שתף קטע נבחר

בגלל הרוסים: קנדה בונה בקוטב הצפוני

לפני שבוע זלזלה קנדה בפעולה הרוסית בקוטב, כעת היא משנה את הטון: ראש הממשלה הרפר הודיע על בניית שני מתקנים צבאיים חדשים במקום

נלחצים מהרוסים? ראש ממשלת קנדה, סטיבן הרפר, הודיע אמש (יום ו') כי בכוונת מדינתו לבנות בקוטב הצפוני שני מתקנים צבאיים חדשים. זאת, במטרה לבסס את שליטתה של קנדה בשטח השנוי במחלוקת. בנאום שנשא במפרץ רסולוט, 595 קילומטרים דרומית לקוטב הצפוני, אמר הרפר כי ממשלתו מתעתדת לבנות בקוטב מתקן אימונים צבאי ונמל מים עמוקים.

 

עוד הוסיף ראש הממשלה הקנדי כי בניית שני המתקנים תבסס את דרישתה של קנדה לריבונות על משאבי הטבע במעבר הצפון-מערבי בקוטב, דרישה לה מתגדות מדינות רבות באיחוד האירופי, יחד עם ארצות הברית ויפן.

 

הודעתו של הרפר באה שבוע אחד בלבד לאחר שרוסיה הבהירה את דרישתה לריבונות בקוטב, על-ידי שליחת צוללות למקום. ביקורו של הרפר במקום תוכנן מזה חודשים, אך זכה לחשיבות חדשה לאחר שצוללות רוסיות הוחדרו לתוך חור בשכבת הקרח סמוך לקוטב ונעצו את דגל רוסיה בתוך קפסולת טיטאניום בקרקעית האוקיאנוס הארקטי.

 

"קנדה מבינה כי העקרון הראשון במעלה לריבונות על הקוטב הוא 'השתמשו בו או שתאבדו אותו'", הוסיף הרפר. "הודעתי באה להראות לעולם כולו כי לקנדה יש נוכחות אמיתית, מתפתחת וארוכת טווח באוקיאנוס הארקטי".

 

אוצר טבע

על-פי החוק הבינלאומי, חמש המדינות שלהן שטח בתוך המעגל הארקטי - קנדה, נורווגיה, רוסיה, ארצות הברית ודנמרק (בשל ריבונותה על גרינלנד) - מחזיקות באזור כלכלי בן 320 קילומטרים מצפון לחופיהן. ואולם רוסיה תובעת נתח גדול יותר מהאזור העשיר במשאבים טבעיים - שיגיע עד לקוטב הצפוני עצמו. מוסקבה טוענת כי קרקעית האוקיאנוס הארקטי וסיביר נמצאות על אותו מדף יבשתי.  

 

קנדה נוקטת בקו תקיף בכל הנוגע לריבונותה על האוקיאנוס הארקטי ועל 36,500 האיים המשתרעים על פני שטח עצום המגיע עד לקוטב הצפוני. שליטתה בשטחים העצומים שבצפון לא הטרידה את מנוחתה של אף מדינה במשך שנים. אולם רק בשנים האחרונות התגלה כי איים רבים, שנתפסו בעבר כשממה קפואה, טומנים בחובם אוצרות טבע רבים: זהב, יהלומים, נפט ונתיב ימי המקשר את האוקיאנוס השקט והאטלנטי.

 

זמן קצר לאחר החדרת הצוללות הרוסיות מיהרה ממשלת קנדה להגיב בזלזול למאורע. שר החוץ הקנדי, פיטר מקיי, אף הגדיל לעשות ואמר כי "אנחנו לא חיים במאה ה-15. אתה לא יכול להסתובב ברחבי העולם, לנעוץ דגלים ולהכריז: 'הטריטוריה הזו שייכת לי'... אנחנו בכלל לא מודאגים התרגיל הזה. רוסיה סתם ניסתה לעשות הצגה". כעת מתברר כי למרות הכל, קנדה מתייחסת ברצינות רבה לפעולת הקרמלין בקוטב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרפר בקוטב
צילום: איי פי
הצוללת הרוסית קובעת עובדות בשטח
צילום: רויטרס
מומלצים