10 דרכים להתמודד עם פחד קהל
ניסיתם להתחמק, המצאתם תירוצים, ביקשתם דחייה - אבל שום דבר לא עזר ואתם צריכים להתייצב מול אנשים. בין אם מדובר בקהל של אלפים או בהתכנסות אינטימית, פחד הקהל משתק. הידיים מזיעות, הרגליים רועדות והמלים לא מסתדרות כל כך טוב בפה. החדשות הטובות: זה קורה גם לטובים ביותר, אפשר להתגבר על זה
קוראים לזה פחד קהל. אתה יכול להיות בעל רעיונות מבריקים, שעשויים לקדם את החברה, אולם מול אנשים אחרים המילים לא יוצאות מהפה. אתה מגמגם, המילים מהוססות, והיושבים מולך דוחים את הרעיון המעולה שהצעת בלי לחשוב פעמיים. פחד קהל הוא מכשול העלול להביא את הקריירה למבוי סתום. "אנשים שחוששים לדבר בנוכחות אחרים מזיקים בעיקר לעצמם", אומר אבינעם הדס, יועץ אסטרטגי ומאמן אישי לקידום מנהלים ועסקים. הוא מספר על מנהלת בכירה, בעלת רשת של סניפים, שהייתה צריכה להגיע מדי ערב לישיבה בסניפים, ולא עמדה בלחץ. היא איחרה בכוונה כדי להגיע בתום הפגישה כך שלא תצטרך לדבר. "בסופו של דבר היא הוציאה לעצמה שם רע. העובדים חשבו שהיא מאחרת כי לא אכפת לה מהם ושהיא מזלזלת בעסק".
אנשים פוחדים מהפחד (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
ד"ר ערן חיות, פסיכולוג קוגניטיבי ומרצה באוניברסיטה הפתוחה, אומר כי אנשים פוחדים מהפחד ולכן אינם מצליחים לסלק אותו" .אנשים יודעים שתתעורר חוויית חרדה והם בעצם פוחדים מהפחד כשאנחנו מפחדים אנחנו יכולים להגיב בשלוש דרכים: להילחם, לברוח או לקפוא. הגוף מגיב לרגשות שלנו. כשאנחנו בורחים זה הכי נורא, כי אנחנו לא מתמודדים. החרדות מגיעות כשמתבלבלים בין מפחיד למסוכן. כשמבינים שעמידה על במה או השתתפות בישיבה זה לא מסוכן, אפשר להשתלט על הרגש. ההרגשה הנוראית של הפחד היא סוג של פאניקה שנעלמת ככל שמתעמתים איתה. אם תישאר ולא תברח, אחרי מספר פעמים תיעלם הפאניקה ותצליח להשתלט על הקהל."
הפחד לא עובר מעצמו, צריך לגרש אותו באימונים שוטפים. "לדבר בפני קהל זו מיומנות נרכשת," טוען הדס.
מה עושים? בעזרת מומחים ליקטנו 10 דרכים שיעזרו לכם להתמודד עם פחד קהל.
1. להעביר את הלחץ לקהל
"כשאתה עומד מול קהל ויש לך תחושה שכולם צופים ומצפים, כדאי להעביר את הלחץ ממך לקהל. כלומר, להטיל על היושבים מולך משימה כלשהי. הם מתעסקים במשימה ולא בך אתה משוחרר והלחץ יורד ממך".
2. לכתוב את הדברים על דף
מה שעובד בשביל טובי הקריינים, השדרנים ואנשי הבמה טוב גם בשבילנו. דודו טופז תמיד מחזיק דף, מיקי חיימוביץ' קוראת מהטלפרומפטר. אף אחד לא מצפה מכם לזכור הכל בעל פה.
3. להשתמש בדמיון מודרך
כשאתם יושבים בישיבת הנהלה, נסו לראות איך אתם נראים מהצד. החשש מונע מכם להציג רעיונות שיכולים לקדם אתכם. מהצד תבחינו שאתם רגילים לגמרי, כמו כל אחד אחר סביבכם.
