שתף קטע נבחר

 

שנה לאולימפיאדה: סין חוטפת אש מכל הכיוונים

סין סופרת מהיום שנה לפתיחת המשחקים האולימפיים אבל על החגיגות מעיבות כמה עננות שחורות. ארגוני זכויות אדם מתריעים כי בייג'ינג לא עמדה בהתחייבויותיה לשפר את מצב זכויות האדם במדינה, חופש העיתונות עדיין מוגבל, האוכל מזוהם והאוויר רעיל. אז האם יש סיבה למסיבה?

הפגנות למען זכויות אדם ליד החומה הסינית, מבול של דו"חות שליליים מארגונים בינלאומיים ועננת ערפיח מעל בייג'ינג - אין ספק שלא כך קיוותה הממשלה הסינית לציין שנה לפתיחת המשחקים האולימפיים בבייג'ינג. היום (ד') ייפתחו בבירה הסינית החגיגות לציון שנה לאולימפיאדה, וסין תתחיל לספור לאחור לקראת 8 באוגוסט 2008. ההכנות בעיצומן, תנופת הבניה מרשימה וההשקעה ניכרת - אך מנגד מתעוררת דאגה מבעיות חמורות שונות, פוליטיות, סביבתיות וחברתיות, ומבחינות רבות אין שום סיבה למסיבה. 

 

ביום שני השבוע, עיכבה המשטרה הסינית לחקירה כמה עיתונאים שהשתתפו בהפגנה של ארגון "עיתונאים בלי גבולות" מול משרדי המועצה האולימפית הסינית. המפגינים דרשו מהרשויות לאפשר חופש עיתונות. הם שוחררו שעות ספורות לאחר מכן, אבל לא קיבלו כל הסבר לעיכוב. התקרית עוררה דאגה רבה בקרב עיתונאים ומערכות תקשורת בעולם, שמא ההתחייבות של סין להבטיח חופש עיתונות במהלך המשחקים האולימפיים ריקה מתוכן.

 

"העובדה שממשלת סין ממשיכה להטריד ולעכב עיתונאים מציגה את התחייבותה של בייג'ינג להרחיב את חירויות התקשורת כמזימת יחסי ציבור ולא כמדיניות כנה", אמר בראד אדמס, מנהל סניף אסיה של ארגון זכויות האדם Human Rights Watch. גם ארגון אמריקני המכונה "המועצה להגנה על עיתונאים" טען כי סין עצרה לפחות 29 עיתונאים - כתבים ועורכים - בשל עבודתם. "לפני עשור, ראינו בסין נטייה לעשות ליברליזציה של התקשורת, אבל מאז שהו נכנס לתפקיד חלה נסיגה משמעותית", אמר מתאם פעילות המועצה באסיה, בוב דיטץ.


שוטר מנסה למנוע מעיתונאי לצלם בכיכר טייננמן (צילום: רויטרס)

 

פרשנים הסבירו כי מבחינה זו נתונה ממשלת סין בדילמה מורכבת. מחד היא רוצה להפגין פתיחות רבה ככל הניתן לעיני המערב - כדי להדוף את הביקורת המוטחת בה בגין שחיקת חופש הביטוי. מנגד עדיין חוששים בממשל הסיני כי שיחרור של המגבלות המוטלות על התקשורת יעודדו ביקורת חריפה עוד יותר על המשטר מצד ארגוני אופוזיציה, ויערערו את יציבות השלטון.  

 

אבל לא רק חופש העיתונות זוכה לביקורת; גם מצב זכויות האדם במדינה עדיין טעון שיפור רב. אחרי גל הדיווחים על פינוי של תושבים בכוח ובלי פיצוי מבתיהם, כדי לפנות מקום להקמת איצטדיונים, תחנות רכבת וכבישים, הבטיח המשטר הסיני להעניק תשומת לב רבה יותר לזכויות אדם. במערב קיוו כי השלטון הסיני, שכה חרד לתדמיתו, ימלא את ההבטחה.

 

אך מדו"חות שהגישו בשבוע האחרון ארגוני זכויות אדם בינלאומיים, עולה כי למרות הבטחותיה של בייג'ינג לשפר את מצב זכויות האדם במדינה לקראת המשחקים האולימפיים - המצב הקשה נמשך. פעילי אופוזיציה ומבקרי המשטר מספרים על התעמרות נמשכת מצד השלטונות, מעצרי בית ממושכים, מעצרי שווא, איומים מצד המשטרה והאשמות בחתרנות. במערב עדיין

 

מה שמעצים את האכזבה מאזלת היד הסינית היא העובדה האירונית שאת החגיגות לציון שנה לאולימפיאדה עורכת סין דווקא בכיכר טייננמן - המקום בו דוכאו באלימות קשה הפגנות הסטודנטים למען הדמוקרטיה ב-1989.

 


הולך ונבנה - אך באיזה מחיר. האיצטדיון האולימפי בבייג'ינג (צילום: AP)  

 

דינג זילין, שבנו נהרג בהתנגשויות עם החיילים לפני 18 שנה, דורש מממשלת סין לעשות צדק עם נפגעי אירועי 1989. דינג הוא אחד מבין 40 פעילים סינים שחתמו על מכתב פומבי שהוגש לנשיא ולממשלתו, שבו דרשו להגביר את חירויות הפרט במדינה לקראת האולימפיאדה. "תנו לאזרחים סינים שאולצו לצאת לגלות בשל עמדותיהם הפוליטיות, או בשל דתם ואמונותיהם, לשוב הביתה כדי שיוכלו ליהנות מהאולימפיאדה בארץ מולדתם ולא בארץ נוכרייה", כתבו הפעילים במכתבם.

