"צה"ל לא פועל מספיק להרתיע סרבנים"
מפקדים בחטיבות סדירות מבהירים כי אסור לאפשר מצב בו חיילים רבים נהנים מהטבות של מסלול בני הישיבות ובמקביל עושים לעצמם דין ומסרבים פקודה. בצה"ל יבחנו את האפשרות "להעניש" את 12 החיילים שסירבו פקודה בהארכת שירותם לשלוש שנים מלאות, במקום שנה וחצי
פרשת סירובם של חיילי גדוד "דוכיפת" שבה והעלתה קריאות מצד מפקדים בכירים בצה"ל לשקול את מסלול השירות המקוצר של בני ישיבות ההסדר. "שוב קיבלנו הוכחה כי חיילים אלה, שאין ספק באשר למקצועיותם, הולכים אחר הרב ולא אחר המפקד שלהם", אמר מפקד באחת החטיבות הסדירות. "עובדתית - מרבית אוכלוסיית הסרבנים מגיעה ממגזר זה שנהנה מהטבות מפליגות וצריך אחת ולתמיד להבהיר כי סרבנות והטבות לא הולכים ביחד".
קולות דומים נשמעו בחודש יולי 2005, על רקע תוכנית ההתנתקות. מפקדים בשטח הביעו אז חשש, שגם התממש במספר מקרים, כי הסרבנות תגיע מתוך מחלקות המורכבות מבני הישיבות וכי יש לעשות מעשה בטרם יהפכו המקרים הנקודתיים לתופעה מתפשטת. הרמטכ"ל דאז, דן חלוץ, איים: "אי אפשר לקיים מערכת דואלית ולקרוא לאנשים לסרב, ובה במידה ליהנות מתנאי ההסדר מול צה"ל. בלתי מתקבל על הדעת גם להנות מההסדרים וגם לא לקיים אותם. זה לא יימשך אם זו תהיה תופעה שכיחה, ודי לחכימא ברמיזא".
בפועל לא חל כל שינוי והערב הודו מפקדים בחטיבות הסדירות בצה"ל, כי מקונן בהם אותו חשש. לדבריהם, נדמה לעתים כי צה"ל לא מפעיל די הרתעה כדי שמקרים כמו אלו שהיום היום בגדוד "דוכיפת" לא יחזרו על עצמם. מי שכן פועל בנושא הוא ראש אגף משאבי אנוש, האלוף אלעזר שטרן, הדוגל בשילוב בני ישיבות ההסדר ביחידות מעורבות עם חיילים שלא מן מהמגזר. שטרן,כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, אף החליט כי בגיוס הנוכחי - אוגוסט 2007 - לא יהיו בני ישיבות הסדר בחטיבות היוקרתיות גולני וצנחנים, אלא אם כן יסכימו לשרת במחלקות מעורבות.
העונש אותו קיבלו החיילים - 28 ימי מחבוש בפועל - הוא המקסמילי אותו יכול להטיל מח"ט - קצין בדרגת אלוף משנה בצה"ל, עם זאת כבר אמש הודו גורמים צבאיים כי מעבר להחלטה על המאסר והשעייתם מתפקידם כלוחמים, תיבחן האפשרות לבטל את המסלול במסגרתו הם משרתים כך שישלימו שלוש שנים במדים (במקום שנה וחצי). ההחלטה בעניין תיפול לאחר התייעצות עם האלוף שטרן.
מעניין לציין כי אחד ממפקדי הכיתות שסירב פקודה אתמול הוא ממפוני גוש קטיף, תושב נווה דקלים לשעבר. חבריו של החייל ציינו כי לא היה מסוגל לקחת חלק במשימה, ללא קשר לעברו האישי: "הוא הרגיש שזה נוגד את ערכיו ולכן החליט מה שהחליט. במהלך המשפט שערך לו המח"ט הוא לא ביקש הנחות כי זאת הדרך בה הוא מאמין".
בתוך כך הביעו אתמול גורמים בעמותת "נצח יהודה" - שעומדת מאחורי הקמת גדוד הנח"ל החרדי - זעם על גורמי ימין, ביניהם רשמיים, שהפעילו לחץ על חיילים לסרב פקודה. הגורמים ציינו כי במהלך היום שוחחו גורמים אלו עם רבני העמותה וכן עם מספר טירונים המיועדים לשרת בחטיבת "כפיר" וניסו לשכנע אותם להצטרף לחבריהם הסרבנים.
בתגובה, שוחחו מפקדים מבסיס ההדרכה החיילית של חטיבת "כפיר" עם מספר טירונים שביקשו לברר עימם את המשימות בפניהם הם עומדים ובמקביל שוחחו רבנים עם החיילים והבהירו להם כי אין כל פסק הלכה המתיר לסרב פקודה. "לא ייתכן שחייל יקבל מספר שיחות טלפון מפעילי ימין בחברון שיעשו לו שטיפת מוח", אמרו בעמותה. "הגדוד הזה מסמל יותר מכל את הדו קיום בין חלקי העם בישראל ואסור להכניס לתוכו מחלוקות פוליטיות. החיילים האלה צריכים להתרכז בשירותם הקרבי. כל מי שמנסה להכניס לתוך זה פוליטיקה - עושה מעשה שלא יעשה".