4. לא להיבהל משאלות
פוחדים שישאלו אתכם משהו שלא תדעו מה לענות? זה קורה תמיד ויקרה תמיד ואין מה להיבהל. תגיד בפשטות שאינך יודע, שאתה מברר ותחזור עם תשובה בהקדם. "מקסימום יהיה לך קצת יבש בפה, מקסימום תגיד אני לא יודע או תחשוב על איזושהי תשובה מתחמקת," אומר ד"ר חיות.
5. לא לחשוש מעימותים
הפחד להיגרר לוויכוח ולהפסיד, גורם לאנשים להיראות חלשים מכפי שהם באמת. הדס: "צריך להשתמש בשיטת המו"מ. במקום להגיד למישהו שהוא טועה שאל אותו מה דעתו על העניין. אם אתה רוצה להשיג משהו, תציע משהו בתמורה".
6. להוציא ידיים מהכיסים
אביטל זלמנוביץ,' מומחית לשפת גוף ומרצה ב'בימת העסקים,' מרכז לאימון בהופעה עסקית, מציעה טריק שיסתיר את הידיים הרועדות: לאחוז אותן זו בזו, כאילו אנחנו לוחצים לעצמנו את היד זה נראה כאילו אנחנו עומדים למחוא כפיים. ברגע שפותחים את כפות הידיים יש יותר נוכחות ואתה יותר חזק, כי אתה תופס יותר נפח. כשאתה עם ידיים בכיסים, אתה מכווץ את עצמך. להחזיק
ידיים בכיסים משדר חוסר ביטחון, מופנמות ואולי גם זלזול. רצוי לצעוד על הבמה כדי לעורר איזשהו עניין ולפתוח ולסגור את כפות הידיים".
7. להישיר מבט
אחד הדברים הכי קשים לאנשים הסובלים מפחד במה זה להישיר מבט. זלמנוביץ:' "כשלא מסתכלים בעיניים נוצר מצב של חוסר אמינות, ויש בעיה של סמכות. הפתרון הוא להישיר מבט, אבל לא ממש לתוך העיניים. מסתכלים בין העיניים, על 'העין השלישית.' בישיבות תמיד יהיה סוג של מרחק, שולחן בינינו, כך שזה לא ייראה כאילו אנחנו פוזלים. אם אני נותנת מצגת, הדרך היא להסתכל על הפדחות של האנשים. מבחינת הפרספקטיבה זה נראה שאני מסתכלת עליהם וכך נמנעת מבוכה. אם יש הרבה אנשים צריך לסרוק אותם בשיטת הממטרה, לעבור מאחד לשני - על ידי מבט בפדחת שלהם, קצת מעל העיניים, וכך לחבר אותם אלי וליצור קשב."
8. לשבת זקוף
הפחד מדביק אותנו לכיסא, מחליש ומקטין אותנו. "מי שסובל מפחד קהל מתכווץ בכיסא ונראה קטן," היא אומרת, "כדאי לשבת זקוף, כשהרגליים מקבילות ולהחזיק את הידיים על הברכיים. נסו את זה רגע. כשכפות הידיים על הברכיים הגב נתמך ההופעה מכובדת ואנחנו לא רועדים. כך תופסים יותר מקום במרחב ותופסים סמכות."
9. לאמץ תקיעת כף אמיצה
אנשים שחוששים להתבלט בקהל לא נוטים ללחוץ יד או מגישים יד ללחיצה רפה וכנועה. המחשבה הראשונה שעולה היא שעם האיש הזה לא כדאי לעשות עסקים
כי הוא נטול עוצמה. זלמנוביץ:' "אם חוששים שיראו שהיד רועדת מגישים אותה בתשעים מעלות, וכך המרפק מכופף ומחזיק יציב את היד".
10. להאמין בעצמך
"כשאתה מודע לחוויה ומוכן להתמודד איתה, אתה מגלה שזה לא נורא כל כך. במבחן התוצאה, הביצוע של אנשים עם פחד קהל אינו פחות טוב מאחרים, כי חרדה לא קשורה ליכולת שלהם באמת לבצע. הדרך היעילה לטפל בזה היא לא לפחד. להבין שהרגש לא יפרק אותך".