 

ואם היה צריך תזכורת לכך שהאולימפיאדה עלולה לספק הזדמנויות רבות להפגנות נגד המשטר - מסר ארגון "סטודנטים למען טיבט חופשית" כי שישה פעילים מערביים של הארגון נעצרו אתמול, לאחר שתלו על אחד ממקטעי החומה הסינית שלט הדורש לתת עצמאות לחבל הארץ ההררי, הכבוש מאז 1950.


מפגינים למען עצמאות טיבט - בניו דלהי, הודו (צילום: AFP)

 

"ממשלת סין מנצלת את האולימפיאדה כדי להפוך למעצמה עולמית מקובלת", אמר טנזין דורג'יי, סגן מנהל הארגון. "ההפגנה שערכנו בחומה - הסמל המוכר ביותר של סין - נועדה לשגר מסר ברור שחלומה של סין להיות מעצמה עולמית מובילה לא יוכל להתגשם כל עוד היא ממשיכה בכיבוש הברוטלי של טיבט".

 

אוויר מזוהם ומזון נגוע

ואם לא היה די בכל אלה, הרי שגם מצב איכות הסביבה והבריאות במדינה שהביאה לעולם את נגיף ה-SARS מעורר דאגה. בתקופה האחרונה עולה שוב ושוב שמה של סין כמקור לתרופות מזוייפות או מוצרי מזון בלתי ראויים למאכל אדם, מזוהמים ואפילו רעילים.

 

היום הכריזה סין על תוכנית רב שנתית לשיפור הפיקוח על המזון, בעלות של מילארד דולר, מארגני האולימפיאדה הבהירו פעמים רבות כי נושא ההיגיינה נמצא בעדיפות עליונה ויעשו שימוש אפילו בלוויינים כדי להשגיח על אספקת האוכל לכפר האולימפי. אך דברים אלה אינם מרגיעים במיוחד, כאשר במקביל מנסה ממשלת סין לאתר משלוח של בשר חזיר נגוע במחלות, ולמנוע ממנו להגיע לשווקים, ובעת שבארצות הברית מדווחים על משלוח ענק של פירות ים מסין שלא עבר בדיקות כראוי. 


פליטת מזהמים בבייג'ינג. איכות האוויר מעוררת דאגה (צילום: רויטרס)

 

חבר הוועד האולימפי העולמי, ג'ון קואטס, המכהן גם כראש הוועד האולימפי של אוסטרליה, אמר בראיון לעיתון הבריטי "דיילי טלגרף" כי הורה לספורטאים שלא לאכול מחוץ לכפר האולימפי. "לא נמליץ לספורטאים על שהות ארוכה בסין קודם למשחקים. דבר כזה עלול רק להגביר את סיכויים ללקות במחלות הקשורות למערכת העיכול או לדרכי הנשימה", הוסיף, והתייחס לבעיה הבוערת הנוספת המטרידה את הוועד האולימפי העולמי - זיהום האוויר.

 

כי לא רק האוכל מסוכן בסין - גם האוויר. כלי התקשורת במדינה דיווחו אתמול כי לשוטרי התנועה בבירה הסינית יש תוחלת חיים של 43 שנה בלבד, בשל התנאים הקשים שבהם הם עובדים, ובעיקר בעקבות הזיהום שהם נושמים. נשיא הוועד האולימפי העולמי, ז'אק רוג, אמר כי אם איכות האוויר לא תשתפר, יהיה צורך לערוך שינויים במתווה המשחקים. למרות שרוג הבהיר כי הוא מרוצה מהתקדמות ההכנות לקראת היום הגדול, הוא הבהיר כי אם מאמציה של הממשלה הסינית לשפר את איכות האוויר לא ישתפרו, יהיה צורך לדחות כמה תחרויות.

 

"זו אפשרות", אמר רוג בראיון לרשת הטלוויזיה CNN. "לא כל התחרויות נמצאות בסכנת ביטול או דחייה. הדבר נוגע בעיקר לתחרויות הסיבולת, כמו מירוץ האופניים שנמשך כשש שעות. זה רק אחד המירוצים שעלולים להידחות", הבהיר.

 

ה"טלגרף" דיווח כי נבחרת השחייה של בריטניה צפויה להתאמן בעיר אוסאקה ביפן ולהגיע לבייג'ינג רק שלושה ימים קודם לפתיחת תחרויות השחייה – במקום לבוא לבייג'ינג עשרה ימים קודם לתחרויות, כנהוג. גם המשלחת האוסטרלית צפויה לאחר את בואה לבירה הסינית ולנחות שם רק חמישה ימים לפני פתיחת המשחקים. בקנדה שוקלים לנקוט צעדים מרחיקי לכת עוד יותר נגד הערפיח, כגון חלוקת משאפי ונטולין לספורטאים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ערפיח בשמי בייג'ינג
צילום: רויטרס
פקק תנועה בבירה. שוטרי תנועה מתים בגיל צעיר
צילום: רויטרס
מומלצים