שתף קטע נבחר
 

רמת-גן: תיבות קינון למען עטלפי החרקים

פרויקט משותף לעיריית רמת-גן וחוקרי אוניברסיטת תל-אביב מעניק תמריץ לאוכלוסיית עטלפי החרקים, המסוגלת לאכול כמויות עצומות של חרקים מדי לילה. 50 תיבות קינון הותקנו בימים האחרונים במוקדים בהם קיים ריבוי של חרקים, בתקווה כי היונקים המעופפים יעזרו לצמצם את מספרם

עטלפי החרקים זכו השבוע לשיפור ניכר בתנאי המגורים ברמת-גן. העירייה המקומית החליטה לעודד את מלאכתם של העטלפים במלחמתם בחרקים השונים. "להבדיל מעטלפי הפירות שגורמים ללכלוך ולמטרדים המכעיסים את התושבים, גילינו כי ישנם עטלפים שמסוגלים לעזור לנו להפחית את כמויות החרקים באיזור", אומר ממי פאר, דובר העירייה.
 
מצוקת הדיור באיזור המרכז השפיעה לא רק על בני האדם ובשנים האחרונות גם עטלפי החרקים סובלים ממחסור במקומות לינה. "אם בעבר הם נטו לגור בעיקר על גגות רעפים ישנים או בבתים בהם יש סדקים בקירות ובגגות עץ, כתוצאה מהבנייה החדשה והמואצת, מקומות הלינה פחתו בצורה ניכרת", אומר ד"ר בני שלמון, זואולוג ואקולוג מחוז דרום ברשות הטבע והגנים. "התיבות החדשות יכולות להוות עבורם מקום מחסה מצויין".
 


התקנת תיבון הקינון ברמת-גן (צילום: עיריית רמת-גן)
 
עטלפון לבן-שוליים השייך למשפחת הנשפוניים, נחשב לאחד העטלפים הקטנים והמצויים בישראל ומשקלו הממוצע של כל פרט הינו בין חמישה גרם ל-8.5 גרם. הוא ציד מיומן וזריז, המסוגל לצוד חרקים גדולים וקטנים מהאוויר, מהקרקע ומעלוות צמחים. התפריט הלילי של עטלפון לבן-שוליים מגוון ופריך למדי - החל מפרפרים, יתושים וכלה בחרקים שונים. עם רדת החושך הוא יוצא לפעילות מבצעית ולעיתים מצטרף לחבורה בת חמישה עטלפים. "הקולות שהם משמיעים מצליחים להבריח את החרקים שנמשכים אל הפנסים, דבר המקל על מלאכת הציד", מגלה שלמון. "הם מסוגלים לאכול בלילה אחד חרקים שמשקלם 50 ואף 75 אחוזים ממשקל גופם, כך שבמשך מספר שעות הם מחסלים כמות עצומה של חרקים ויתושים".
 
שיתוף פעולה הנוכחי שנרקם בין עיריית רמת-גן לחוקרים מאוניברסיטת תל-אביב הביא השבוע להצבתן של תיבות קינון באיזורים בהם נוהגים החרקים להתרבות. לאחר שנמצאו המקומות המתאימים, החלו עובדי התברואה בהתקנת התיבות. 33 יחידות  הוצבו על עצים באיזור הספארי ו-17 תיבות נוספות הותקנו בחורשת האקליפטוסים הנמצאת בפארק הלאומי.

 

עטלפי החרקים לא צריכים לדאוג בכל הנוגע לתשלומי המשכנתא או שכר הדירה, מאחר והעירייה הקציבה סכום של כ-12 אלף שקל למימון הפרויקט. להערכת שלמון, יחלוף זמן לא מועט עד שעטלפי החרקים יזהו את תיבות הקינון. "הם בררניים מאוד בכל הנוגע לתנאי המחייה מאחר והדבר תלוי במיקום התיבה, האם היא קרובה למקורות מזון והאם הטמפרטורה מתאימה", הוא מסכם. "לעיתים עלול לעבור זמן רב עד שריחו של העץ "הנקי" לא ירתיע אותם, אך ברגע שהתיבה זוכה לאיכלוס, רוב הסיכויים שהיא תהווה בית לשנים רבות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זוללי חרקים
צילום: גטי אמג' בנק ישראל
מומלצים