחה ששרדנו", עם טלאי צהוב
גם באירופה, ארצות-הברית וקנדה לא נשארו אדישים לזעקת הניצולים בירושלים: "רוצים לחזור לאנונימיות ולמות בכבוד", ציטט ה"ניו-יורק טיימס" את אחד מהם. "מחאה על תוספת של 20 דולר", נכתב ב"וושינגטון פוסט". ראש הליגה למניעת השמצה: "הגענו למצב בו ניצולי השואה מוחים נגד המדינה היהודית"
צעדת המחאה של ניצולי השואה ובני משפחותיהם, שנערכה אתמול בירושלים, תפסה הבוקר (יום ב') כותרות בעיתונים רבים בעולם - ולא תרמה רבות לתדמיתה של ישראל בחו"ל. בכל הדיווחים תורגמה תוספת הקצבה שנקבעה לניצולים למטבע המקומי כמתבקש, אך הדבר רק המחיש עד כמה זעום הסכום שאמורים הניצולים לקבל בחודש.
כותרת הידיעה בעיתון האמריקני "וושינגטון פוסט" הכריזה: "ניצולי השואה מוחים על תוספת של 20 דולר". ואם באמריקה זה נמדד בדולרים - באירופה מדברים על הכבוד: ב"הראלד טריביון", גרסת העיתון המופצת ביבשת אירופה, נכתב כי "ניצולי שואה הזועמים דורשים ממשלת ישראל לטפל בהם טוב יותר".
ראש הליגה למניעת השמצה, אברהם (אייב) פוקסמן, אמר הלילה בשיחה עם ynet, כי מדובר במצב מביש למדינת ישראל, אולם הוסיף שבנושא הזה פחות חשוב לו מה חושבים עלינו בחו"ל. "הנושא אינו ההשלכות והתגובות בחו"ל, אלא העובדה שהם הופקרו והוזנחו. זה מאוד עצוב שהגענו למצב הזה שניצולי השואה מוחים נגד המדינה היהודית, על שאינה רגישה לצרכים שלהם", אמר פוקסמן, ניצול שואה בעצמו.
צעדת המחאה אתמול בירושלים (צילום: גיל יוחנן)
בניגוד לעיתונים אחרים, שהסתפקו בדיווחים של סוכנויות הידיעות, ה"ניו-יורק טיימס" פרסם דיווח מאת שליחו בישראל, סטיב ארלנגר, פרשן מדיני בעל מוניטין, שנשלח לכסות את ההפגנה. ארלנגר ציטט את דבריו של שמוליק רייניש, אחד הניצולים, שאמר: "הלב כואב שנזקקנו להפגנה הזו כדי שהמדינה תיתן לנו את הכסף שמגיע לנו. אנחנו רוצים לחזור לאנונימיות שלנו ואנחנו רוצים למות בכבוד".
ב"טלגרף" הבריטי צוטט קשיש בן 80, יוצא הונגריה, שלקח חלק בהפגנה: "כל-כך הרבה אנשים ניספו, 160 רק מהמשפחה שלי. אנחנו שרדנו, באנו לבנות פה - אבל האנשים שחיים כאן לא הבינו אותנו. אנחנו מבקשים שהם יקחו אותנו בחשבון".
בדיווח של סוכנות הידיעות "רויטרס" צוין שכמה מפגינים נשאו טלאי צהוב, כמו זה שהיהודים אולצו לענוד על ידי הנאצים, וכי במהלך ההפגנה הונפו כרזות עליהן נכתב "סליחה ששרדנו". בידיעה, שהפיצה הסוכנות בכל רחבי העולם, נכתב
שבישראל חיים כיום כרבע מיליון ניצולי שואה, שחלקם חיים בעוני ואינם מסוגלים לשלם את הצרכים הבסיסים שלהם הכוללים רפואה, חשמל ומזון.
בכותרת הידיעה בעיתון "לוס-אנג'לס טיימס", החתומה על-ידי שליח העיתון בארץ, נכתב: "בישראל, ניצולי השואה דורשים יותר עזרה". הפרסום בעיתון הקנדי "כרוניקל ג'ונרל" מאונטריו קשה אף יותר: "ניצולי השואה טוענים שהם נגזלו על-ידי ממשלת ישראל".
בני יותר מ-80, בחום של אוגוסט
העיתון הצרפתי "לה פיגרו" שלח להפגנה את הכתב בירושלים מארק הנרי, שהדגיש כי רוב הניצולים שהשתתפו בה היו בני יותר מ-80, ולמרות זאת צעדו "בחום של אוגוסט... כמה מאות מטרים מבניין הכנסת אל מול לשכת ראש הממשלה". גם הנרי ציין כי חלק מהמשתתפים ענדו את הטלאי הצהוב אך הדגיש כי היו רבים שהעדיפו שלא לעשות זאת מפאת העוצמה שטומן הסמל הזה בחובו.
העיתון דיווח כי בין המשתתפים בהפגנה היו לא מעט צעירים, שהגיעו על מנת להביע הזדהות עם הניצולים המבוגרים, ש"רק רוצים לחיות ולסיים את חיינו בכבוד", כפי שאמר אחד המשתתפים. הכתב ציין כי שלט שחור אחד שהוצב לצד המפגינים סיכם את כל האירוע במלים מרות: "העולם זוכר; ישראל שכחה".
"'סבלנו מספיק. הממשלה צריכה לתת לנו מה שמגיע לנו. לא לתת לנו צדקה', אמר אחד המפגינים, שמואל רייניך, ובקושי הצליח לעצור את דמעותיו", סיפר הכתב הנרי.
הסיפור זכה לאיזכורים גם בעיתון "האוסטרליין" ועיתונים נוספים בארצות הברית, וכן ברשתות שידור בבריטניה, ארצות הברית, קנדה ואוסטרליה - מדינות שבהן מתגוררים לא מעט ניצולי שואה.
גם כלי תקשורת ערביים סיקרו את ההפגנה, והסתמכו בעיקר על ציטוטים מהעיתונות הישראלית ועל דיווחי סוכנויות הידיעות. אתר תחנת הטלוויזיה "אל-ג'זירה" באנגלית דיווח על "ניצולי השואה שיצאו לרחובות למחות נגד כוונת המדינה לתת להם קצבאות 'מבישות'". האתר הדגיש את העובדה שהניצולים לבשו מדי אסירים וטלאים צהובים. גם העיתון "גלף טיימס" היוצא לאור בקטאר פרסם ידיעה על האירוע בהסתמך על דיווחי סוכנות הידיעות הצרפתית.