ירושלים בלוז: סנדרסון והרב קוק על במה אחת
חוץ מדור מסיקה-פלס, מבית הספר למוזיקה רימון יצאו גם יוצרים פחות אינסטנט. צורי קרש, הסולן של "ירושלים בלוז", לוקח את ההרכב לכיוונים לא פופיים לחלוטין, ולהופעה שמשלבת בלוז, פולק ורוק בכישרון רב. הזהו דור ההמשך לבלוז כנעני?
חצר תיאטרון ה"חאן" בעיר הבירה, ליל קיץ פלוס בריזה ירושלמית נעימה שחסרה כל כך בימים אלה. כ-150 איש שמכירים, או רוצים להכיר, את ההרכב המוזיקלי "ירושלים בלוז" מחכים להופעה שתתחיל.
עד לפני חצי דקה סביר להניח שרובכם עדיין לא שמעתם על ירושלים בלוז, אבל אם לסמוך על ההופעה מלאת האנרגיות והכישרון שהם נתנו באמצע השבוע שעבר במסגרת פסטיבל "חופשי בקיץ", עוד תשמעו עליהם. והרבה.
ירושלים בלוז בתיאטרון החאן (צילום: גיל יוחנן)
ההרכב הצעיר כולל חמישה נגנים - צורי קרש, עידו גולדברג, קרן גולן, דניאל שטראוס ושלומי רשלבך. הם כבר על הבמה, אך הבאלאנס נמשך. אחרי דקות ארוכות של ציפייה, הם עולים על הגל הנכון, ויוצאים לדרך. "זה כמו להגיע לדייט שמתחיל בלראות את הבחורה מתאפרת", יתבדח איתי אחר כך, צורי קרש, הסולן.
קרש, בן 33 ובוגר בית הספר למוזיקה רימון שהוציא מבין כתליו את דור המסיקות האלמותי, הוא הרוח החיה שמאחורי ההרכב. "אנא עבדא דקודשא בריך הוא" הם פותחים עם מילים מהמקורות, והקהל מצטרף. מיד אחר כך עוברים ללאה גולדברג ולדני סנדרסון, וממשיכים לשירים מקוריים מבית היוצר שלהם.
"את השיר הבא כתב הרב קוק", מציג צורי, והקהל צוחק. "מה אתם צוחקים?", מחייך גם הוא, "הרב קוק, מעבר להיותו אישיות מדהימה, היה משורר דגול. כל ההגות הפילוסופית שלו כתובה בעצם בצורת שירה".
"משורר התשובה, הנולדת כבר?", הוא שר ברגש את המילים היפות של משורר התשובה, הרב קוק, הרלוונטיות כל כך לימינו, כשחודש התשובה אוטוטו בפתח. הנגינה מהפנטת, העיבוד מיוחד, והקול נוגע.
טקסטים מהמקורות, הרב קוק, לאה גולדברג וסנדרסון (צילום: גיל יוחנן)
הייחוד של ירושלים בלוז, שיחגגו בימים אלו שנה להקמה, היא בעיבודים המקוריים, בשילוב קול שנוגע בדיוק במקומות הנכונים. למרות החזות הדוסית של חלק מהם (צורי על הבמה עם ציציות בחוץ וסנדלי שורש), הם מצליחים למשוך גם קהל לא דתי, בין השאר בזכות שילוב הסגנונות והעיבודים העשויים היטב ובכישרון רב.
ערבוביה בלתי אפשרית
"אני עוסק בכל מה שממלא את עולמי הפנימי, הכולל גם דברים של קודש וגם של חול", מסביר צורי, "זה לא לגמרי פולק, לא רוק וגם לא בלוז, אבל זה כן כל אחד מהדברים האלה. פולק-רוק מקומי. זה גם הקטע של העיר הזאת, ירושלים, יש פה הכל, גם עבר מאוד גדול וגם הווה מאד תוסס. מצד אחד קורים פה דברים כל הזמן, ומצד שני, יש פה חתיכת היסטוריה. אני מרגיש מאוד שייך לעיר הזאת, יש פה ערבוביה באמת בלתי אפשרית, שאיכשהו מחזיקה יפה".
לירושלים בלוז קהילת מעריצים נאמנה, שהתהוותה בעיקר כתוצאה מדף היוצר של קרש, המפורסם בערוץ "ביכורים" שבאתר "כיפה", וכן, מפה לאוזן - שיטה המוכיחה את עצמה בעיקר אצל חובשי הכיפות שבינינו, בזכות חוק דתיים שלובים. "זו ההופעה השלישית שלהם שאני הולכת אליה ובכל פעם אני נהנית מחדש", מספרת מישהי מהקהל. "הוא יוצר מאוד מוכשר בעיניי, מגיע להם להצליח", מוסיפה אחרת.
אז אמנם ראינו איך הבחורה מתאפרת, עוד בטרם יצאה לדייט, אבל לא תאמינו, יש בהחלט מצב לדייט שני.