החיילים שסירבו נשפטו ל-28 ימי מחבוש
מפקד חטיבת "כפיר" שפט הערב את 12 החיילים שהודיעו כי הם מסרבים לקחת חלק במשימת פינוי המשפחות בשוק בחברון. מלבד עונשי המאסר נקבע כי החיילים לא ימשיכו בתפקידם כלוחמים. במקביל החל צה"ל לפרוס מחסומים כדי למנוע מפעילי ימין להיכנס לחברון. "כנגד מתיישבים שינהגו באלימות כלפי כוחות הביטחון תהיה אפס רגישות", אמר גורם צבאי
צה"ל ממצה את הדין עם הסרבנים. 12 חיילי חטיבת "כפיר", שהודיעו הבוקר כי הם מסרבים לקחת חלק במשימת פינוי המשפחות היהודיות מהשוק הסיטונאי בחברון, נשפטו הערב ל-28 ימים בכלא הצבאי. הפינוי צפוי להיערך מחר והחיילים שנשפטו אמורים היו להוות חלק מהכוח המוצב במעגלים החיצוניים, המגבה את הכוחות המפנים. אלוף משנה איתי וירוב, מפקד החטיבה, היה זה ששפט את החיילים - בהם שני מפקדי כיתות. מלבד עונש המחבוש, קבע אל"מ וירוב במהלך הדיון המשמעתי כי כל 12 החיילים לא יחזרו להיות לוחמים בהמשך השירות.
בתוך כך החל כבר הערב צה"ל לפרוס מחסומים באזור גוש עציון ויהודה על מנת למנוע ממתנחלים ופעילי ימין להגיע לחברון ולהתבצר בשוק הסיטונאי. הכוחות צפויים להתפרס בשטח לפנות בוקר על מנת להתחיל בפינוי עצמו בשעות הבוקר המוקדמות. גורמים בצה"ל אמרו הערב ל-ynet: "כנגד מתיישבים שינהגו באלימות כלפי כוחות הביטחון תהיה אפס רגישות והכוחות יפעלו בנחישות כלפי אותם מתפרעים וימצו עימם את הדין".
מדובר בחיילים בשירות סדיר מבסיס האימונים (בא"ח) של חטיבת "כפיר", הנמצא בבקעה. החיילים היו אמורים להחליף מחר כוח של מג"ב, כדי לאפשר את השתתפותו בפינוי המשפחות מהשוק. בעקבות מחאתם, ישבו עמם המפקדים והסבירו להם את חשיבות המשימה ומאוחר יותר הוחלט להעמידם לדין על סירוב פקודה.
במהלך היום, עם התגלגלות הפרשה, הגיעו בני-משפחה של כמה מהחיילים לבסיס בקעות בו הם נמצאים, התיישבו מול הש"ג והצהירו כי יחסמו את האוטובוסים. בשלטים שהכינו נכתב: "בן שלי, אל תגרש". תומר, אחיו של אחד החיילים הסרבנים, אמר ל-ynet: "באנו לכאן כדי להגיד: אם רוצים לפנות יהודים, שישלחו משטרה או יס"מ, ולא את חיילי צה"ל. אחי וחבריו נשלחו להחליף מג"בניקים שיפנו יהודים וזו בפירוש עזרה לפינוי. זו לא משימה ראויה לצבא שאמור להגן על מדינת ישראל. צה"ל לא אמור להיות שותף בגירוש יהודים מעיר האבות, ואנחנו כאן כדי לעזור לאחינו מחברון".
במהלך היום טענו רבני יש"ע כי הצבא הסכים לכך שלא יקחו חלק במשימת הפינוי. לדבריהם, לאחר שהתייעצו עימם החיילים בסוגייה הם פנו אל הרב הצבאי הראשי, תת-אלוף אבי רונצקי. למיטב הבנתם הוחלט בצבא כי בסופו של דבר 60 חיילים ייצאו לסייע במשימת הפינוי ולאחר התייעצות עם מפקד הגדוד והרב הראשי הוסכם כי 25 חיילים יישארו בבסיס. 13 חיילים נוספים מאותה יחידה, הוציאו, לטענת הרבנים, פטור רפואי.
בצה"ל לא ידעו על כל סיכום בנוגע למתן פטור לחיילים מהמשימה. "המפקדים הבהירו לחיילים את מהות המשימה וחשיבותה", אומרים בדובר צה"ל, ומבהירים: "צה"ל יפעל בנחרצות נגד כל גילוי של סרבנות בקרב חייליו. הסמכות הפיקודית בצה"ל היא אחת, והחיילים אינם רשאים לבחור את משימותיהם, קשות ככל שיהיו". עוד נאמר כי "צה"ל ימשיך לפעול ולמלא את המשימה שהוטלה עליו על-ידי הדרג המדיני, וכל מקרה של סירוב יטופל משמעתית בחומרה רבה".
בשיחה עם ynet אחר הצהריים אמר הרב רבינוביץ', עימו בין הייתר התייעצו החיילים, כי אלו לא שאלו אותו האם לקחת חלק במשימת הפינוי אם לאו, אלא כיצד לנהוג כלפי חבריהם ליחידה: "לחיילים הייתה הבנה פשוטה ואמיתית שפקודה כזו הם לא מקיימים". לדבריו, ההתייעצות איתו ועם רבנים נוספים נגעה לשאלה האם לנסות לשכנע גם את שאר חיילי היחידה שלא להשתתף בפינוי או להסביר באופן פרטי למפקד הגדוד כי הם אינם יכולים לקחת חלק במשימה שהוטלה עליהם.
הרב רבינוביץ' השיב להם כי "כל חייל צריך להכיר את הכוחות שלו מתוך הנחה שיוכל לשאת בתוצאות ויעשה את הדבר היעיל ביותר ביחס לאמונתו". בתשובה לשאלה מה יהיה על צבא שמידיו נשמטת הסמכות העליונה לקבוע פקודות לטובת הוראותיהם של רבנים, ענה הרב רבינוביץ': "בכל מדינה מתוקנת הסמכות העליונה היא הסמכות המוסרית. צבא שפועל כאילו הוא הסמכות העליונה - סופו להתפורר".